Yhteiset liikennesäännöt takaavat kaikille mahdollisuuden onnistuneeseen ratsastukseen sekä edistävät turvallisuutta. Useimmilla talleilla on käytössään perinteiset ”maneesisäännöt”, joiden opettelu kannattaa. Hallitsemalla käytösetiketin annat itsestäsi hyvän vaikutelman ratsastajana. Tähän postaukseen koostimme muutaman SRL:n ohjeen, jotka jokaisen itsenäisesti ratsastavan olisi hyvä hallita:

Anni & Nisu

Maneesin tullessasi on aina varoitettava tulosta viheltäen tai huhuillen. Näin et säikytä muita ratsukoita. Hyviin tapoihin kuuluu tervehtiä muita paikallaolijoita.

Ratsaille nousu, selästä laskeutuminen, taluttelu, loimen laitto, käynti ja käännökset tehdään aina uran sisäpuolella siten, että muut mahtuvat uralta ohi.

Uralla ratsastetaan ravia ja laukkaa. Näissä askellajeissa ohitus tapahtuu aina vasemmalta, niin kuin maantieliikenteessäkin. Opettele mikä on oikea, mikä vasen. Vastaan tultaessa ratsastajien vasemmat kädet kohtaavat.

Tästä säännöstä on olemassa poikkeus: jos joku selvästi pysyy pääty- tai keskiympyrällä, ohitetaan hänet uralta ulkokautta.

Ratsastussuunta pyritään pitämään samana kuin vanhimmalla / kokeneimmalla ratsastajalla.

Älä laukkaa toisen takaa, vaan ratsasta laukka toiseen suuntaan niin, että ohitat muut laukasta ”päin”. Takaa laukkaava hevonen saa muut hevoset säntäämään mukaan.

Älä maiskuta tai käytä raippaa häiritsevästi. Muut hevoset voivat reagoida tähän voimakkaasti.

Anna tilaa tai väistä, jos jollakin on nuori tai hankala hevonen tai ori, jota ei voi ohittaa läheltä, tai jos joku harjoittelee hetken kouluratsastusrataa tai laukanvaihtosarjaa lävistäjällä tms. Näiden ratsastajien asiana taas on informoida muita esim. kysymällä: ”Mulla olisi nuori hevonen, jolla mä haluaisin laukata uralla muutaman kierroksen, voisitteko sen aikaa väistää – kiitos”.

Älä juoksuta/taluta/ratsasta rinnakkain/hyppää useampia esteitä jos maneesissa tai kentällä on kovin täyttä. Yritä ajoittaa nämä toiminnat rauhallisempaan aikaan, ilmoita niistä etukäteen ilmoitustaululla ja taluttele hevosta muualla.

Yleisesti ottaen pidä silmät auki, on mahdotonta nähdä ketään muuta jos vain tuijottaa oman hevosen niskaa.

Ilmoita poistumisestasi, varsinkin jos jätät jonkun yksin maneesiin tai kentälle. Poistu rauhallisesti, ei laukalla tai aidan yli hypäten.

Jos hevosesi potkii muita hevosia, laita sen häntään punainen nauha tai rusetti, tällöin muut tietävät kiertää sen kauempaa. Muista joka tapauksessa pitää muihin ratsukoihin vähintään hevosen mittainen turvaväli.

Katsomossa, tallissa ja tallin pihalla liikutaan rauhallisesti, eikä rampata sisään ja ulos tai huudeta ja juosta. Tämä voi häiritä hevosia.

Säännöt ja ohjeet on tehty kaikkien turvaksi ja yhteispelin onnistumiseksi, pidetään niistä kiinni, niin jokainen voi nauttia harrastuksesta!

(Lähde: SRL ratsastusradan liikennesäännöt)