Suomessa on n.170 000 ratsastuksen harrastajaa ja naapurimaassamme Ruotsissa puolestaan on noin puoli miljoonaa ratsastajaa. Ruotsalainen vakuutusyhtiö Folksam onkin testannut säännöllisesti eri ratsastuskypärien turvallisuutta ja vuoden 2021 testiraportti on vastikään julkaistu.

Vuoden 2021 turvallisuustestissä Folksam on testannut 13 ratsastuskypärää. Näistä kypäristä viisi sai Hyvä Valinta -palkinnon, mutta joukossa oli yksi selkeä testivoittaja, jonka kuvattiin olevan jopa 40 prosenttia parempi kuin keskimääräinen kypärä.
Edellisen kerran Folksam testasi ratsastuskypäriä vuonna 2018 ja iloksemme tuoreet tutkimukset osoittivat, että ratsastuskypäristä on tullut kolmessa vuodessa yhä turvallisempia. Mielenkiintoinen fakta testituloksia lukiessa oli, että testitulokset osoittivat, että kalleinkaan ratsastuskypärä ei automaattisesti ole turvallisin.

Mitä testattiin?
Kaikki testatut kypärät täyttivät lakisääteiset vaatimukset, ja ne oltiin jo aiemmin testattu turvallisiksi suoran iskun kohdistuessa päähän. Folksam kuintenkin testasi kypäriä enemmän kuin laki vaatii, ja selvitti, kuinka kypärät suojaavat suorien iskujen lisäksi vinoilta iskuilta ja iskuilta, joissa on pyörimisliike.

Tulokset
Kypärät arvioitiin testissä arvosanoin 1-5, siten, että arvosana 5 on turvallisin ja 1 kehnoin. Ainoastaan kaksi testattua kypärää sai arvosanaksi 5, kuusi kypärää sai arvosanakseen 4. Loput kypärät saivat arvosnakseen 3-1.
Testivoittajaksi luokiteltu ratsastuskypärä täyttää lakisääteiset vaatimukset ja on myös 40 prosenttia parempi kuin Folksamin testin keskimääräinen kypärä.
Hyvä valinta -merkitty ratsastuskypärä täyttää lakisääteiset vaatimukset, on parempi kuin keskimääräinen kypärä ja tarjoaa erittäin hyvän suojan.

Seuraavat kypärät pärjäsivät Folksamin turvallisuustestissä parhaiten:

  • Charles Owen My Ps Wide Peak – Testivoittaja!
  • Back on Track EQ3 Lynx Eventing – Hyvä valinta!
  • Back on Track EQ3 Pardus+ Skruv Smooth – Hyvä valinta!
  • OneK VG1 Avancee Mips – Hyvä valinta!
  • Uvex Exxential ll Mips – Hyvä valinta!

Lue koko juttu ja katso kypärien tarkemmat arvioinnit (på svenska) Folksamin sivuilta: https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/ridhjalmar

Mikä ihmeen MIPS
Jokainen turvallisuustesteissä erinomaisesti pärjännyt kypärä on varustettu uudella MIPS-teknologialla (Multi-directional Impact System), joka imitoi ihmisen päässä olevaa suojausmekanismia. Loukkaantumistilastot osoittavat, ettämyös ratsailta pudotessa on yleisintä pudota viistoon: vinottain päähän kohdistuva isku luo pyörimisliikettä ja tiede on osoittanut, että aivomme ovat erittäin herkkiä pyörimisvoimille.

MIPS-mekanismi vähentää pyörimisliikettä ja täten vähentää niin pienten kuin vakavien aivovaurioiden riskiä. MIPS Brain Protection System onkin suunniteltu lisäämään suojaa aivoihin kohdistuvaa pyörimisliikettä vastaan auttaen vähentämään pyörimisliikettä ohjaamalla putoamisesta syntynyttä aivoihin kohdistuvaa energiaa ja voimaa toisaalle. MIPS-mekanismi tekee siis kypärästä turvallisemman.

Charles Owen MyPs Wide Peak
Uuden ratsastuskypärän ollessa hankintalistalla tärkeimpänä kriteerinä oli istuvuus, turvallisuus sekä tyylikäs aurinkolippa. Vielä pari vuotta sitten Suomeen rantautuneet MIPS-teknologialla varustetut ratsastuskypärät olivat pääasiassa Back on Trackeja, jotka eivät istu (kummallekaan meistä) hyvin. Nyt kypärämarkkinat sen sijaan tuntuivat pursuilevan erilaisia MIPS-kypäriä, alkaen Horzen ja Hööksin edullisista malleista. Meidän käytössä Charles Owenin kypärät tuntuvat pitävän pintansa, ja ostoskoriin klikattiin Charles Owenin MyPs Wide Peak aurinkolipalla varustettu potta, jossa yhdistyy MIPS-teknologia ja tyylikkyys. Kypärän ulkokuori on ABS-muovia ja siinä on (hillittömän iso) erikoisleveä keinonahkainen lippa, joka suojaa kasvoja ja kaulan yläosaa auringon haitallisilta vaikutuksilta. Kypärästä löytyy lisäksi kymmenen ilmanvaihtoaukkoa, irrotettava (ja pestävä) sisäosa sekä 6-piste-GRpx-leukahihna nahkajäljitelmää. Charles Owen MyPs Wide Peak täyttää kolmen kansainvälisen ratsastuskypärästandardin vaatimukset: PAS015:2011, ASTM F1163 ja VG1 01.04. Hintaa kypärälle tuli 310€ ja se tilattiin Jyvässeudun ratsukkotarvikkeesta nopean toimituksen ja erittäin hyvän asiakaspalvelun vuoksi (tämä ei ole maksettu mainos, vaan aidosti tyytyväinen asiakas).

Charles Owen MyPs Wide Peak valmiina käyttöön!