Nisun juoksevat kulut 2021

Päätimme toteuttaa tämän vuoden hevoskulupostauksen hieman aiemmasta poikkeavalla tavalla: laskemme tällä kertaa mukaan vain hevosen juoksevat kulut, eli kaikki varustehankinnat jäävät tämän kustannuslaskelman ulkopuolelle. Päädyimme ratkaisuun, koska useamman vuoden hevosen omistamisen jälkeen voimme todeta, että tämän harrastuksen suurin kuluerä on juoksevat kulut. Lisäksi Nisu on ostettu kuluneen vuoden elokuussa, minkä jälkeen varustehankintoja on tehty reippaasti, joten varustehankintakulut eivät vastaa sitä, mitä varusteiden uusimiseen ja huoltoon tavallisesti arjessa kuluu. Varusteisiin käytetty summa riippuu varmasti myös siitä, mitä varusteita hevoselleen haluaa ostaa ja kuinka paljon on valmis panostamaan varusteisiin rahallisesti. Toki myös juoksevissa kuluissa, kuten tallivuokrassa, on paljonkin vaihtelua riippuen esimerkiksi tallin sijainnista ja puitteista, mutta jatkuvat hoitokulut kuuluvat kuitenkin jokaisen hevosen elämään. Varustelujen ohella Nisun kululaskelmasta on jätetty pois valmennus- ja kisakustannukset, koska ne eivät varsinaisesti kuulu hevosen päivittäiseen hoitoon, vaan ovat ennemminkin omistajan kuluerä.

Tallivuokra

Tallivuokra on Nisun suurin kuukausittain maksettava kustannus. Nisu asuu täyshoitotallilla, jonka puitteisiin kuuluvat niin ratsastuskenttä kuin maneesikin. Nisu muutti Rovaniemelle elokuun 28. päivä vuonna 2021 ja laskimme tämän elokuun vuokraosuuden mukaan syys-joulukuun vuokrakuluihin, mistä johtuu pieni heitto meidän normaalisti 550 euron tallivuokrasta.

2289€/4kk
572,25€/kk

Ruokinta

Nisun ruokinnan perusperiaate on ”vähemmän on enemmän”. Nisun tallivuokra sisältää heinäruokinnan hevosen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Laadukkaan heinän lisäksi Nisu syö väkirehuja ja kivennäistä, jotka Aino ostaa itse. Lisäksi ruunalla on ollut muuton yhteydessä käytössä vatsan toimintaa tukevia valmisteita. Ruuna on syksyn aikana myös syönyt kuurin Chian siemeniä hiekkakertymien ennalta ehkäisyyn.

334€/4kk
83,5€/kk

Eläinlääkärikulut

Eläinlääkärikuluissa olemme onneksi päässeet tänä vuonna vähällä koputtaa puuta. Rutiinitoimenpiteet, eli meidän tapauksessamme hammashuolto ja rokotukset on hoidettu asianmukaisesti tänä vuonna. Raspaukselle tuli meidän kotitallissa ilman rauhoitetta hintaa 178 euroa ja kunnaneläinlääkärin Nisulle antama rokotuskerta maksoi 85 euroa.

263€/4kk
66€/kk

Kavioiden huolto

Käytämme Nisun kavioiden huoltoon ammattikengittäjää. Nisu on tällä hetkellä hokkikengässä ja sillä on 6–7 viikon kengitysväli. Tällä tahdilla Nisun kuukausittaisiksi kengityskuluiksi kertyy keskimäärin 73,5 euroa.

294€/4kk
73,5€/kk

Matkustuskulut

Tänä vuonna emme ole matkustaneet kotitallilta minnekkään, joten Nisun ainoa matkustuskulu koko vuodelta on sen hakureissu. Meidän onneksemme Nisu pääsi ravireissun yhteydessä Ouluun saakka meitä vastaan, jolloin säästimme ajotunneissa. Ruunan hakureissulle hintaa tuli noin 120 euroa sisältäen hevostrailerin vuokrauksen.

120€/yksi reissu

Vakuutus

Nisulla on henki- ja vastuuvakuutus. Vakuutuksen hintaa laskee onneksemme muiden vakuutusten (asunto-, auto-, terveys- ja koiravakuutukset) keskittäminen samalle vakuutusyhtiölle. Eläinlääkärikulujen varalta Nisua ei ole vakuutettu, vaan säästössä on puskuri hevosen sairastumisen varalle. Nisun henki- ja vastuuvakuutus maksaa 212 euroa vakuutuskaudessa.

212€/vakuutuskausi

Juoksevat menot neljältä kuukaudelta kokonaisuudessaan

Nisun juokseviksi kustannuksiksi ilman varuste-, valmennus- tai kisakuluja näyttää tulevan 3512 euroa niiltä neljältä kuukaudelta, kun se on ollut Ainon luona Rovaniemellä. Tällöin kuukausittainen keskiarvo pelkille Nisun päivittäisille hoitokustannuksille on 874 euroa.

3512€/4kk
874€/kk

Vuoden päästä palataankin asiaan koko vuoden 2022 kulujen kera!