Yhteistyössä Hessi-Talli


Hessi-talli sijaitsee Urjalassa ja järjestää niin ratsastus-, valjakkoajo- kuin vikellystunteja sekä leirejä ja kursseja. Hessi-tallilla toimii varustemyymälä, josta saat kaikenlaiset tarvikkeet niin ratsuille, ratsastajille kuin valjakkoajoonkin. 

Tältä näyttää poni koko komeudessaan uusissa valjakkovaljaissaan ja -vaunuissaan.


Kanelilla on ajeltu nyt kymmenisen kertaa uusilla valjakkovaljailla ja -vaunuilla ja ajattelimme kirjoittaa postauksen, kuinka homma on lähtenyt käyntiin. Kyselimme seuraajiltamme Instagramissa, mitä postauksessa haluttaisiin käsiteltävän, joten tässäpä olisi:

Miksi valjakkoajo?

Olemme haaveilleet valjakkoajon aloittamisesta Kanelilla aikalailla siitä asti, kun ostimme ponin. Syynä tähän on valjakkoajon ergonomisuus ja se, että valjakkoajo on monipuolista ja hyödyllistä liikuntaa hevoselle. Valjakkoajo lajina vaikuttaa myös todella mielenkiintoiselta, koska siinä on paitsi menoa ja meininkiä, myös tarkkuutta ja taitoa vaativia tehtäviä. Vaikkei valjakkoajossa olekaan kyse ratsastuksesta, laji luetaan ratsastukseen ja laji toimii FEI:n ja Suomen Ratsastajainliiton alaisuudessa. Valjakkoajo muistuttaakin kilpailurakenteeltaan kenttäratsastusta ja valjakkoajokilpailuissa ajetaankin kolme osakoetta: koulukoe, maastokoe ja tarkkuuskoe. Kyseessä on siis laji, jossa pääsemme hyödyntämään sekä ratsastus- että ajotaitoa!
Hieman ”lähikuvaa” Ideal -valjakkovaljaista, jotka on hankittu Hessi-Tarvikkeesta.
Mitä eroa on ravivaljastuksella ja valjakkovaljastuksella?
Merkittävin ero valjakkovaljastuksessa ja ravivaljastuksessa on se, että ravivaljastuksessa aisat kiinnitetään kiinteästi silaan, jolloin hevonen vetää selällä eikä pysty taipumaan. Valjakkovaljastuksessa aisat puolestaan kiinnitetään vaunujen vetokarttuun ja aisat pääsevät liikkumaan ”vapaasti” aisalenkeissä, mikä mahdollistaa lapojen irtonaisen ja vapaan liikkumisen sekä tasaa vedettävän kuorman painoa hevoselle. Valjakkovaljastuksessa hevonen kykenee taipumaan selkärangastaan aina niskasta hännäntyveen, koska aisat ”myötäävät” kyljen liikkeen mukana.
Mitä eroa on raviurheilulla ja valjakkoajolla?
Ravikilpailuissa kisataan siitä, kuka on nopein. Kirjoitimme vastikään postauksen siitä, mitä valjakkoajossa tarkalleen ottaen oikein tehdään, pääset lukemaan sen klikkaamalla tästä.
Miksi sitten aikoinaan hankimme Kanelille ensin ravikärryt ja -valjaat?
Kanelin ajo-opetusta varten (vuonna 2016) ostimme kuitenkin kevyet raviponin hiittikärryt sekä pikalukolliset ravivaljaat, sillä ne olivat huomattavasti valjakkovermeitä edullisemmat (ja kevyemmät) ja ajattelimme, että kärryt valjaineen pistettäisiin ajo-opetuksessa säpäleiksi ja uudet (eli valjakkovaljaat ja -vaunut) olisi ostettava pian. Toisin kuintenkin kävi, Desperadot säilyivät priimakuntoisina Kanelin käytössä lähes neljä vuotta, joten ravivermeistä oli hankkiuduttava eroon myymällä ne. Näin pääsimme viimeinkin aloittamaan valjakkoajopuuhat.

Miltä valjakkovermeisiin siirtyminen tuntui?

Koska Kanelilla oli ajettu jo nelisen vuotta ravivaljailla ennen valjakkovermeisiin vaihtamista, oli ajaminen ponille jo tuttua puuhaa. Kanelin edelliset ravikärryt sen sijaan painoivat vain 30 kiloa ja uudet valjakkovaunut 80 kiloa, joten lisäpainoa yhdistelmälle on tullut omistajan verran. Ajamisessa olemmekin keskittyneet kehittämään Kanelin voimaa ja kuntoa, jonka lisääntymisen myötä treenaaminen on helpompaa. Valjakkovaunuilla on ehditty ajaa kentällä vasta kaksi kertaa ja maastossakin ehkä kuudesti, joten vielä kovin paljoa tatsia valjakkovaunuilla ajamiseen ei ole. Maastossa köröttely itsessään ei eroa ravikärryillä köröttelystä kuin siten, että laukkaaminen on ponille helppoa ja mukavaa (kiitos valjakkovaljastuksen) ja mutkissa ollaan voitu harjoitella taipumista koko kropan läpi (kiitos valjakkovaljastuksen). Kesän myötä on tarkoitus alkaa ajamaan enemmän myös kentällä ja alkaa harjoittelemaan tarkkuus- ja kouluosioilla vastaantulevia tehtäviä.
Oliko valjakkovaljastus hankala oppia?
Ennen Kanelin valjaspaketin avaamista emme olleet koskaan aiemmin edes nähneet valjakkovaljaita ja koko valjakkovaljastus on tuntunut melkoiselta salatieteeltä. Valjastus on kuitenkin yhtä helppoa (ja nopeaa) kuin ravivaljastuskin, joten valjakkoajoa ei ainakaan kannata vältellä valjastamisen oletetun työläyden vuoksi!

Millaiset valjakkovaljaat ovat ja miten ne laitetaan?
Tähän kysymykseen on niin pitkä selostus, että kannattaa lukea tämä postaus, jossa esittelemme Kanelin Hessi-Tarvikkeesta hankitut valjakkovaljaat ja kerromme, mikä kunkin osan tehtävä on.
Lisäksi olemme kuvanneet ääniraidallisen videon valjakkovaljastuksesta, pääset katsomaan sen tästä.
Ei (vielä) taidolla, vaan tyylillä!

Olemmeko tyytyväisiä siihen, että aloitimme valjakkoajon?

No todellakin, vaikka meidän menoa ei ehkä vielä kuin varusteiden puolesta voi kutsua valjakkoajoksi 😀 Laji on selvästi haastava ja siinä riittää opittavaa vaikka kuinka, aivan kuten ratsastuksessakin.
Tulevaisuuden tavoitteita?
Kunhan saadaan Kanelille hieman voimaa näiden painavanpien vaunujen vetämiseen siten, että hieman pitkäkestoisempia työskentely on järkevää, olisi kiva ottaa muutama valmennus. Ainakin aluksi harrastamme varmastikin vain omaksi iloksemme, mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos innostumme valmentautumaan ja kilpailemaan enemmänkin. Joka tapauksessa valjakkoajo tulee olemaan osa Kanelin viikoittaista liikuntaa jatkossa♥️

Laukkaa!