Uuden hevosen oston myötä internetin eri alustoilla on ruodittu kaikki mahdollinen ja mahdoton: on diagnosoitu hevonen kipeäksi, ratsastaja mielenterveysongelmaiseksi ja ratsastus huonoksi. On milloin kommentoitu hevosta treenattavan verenmaku suussa kiireellä ja toisaalta aivan liian hitaasti maasta käsin lönkytellen ja vapaapäivillä pilaten. On ruodittu kaikki arkiset hevosenomistajan valinnat satulan kalleudesta hevosen pitopaikan ja -tavan sopivuuteen ja kuolainten sekä kenkien käytön tarpeeseen. Ja viimeisimpänä ratsastajan keho.


Näitä kommentteja olemme saaneet lukea anonyymien keskustelupalstojen ja Tellonymin lisäksi ihan omalla nimellä laitettua Instagramin viestilokerosta. Emme rehellisesti sanoen ymmärrä, miksi uuden hevosen osto on kirvoittanut niin paljon negatiivisia kommetteja – ehkä hevosen hankkiminen tällä kertaa ratsukäyttöön on suututtanut ihmisiä. Yleensä osaamme jättää vastaavat kohut ja spekuloinnit omaan arvoonsa ja kommentoida niitä korkeintaan muutaman Instagram storyn verran – kun viestin lähettäjä tai kommentin kirjoittaja on selvästi valinnut kantansa, ei kannata jäädä perustelemaan omaa toimintaansa sen edempää. Pääasia on, että itse tietää tekevänsä itselleen sopivalla tavalla.


Kehon kommentoinnin kohdalla aita tulee kuitenkin vastaan. On arvoitu Nisun sopivuutta Ainon ratsuksi kokonsa puolesta ja tämän varjolla kommentoitu ratsastajan vartaloa. Kuittaamme ratsukon sopivuuden toisilleen koon puolesta lyhyesti, sillä vesiselvää asiaa meillä ei ole tarvetta perustella sen tarkemmin: siro nainen ja hevoskokoinen suomenhevonen ovat varmasti aivan sopusuhtainen ratsukko, myös hevosalan ammattilaisesta kysytyn mielipiteen mukaan. Olemme saaneet kymmeniä muka-huolestuneita taikka aidosti huolestuneita viestejä Ainon painosta, painoindeksistä, oletetuista mielenterveysongelmista ja niin edelleen. Sama ralli käy kuumana keskustelupalstoilla.


Haluamme korostaa, että paino ja painoindeksi ovat yksityisiä terveystietoja, jotka eivät kuulu kenellekkään muulle kuin henkilölle itselleen. Emme halua omalla toiminnallamme tietoisesti tuottaa kenellekään ulkonäköpaineita, eikä Aino aio koskaan kertoa painoaan somessa. Sen verran voimme asiaa avata, että Ainolla ei onneksi ole, tai ole ollut syömishäiriötä tai muitakaan omaan kehonkuvaan liittyviä ongelmia. Sen sijaan Aino sairastaa suolistoperäistä pitkäaikaissairautta sekä elää liikkuvaista ja aktiivista elämää, mikä voi selittää joitain keskustelupalstalla ruodittuja asioita. Joskin tarvetta oman painonsa selittelyyn ulkopuoliselle ei pitäisi koskaan kenelläkään olla, riippumatta siitä minkä kokoinen tai muotoinen ihminen on kysessä.


Vaikka Aino on sinut oman kehonsa kanssa, näin ei valitettavasti kaikkien kohdalla ole. Erityisesti nuorten kehonkuvan ongemat ovat valitettavan yleisiä sosiaalisen median aikakaudella. Juuri tästä syystä päätimme nostaa aiheen esille: mitä jos miettisit kaksi kertaa, onko sinulla tarvetta kommentoida toisen kehoa? Ja varsinkin, onko sinulla oikeutta kommentoida toisen kehoa? – toivottavasti päädyt molempien kysymysten kohdalla kielteiseen vastaukseen.


Tämän kirjoituksen myötä päädymme julistamaan somekanavillemme kehorauhan. Emme tule kommentoimaan somessamme enempää ihmisen painoon liittyviä kommentteja, olivatpa ne kirjoitettu millaisessa hengessä tahansa. Meidän molempien pituuden suhteen aiomme edelleen olla avoimia somessa, sillä se on esimerkiksi yksi keskeinen meidät erottava tekijä (isosisko Anni on Ainoa 10cm lyhyempi).