Elokuu on kulunut pääasiassa uuden hevosen tuloon valmistautuessa. Tässä postauksessa esittelemme lyhyesti ja ytimekkäästi, miten uuden kaviokaverin saapumiseen on valmistauduttu.

Tallipaikka
Tämä lienee ensimmäinen ja oleellisin asia, mikä tuoreen hevosenomistajan on syytä hoitaa kuntoon. Ylesipätevästi kriteerit tallipaikalle olivat samat kuin Kanelinkin kanssa (pääset lukemaan ne tästä), mutta ratsukäyttöön hankitulle hevoselle luonnollisesti maneesitalli oli ehdoton vaihtoehto Rovaniemen talviolosuhteita ajetellen.

Kuljetus
Usein hevonen löytyy jostain muualta kuin naapurista, joten tuoreen hevosenomistajn täytyy miettiä, milloin ja miten saada uusi hevonen kotiin. Kätevintä tämä on tietysti jos on oma kuljetuskalusto ja vapaapäivä, mutta lainatraikulla pitkän matkan päästä hevosen hakeminen voi vaatia hieman sumplimista. Lisäksi kannattaa selvittää, kuinka hevonen lastautuu ja matkustaa, tämä on ensiarvoisen tärkeä tieto kuljetusta suunniteltaessa. Ainon uuden hevosen koeratsastuksen yhteydessä näimme, kuinka hevonen lastautuu ja seurasimme sen matkaa trailerikameran kautta – selvisi, että ruuna lastautuu lähettämällä ja on raviuran ansiosta kokenut matkaaja. Toki otamme huomioon, että hevonen voi käyttäytyä eri tavoin uuden ihmisen käsiteltävänä ja pyrimme extratarkkuuteen matkustuksessa.

Kotiutuminen
Muutto uuteen kotiin on hevoselle aina jännittävää, sillä sen on sopeuduttava uuteen ympäristöön, uusiin tallikavereihin sekä uusiin rutiineihin. Ja uuteen omistajaan (jolle talli on myös uusi). Aluksi siis tutustellaan puolin ja toisin hevosen kanssa sekä perehdytään yhdessä uuteen ympäristöön. Heti ensiksi ei kiivetä ratsaille, mutta koska Ainon uusi hevonen on ollut aktiivisessa ravitreenissä, aloitetaan liikunta ja yhdessä paikkoihin tutustelu hevoslähtöisesti varmasti piakoin.

Yksilöllisten tarpeiden huomioiminen
Tärkeintä hevosenpidossa on tietysti sille mahdollisimman hyvän elämän tarjoaminen: ulkoilua, lajiseuraa, laadukasta ravintoa (heinää ja vettä), liikuntaa ja asianmukaista hoitoa päivittäin sekä terveyden eri osa-alueilla. Vaikka hyvä hevosenpito koostuu 99,9 prosenttisesti samoista tekijöistä, on jokainen hevonen yksilö. Ainonkin uuden hevosen osalta on kartoiteltu, millainen tarhausmuoto sille sopisi, miten ruunaa on loimitettu, mitä rehua se syö, kuinka paljon heinää on ollut sopiva määrä, maistuuko vesi, miten kengitys- ja hammashuolto ja miljoona muuta asiaa, jotka hevosenomistajan tulee ottaa huomioon. Hevosen entinen omistaja on usein kullanarvoinen tietopankki ja hevosen paras asiantuntija – uutena hevosenomistajana et voi itse vielä tuntea hevosta ja tietää, mikä sille sopii.

Varusteet
Uusi hevonen tarvitsee usein myös uusia varusteita. Koska tiedot tulevan hevosen spekseistä (=suomenhevonen) ovat olleet jo tiedossa, on varusteita haalittu jo ennen varsinaista hevosenetsinnän alkamista. Hevoskauppojen yhteydessä Aino osti ruunalle hankitun Mustang Europe -satulan sekä joitain muita varusteita, ja koska hevonen jäi kauppojen päätteeksi muutamaksi viikoksi edelliselle omistajalleen asustelemaan, ehdittiin puuttuvia varusteita ostella kätevästi odotteluaikana. Kuntoon on laitettu niin loimiosasto kuin lääkekaappikin, mutta edessä ovat vielä mm. kuolainasiat, sillä kuolain on hieman pakko sovittaa ratsain.

Huomenna koittaa jännä päivä, kun Aino saa uuden ystävänsä kotiin! ♥