Hevosen ostaminen on iso päätös, sillä ostohinnan lisäksi hevosen omistaja sitoutuu taloudellisesti ja ajallisesti huolehtimaan hevosesta. Uusien hevosten tarve tuli meille yllätyksenä, sillä olimme aina kuvitelleet Kanelin elävän 30-vuotiaaksi ponivanhukseksi. Nyt hevosettomuus on todellakin todistanut sen, että hevosen omistaminen iloineen, suruineen ja kuluineen on todellakin sitä, mitä haluamme. Instagramissa olemme jo jonkin verran puhuneet siitä, millaiset hevoset tulevaisuudessa aiomme kumpainenkin hankkia ja varustehankintojakin tätä silmälläpitäen on jo tehty. Lisäksi meillä molemmilla on oma ”hevossäästötili”, jossa odottelee mukava potti kivan harrasteratsun ostoon. Miksi sitten viivyttelemme?

Tämän postauksen kuvat on ottanut Sofia Kuusela @hskphotography

Miksi emme osta hevosia heti, vaan säästämme?

”Jos on varaa hevoseen, pitäisi olla varaa siihen ja tähän”. Moni pitää hevosenomistajien lompakkoa pohjattomana, syöhän hevosen omistaminen kuukausitasolla ison määrän rahaa. Monella hevosenomistajalla kyse on kuitenkin valinnoista: hevoseen menevä raha on jostain muusta pois. Luokanopettajan ja yliopisto-opiskelijan kuukausitulot eivät ole järin muhkeat, joten turhat menot on karsittu aikapäivää sitten.

Hevosettomana palkasta jää yllättäen huomattavan suuri osa säästöön. Koska hevonen ei ole aikuisen ihmisen juoksevista kuluista ainoa, asumisen peruskulut, lainanlyhennykset ja autoilu haukkaavat kuukausittain osansa palkasta. Nyt, kun ”ylimääräinen” ei mene enää hevoseen, tuntuu mahtavalta kasvattaa säästötiliä, lyhentää isompaa lainaerää ja samalla pistää osansa hevossäästöön. Sijoittaminenkin olisi kiva aloittaa. Joku muu voisi toimia toisin ja ostaa suoraan vain sen hevosen, mutta me molemmat koemme, että säästäminen muuhunkin elämään ja pahan päivän varalle on hyödyllistä.

Hevosen omistaminen kokonaan yksin

Kanelin omistaminen yhdessä oli paitsi kivaa, myös taloudellisesti järkevää. Toki se omistaja, kumman luona Kaneli asui, maksoi täyshoitomaksun, mutta eläinlääkärikulut, kavionhuollot, suurimmat varustehankinnat ja yllättävät menot hoidettiin puoliksi – vuositasolla tämä tarkoitti tuhansien eurojen säästöä. Nyt olemme kuitenkin molemmat jännittävän paikan edessä, sillä seuraavat hevoset eivät tule olemaan yhteisiä: kumpikin meistä vastaa siis tulevan hevosensa kuluista täysin itsenäisesti. Yllättäviä menoja tulee varmasti olemaan, hevoset kun tuntuvat olevan mestareita loukkaamaan itsensä ja eiköhän jonkinlainen satularumbakin tule olemaan edessä. On siis parasta, että kunnon puskuri on kerätty.

Hevosen ostoon käytettävä budjetti

Hevosten hinnat ovat tällä hetkellä pilvissä. Pikkuvikaisten ja raakileiden hinnat tuntuvat olevan sillä tasolla, jolla jokunen vuosi takaperin olisi saanut kivan harrasteratsun aihion. Valmiista hevosista puhumatakaan. Meidän molempien budjetti hevosenostoon on maksimissaan viisinumeroinen, mutta tähän summaan olemme sisällyttäneet ostotarkastuksen, hevosen kuljetuksen sekä sopivan satulan hankinnan.

Facebookin hevosmarkkinoita seuratessa olemme myös huomanneet, että hevoset menevät kuin kuumille kiville. Kivat perushevoset ehtivät korkeasta hinnasta huolimatta olla myynnissä vain hetken. Vaikka meillä molemmilla on jo jonkinasteisena mielessä, millaista hevosta olemme kumpainenkin hankkimassa, ei uuden hevosen hankintaan ole kiire. Vaikka hevosen omistaminen on meille molemmille tärkeä asia, täytyy uuden hevosen olla juuri itselle sopiva. Itselle sopimattoman hevosen ylläpito maksaa vähintään yhtä paljon kuin sopivan, joten hevosen ostoa suunnitellessa kannattaa pysyä tiukkana. Yleensä se sopiva hevonen tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Toivomme molemmat tietysti, että saamme uusista hevosista ystävät moniksi vuosiksi, joten hetki ilman hevosta on varmasti odottaisen (ja säästämisen) arvoista.

Kuuluvatko henkilökohtaiset raha-asiat someen?

Kyllä ja ei – emme esimerkiksi paljasta tarkasti palkkaamme tai hevoselämän ulkopuolisia kulujamme someen. Hevosharrastus on kuitenkin kallista näin keskituloisen ja opiskelijan näkökulmasta. Sosiaalisen median vaikuttajina haluamme kuitenkin puhua avoimesti hevosharrastuksen kuluista , sillä some luo mielikuvia ja ohjaa seuraajien kulutusvalintoja, joten on tärkeää puhua myös taloustaidoista ja kulutusvalinnoista.

@aadalatti kirjoitti viime syksynä  Lasten ja nuorten säätiön vieraskynässä tärkeää asiaa lasten ja nuorten taloustaidoista ja siitä, kuinka sosiaalinen media vaikuttaa rahankäyttöön. Rahasta puhuminen on suomalaisille vaikeaa ja omien raha-asioiden avaaminen koetaan usein jonkinlaisena retosteluna, vaikka puhuttaisiin ihan normaalituloista ja -menoista. Meidän mielestämme raha-asioista tulisi kuitenkin voida keskustella avoimesti ja asiallisesti ikäryhmästä riippumatta. Erilaiset keskustelualustat tarjoavat usein virheellistä ja haitallista talousajattelua: esimerkiksi hevostalli.netin keskusteluita selatessa lukijalle tulee olo, ettei alle 20 000 eurolla saa kummoistakaan hevosta, eikä moisen summan pitäisi tuntua missään. Todellisuudessa kyseinen summa on valtava määrä rahaa, eikä summan sijoittaminen hevoseen tule monellekaan tavalliselle työssäkäyvälle ensimmäisenä mieleen. Olisiko siis paikallaan, että @aadalatti kirjoituksen mukaisesti hevossomevaikuttajat ottaisivat aktiivisesti sisällöissään esiin järkevän taloudenhoidon, rahan arvon ja velaksi ostamisen? Olisi mukava lukea myös muiden hevosharrastajien mietteitä aiheesta!