Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Racing-rehujen kanssa.

Päivitimme muutama kuukausi takaperin Nisun ruokintasuunnitelman yhdessä Racingin ruokinta-asiantuntijan kanssa.

Racingilla ruokinta suunnitellaan tarkoin ruokintasuunnitteluohjelman avulla. Hankkijan käyttämä laskentaohjelmisto on Euroopan johtava ruokintasuunnitteluohjelma PC-Horse. Aikoinaan laskimme Kanelin ruokinnan aina itse netin ruokintalaskurin avulla, joten oli luksusta luottaa Nisun ruokinnan suunnittelu ammattilaisen käsiin ruokintalaskurin kanssa tuskailun sijaan.

Ruokintalaskelman tekemisessä huomioidaan hevonen aina yksilönä. Pohjana ruokintalaskelmalle ovat omistajan antamat tiedot. Nisun ruokinnan suunnittelu aloitettiin antamalla Racingin ruokintaneuvojalle Nisusta seuraavat tiedot: rotu (suomenhevonen), sukupuoli (ruuna), ikä (kääntyi vuodenvaihteessa 10-vuotiaaksi), rasitustaso (harrasteratsu) ja lihavuuskunto (sopusuhtainen, mutta enemmän hoikka kuin lihavuuteen taipuvainen). Perustietojen lisäksi toimitimme Racingille heinäanalyysin Nisun käyttämästä karkearehusta.

Heinäanalyysi on ruokintasuunnittelun pohja. Analyysiin kuuluu kuiva-aineen, valkuaispitoisuuden, raakarasvan, kuidun ja sokerin määritykset. Lisäksi heinälle lasketaan energia-arvo. Kuiva-ainepitoisuus pitää huomioida myös käytännön ruokinnassa, sillä kuiva-aineen määrä vaikuttaa selvästi tarvittavaan kilomääräiseen päiväannokseen. Heinän ja säilöheinän sisältämät kivennäispitoisuudet vaihtelevat huomattavasti. Siksi hyvään lopputulokseen pääsemiseksi tulisi karkearehun kivennäis- ja hivenaineet analysoida.

Pääsääntöisesti ruokintakaskelmassa asetetaan ensin energian ja valkuaisen saanti sopivalle tasolle heinää ja tarkoitukseen sopivia väkirehuja käyttäen. Tämän jälkeen pitää vielä optimoida kivennäisten, hivenaineiden ja vitamiinien saanti. Jos hevosen energian tarve on matala ja tästä johtuen väkirehujen käyttö vähäistä, täydennetään kivennäis- ja hivenaineiden tarpeet vielä kivennäisrehulla tai sopivalla hivenainelisällä.

Heinäaalyysin pohjalta Nisulle laskettiin yksilöllinen ruokintasuunnitelma, jossa sen ruokinta viilattiin kuntoon. Alla olevassa taulukossa näkyy, kuinka ruokinnalla varmistettiin Nisulle jokaisen sen tarvitseman ravintoaineen riittävä saanti. Kuten taulukosta voi havaita, Nisun energian saanti näyttäisi olevan hieman yläkanttiin. Tämä johtuu runsaasta karkearehun eli heinän määrästä, sillä Nisulla on lähes aina heinää tarjolla. Ruokintasuunnitelman laskemisen aikoihin Nisu oli hieman hoikassa kunnossa, joten sen tapauksessa suositellun energian määrän pieni ylitys ei ollut vaaraksi, kunhan lihavuuskuntoa tarkkaillaan. Ruokintasuunnittelijan kommentinkin mukaan hevoset ovat yksilöitä, ja hevosta seuraamalla huomaa yleensä hyvin, jos energian saanti on liian suurta sen tarpeeseen nähden. Jos Nisu siis alkaisi pyöristyä liikaa (mikä ei ainakaan tällä hetkellä ole ajankohtainen skenaario) voimme joko vähentää hieman heinän määrää tai vaihtoehtoisesti vähentää vielä hieman väkirehun määrää.

Seuraavassa ruokintapostauksessa kerromme, mitkä tuotteet päädyimme valitsemaan Nisun ravinnontarpeiden turvaamiseksi, ja millaisilla syöttömäärillä Nisu näitä rehuja syö.

Kiinnostuitko yksilöllisestä ruokintasuunnitelmasta hevosellesi?

Räätälöityä ruokintasuunnitelmaa kannattaa tiedustella lähimmän Hankkija-myymäläsi kautta. Samalla saa tehtyä laskelman koko tallin erilaisille hevosille. Tasapainoinen ruokinta antaa mahdollisuuden niin hyviin kilpasuorituksiin kuin onnellisiin hetkiin hyvinvoivan hevosystävän kanssa.

P.S. Racingin Ruokintaoppasta löytyy paljon mielenkiintoista materiaalia ja faktatietoa hevosen ruokintaan liittyen.