Laidunkausi lähestyy ja niin lähestyy Kanelin lihavuuskunnon jatkuva tarkkailukin. Kaneli on nyt juuri sopivassa kunnossa, eli normaalipainoinen. Ruunauksen jälkeen pelkkä ruuan näkeminenkin tuntuu saavan Kanelin lihoamaan, joten laidunkautena poni on ollut ekstratarkkailuin alla mahanympäryksen suhteen, jottei poni altistu ylipainolle ja sen aiheuttamille sairauksille.
13.5.2021 otettu uusin rakennekuva Kanelista.
Poni on kesäkarvassa, joten pörröturkkikaan ei pääsee huijaamaan ja tekemään ponia lihavan näköiseksi.
Moni tuntuu ajattelevan, että ponien kuuluu olla pullukoita. Hieman pyöreät ponit ovat niin suloisia, ettei tuhmuuskaan haittaa. Todellisuudessa ylipaino on hengenvaarallista, sillä se altistaa ponin erilaisille aineenvauhduntasairauksille, kuten metabolinen oireyhtymä, cushing ja kaviokuume sekä nostaa merkittävästi riskiä erilaisten akuuttien vammojen, kuten jännevammojen, nivelrikon, niveltulehdusten tai muiden nivelvammojen synnylle (linkkasimme kuhunkin vaivaan aiheesta kertovan tekstin, jos jollakulla herää halu lukea aiheista enemmän).
Kuten ihmisillä, myös poneilla (sekä hevosilla ja lemmikkieläimillä) ylipaino on vakava ja yleistyvä ongelma. Kuten kaikki varmasti tietävät, painonhallintaan auttavat ruokavalio ja liikunta. Tässä kohtaa on myös muistettava, että poni ei kulje itsenäisesti herkkukaapille ja napostele sipsiä tai päätä ostaa kuntosalijäsenyyttä ja olla fit, vaan ihminen vastaa ponin ruokinnasta ja liikunnasta sekä ponin asuinolosuhteista (vapaa heinä, tiheä heinäruokinta, harva heinäruokinta jne). Poni ei siis itse ole syyllinen lihavuuteensa ja omistajan tulisikin katsoa peiliin, jos poni muistuttaa rantapalloa.

Koska alunperin karuista olosuhteista kotoisin olevat ponit ovat useimmiten hyviä rehunkäyttäjiä, ne pärjäävät ”vähemmällä” ravinnolla. Esimerkiksi Kanelin ruokinta on laskettu tarkkaan Hopti-ruokintalaskurilla siten, että ruokinnan perustana toimii analysoitu heinä ja väkirehuilla, vitamiineilla ja hivenaineilla ainoastaan täydennetään ruokintaa.
Toinen seikka, minkä vuoksi ponit tuntuvat olevan usein melkoisia tankkereita on se, että ne eivät saa riittävästi liikuntaa. Valitettavan usein pienet ponit toimivat lastenratsuina ja niillä köpötellään käynnissä sekä lyllerretään ravissa silloin tällöin (toki vastapainoksi esimerkiksi raviponit ovat lähes aina oikein malliikkaasta treenattuja ja sutjakoita). Kanelin sopivasta lihavuuskunnosta pyrimme huolehtimaan tarjoamalla sille monipuolista ja ponille mielekästä liikuntaa 5x/vko siten, että osaa treeneistä on raskaampia ja poni hikoaaa kevyesti ja osa treeneistä on kevyempiä. Muutaman päivän viikossa poni saa käyttää palautumiseen.
Pienestä kesälihomisesta huolimatta Kaneli ei onneksi ole koskaan ollut vakavasti ylipainoinen, vaikka kesät ovatkin kuluneet laiduntaessa. Tänäkin kesänä Kaneli pääsee laiduntamaan, mutta toisin kuin edellisinä vuosina, tänä vuonna Kaneli pääsee heinäbuffettiin kavereiden kanssa. Toivottavasti hevosseura saa Kanelin innostumaan leikkimisestä ja kisailusta ruokailun lomassa, jotta painonhallinta olisi helpompaa. Tietysti laidunkauden aikana Kanelia liikutetaan muutoinkin ihan normaalisti niin ajaen kuin ratsain. Väkirehut (kivennäistä lukuunottamatta) sen sijaan jätetään laidunkauden ajaksi pois, sillä vihreä ruoho tarjoaa ponille kaiken sen tarvitseman.