Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Racing-rehujen kanssa.

Karkearehu

Analysoitu, hygieeninen ja laadukas heinä 10–11 kg/vrk

Nisu on ollut nyt reilun kuukauden vapaalla heinällä. Sillä on tarhassaan pyöröpaali, joten ruokaa on jatkuvasti tarjolla. Yöpyessään sisällä Nisu saa lisäksi karsinaan aimo annoksen heinää tarjolle. Meidän tallillamme hevoset pääsevät ulos varhain ja tällä systeemillä Nisulle ei tule lainkaan pitkiä ruokintavälejä. Pitkät ruokintavälit altistavat hevosta esimerkiksi mahahaavalle ja nostavat ähkyriskiä, minkä lisäksi ne eivät tue hevosen lajityypillistä syömiskäyttäytymistä, minkä vuoksi pyrimme Nisun kohdalla pitämään ruokintavälit lyhyinä tai tarjoamaan sille vapaan heinän.

Seuraamme tarkkaan Nisun syömistä ja juomista ja sen ollessa vapaalla heinällä heinän kulutus on vuorokaudessa noin 10–11 kg. Siinä missä Kaneli söi (ja paisui) jo silmillään, Nisu osaa itse säännöstellä syömisensä, mikä on kiva juttu ja mahdollistaa tällaisen järjestelyn. Runsaan heinäruokinnan ohella huolehdimme Nisun riittävästä liikunnasta: kun heinää on tarjolla koko ajan, ei pelkkä tarhassa touhuaminen ja leikkiminen riitä kuluttamaan Nisun energiaa. Päivittäisellä, aktiivisella liikunnalla Nisu on pysynyt sporttisessa kunnossa. Tietysti Nisun lihavuuskuntoa myös seurataan ja jos tarve vaatisi (=Nisu alkaisi lihomaan), pitäisi ruokintaratkaisut miettiä uusiksi. Kuitenkin toistaiseksi tämä tapa on sopinut meille erittäin hyvin ja Nisu on paitsi hienossa kunnossa, myös oikein tyytyväisen oloinen ruokintaratkaisuunsa.

Väkirehut

Racing Smart 1,5 L/vrk

Väkirehuna Nisulla on käytössään Racing Smart, joka on suunniteltu täyttämään ravintoaineiden tarpeet tasapainoisesti pienemmälläkin annoksella. Smartissa on huippuasiantuntijoiden kehittämä koostumus, jossa on korkeammat vitamiini-, kivennäis- ja hivenainemäärät. Tuote sisältää sinkin, kuparin, mangaanin ja seleenin orgaanisessa eli luonnollisessa muodossa. Sinkki-, kupari- ja mangaanikelaatit sekä seleenimetioniini imeytyvät tehokkaasti aminohappojen tavoin ja hevoset saavat niistä parhaan hyödyn. Orgaaninen seleeni imeytyy aktiivisesti ja pystyy myös varastoitumaan elimistöön tukien elimistön vastustuskykyä. Racing Smart sisältää runsaasti kuitua ja täydentää monipuolisesti korsirehua. Se on pölytön, tasalaatuinen ja hygieeninen sekä erittäin maittava täysrehutyyppinen täydennysrehu, joka on valmistettu huolella valituista raaka-aineista. Tuotteessa on sekä matala tärkkelyspitoisuus että sokeripitoisuus. Tuote ei sisällä kauraa.

Tällä hetkellä Nisu saa Racing Smartia 1,5 L vuorokaudessa jaettuna aamu- ja ilta-annoksiin. Nisun väkirehuannos on suhteutettu sen liikunnan määrään ja yksilöllisiin ravintoaineiden tarpeisiin. Vielä viime syksynä Nisu liikkui nykyistä kevyemmin ja kävimme paljon kävelylenkeillä maasta käsin, sillä emme halunneet aloittaa ratsujuttuja heti viisi kertaa viikossa tykityksellä. Esimerkiksi syyskuussa Nisu liikkui selästä käsin ratsutreenit vain kaksi tai kolme kertaa viikossa, josta määrää on pikkuhiljaa nostettu nykyiseen noin viiteen ratsastuskertaan viikossa, joista osa on kevyempiä ja osa raskaampia treenejä. Väkirehuannoksen määrää on näin nostettu liikunnan määrän lisääntyessä ja olemme jatkossakin valmiita rukkaamaan rehuannosta tarpeen vaatiessa.

Hevosten Mineral Plus 1 dl aamuin illoin

Nisun syö Racingin Mineral Plussaa desilitran aamuin illoin. Kivennäisrehu on laskettu täydentämään Nisun täysrehuruokinnan kivennäisten ja hivenaineiden saantia. Mineral Plussan hivenaineet ja seleeni ovat hyvin imeytyvässä orgaanisessa muodossa. ja rehun maittavuuden parantamiseksi siihen on lisätty muun muassa melassileikettä, seosmelassia ja vehnänlesettä.

Racing Mash 4,5 dl/vrk

Lisäjuottoon ja osaksi Nisun päivittäistä ruokintaa on laskettu annos Racing Mashia, joka on lämpimään veteen turvotettava täydennysrehu hevosille ja poneille. Racing Mashin sokeri- ja tärkkelyspitoisuus on matala ja se sisältää lisäksi ruoansulatukselle välttämättömiä kuituja, jotka ovat helposti sulavassa muodossa. Mash sisältää myös lesettä ja pellavaa, jotka edistävät suoliston liikettä ja rehu sopii siten myös ähkyherkille hevosille. Mash ei sisällä ollenkaan kokojyväviljaa eli se on viljaton. Lisäksi tuotteen pellavapuriste huolehtii ruoansulatuskanavan terveydestä. Racing Mashin sisältämä suola lisää rehun maittavuutta, tehostaa veden imeytymistä suolistosta ja korvaa suorituksessa hikenä menetettyjä suoloja nopeuttaen siten hevosen palautumista suorituksen jälkeen.

Nisun päivittäiseen rehuannokseen on laskettu noin 4,5 dl Racing Mashia, josta osan Nisun saa liikunnan jälkeen päivittäisessä juotossa, osan runsaassa vedessä turvotettuna puuroksi. Vaikka Nisun kanssa väkirehun määrässä ei tarvitse nuukailla, meidän kokemuksemme mukaan Mashvesi on todella maistuva rehu lisäjuotossa ja menee alas tarpeen vaatiessa laihanakin. Hyvänä rehunkäyttäjänä rantapallon näköisellä Kaneli-ponillamme oli kesäisin väkirehut minimissä. Etenkin hellejaksoilla, kun oli tärkeää huolehtia riittävästä vedensaannista, houkuttelimme sitä juomaan Racing Mashilla – ja jo parilla ruokalusikallisella rehua Kaneli kulautti sen kanssa ämpärillisen vettä alas. Mash on suolattu, mutta hikiliikunnan jälkeen lisäämme Mashveden sekaan vielä ripauksen suolaa.

Lisäravinteet ja muut

Syksyisin ja keväisin Nisulle on syötetty kuuri Racing Psylliumia tai chiansiemeniä hiekkakertymien ehkäisyyn. Siinä, missä Kaneli oli oikea nirppanokka, hulauttaa Nisu psylliumliemen vaikka veteen turvotettuna paljaaltaa.

Karsinassa Nisulla on aina tarjolla Racing Natural nuolukivi. Nuolukivi on tarkoitettu täydentämään suolan tarvetta.

Osaksi Nisun ruokintaa on laskttu pari-kolme kertaa vuodessa annettava viikon mittainen vitamiinikuuri Racing Action Viminiä vitamiinintarvetta täydentämään. Action Vimin on tehokas monivitamiinivalmiste hevosille ja poneille.

Lisäksi tarpeen mukaan Nisu saa muita lisäravinteita, esimerkiksi muuton yhteydessä sille syötettiin vatsansuojakuuri. Mielestämme kuitenkin ruokinnassa vähemmän on enemmän, mitä purkkien ja putelien määrään tulee: koska Nisun ruokinta on jo nykyisellään laskettu sen kaikki tarpeet kattavaksi, tulemme sen kanssa hyvin toimeen näiden rehujen kanssa ja emme syötä sille kevyin perustein mitään ylimääräistä. Matolääkkeen Nisu popsii suunnitellusti yhtä aikaa tallin muiden hevosten kanssa.