Satulavyön tehtävä on pitää satula paikallaan. Joskus penkki valuu eteen- tai taaksepäin, vaikka satula on sopiva ja satulavyön kireys juuri oikea. Kaneli on laihtunut kevään myötä (paksu talvikarvakin on lähtenyt) ja ponin pallomaha on sulanut päärynävartaloksi, minkä vuoksi ponin Wintec Duett-satula pääsi jo pari kuukautta sitten muokkaukseen. Tällä kertaa satulan täytepaloilla ei tarvinnut lähteä “kikkailemaan” vaan riitti, että musta kaari vaihdettiin astetta kapeampaan, vihreään kaareen ja satulaa saatiin näin kavennettua. Kavennuksesta huolimatta satula valui ratsastuksen aikana kuitenkin eteenpäin, joten edessä oli satulapulma.
Useimmiten satuloissa vyön vastinhihnat ovat keskellä satulaa (ja keskimmäistä ei käytetä), mutta jos satulalla on taipumus valua eteenpäin, vyö kannattaa kiinnittää etummaisiin vastinhihnoihin ja vastaavasti jos satulalla on taipumus valua taaksepäin, kannattaa käyttää taaimmaisia vastinhihnoja. Kanelin Wintecissä on 4 mahdollista kiinnityspaikkaa vastinhihnoille ja vyö kiinnitetään Kanelinkin tapauksessa etummaisiin vastinhihnoihin, jotta satulavyö asettuisi oikealle paikalleen kainalon syvimpään kohtaan. Kaneli on (normaalipainoinen) tyypillinen pikkuponi: edestä kapea, hieman takakorkea, lyhyt- ja pyöreärunkoinen, ja runko alkaa pyöristyä heti kainaloista. Mikäli vastinhihnat eivät olisi etummaisissa kiinnityskohdissa, satulavyö asettuisi keskelle ponin vatsakumpua – tällöin vyö valuu eteenpäin, löystyy ja satula seuraa tietysti mukana. 
Vaikka Kanelin satula oli juuri muokattu sopivaksi ja vastinhihnojen paikka oli edessä, tuntui uskomattomalta, että poni oli satulanvalumisongelmissa. Saimme muutamalta satula-ammattilaiselta, tallikaverilta ja parilta seuraajalta vinkin, että koska kaikki on muuten kunnossa, todennäköisesti Kanelin suora satulavyö vetää penkkiä eteenpäin. Toisin sanoen, satulavyö ei ole sopiva ja kannattaisi harkita mutkavyön ostoa. Mutkavyöt pysyvät yleensä paremmin paikallaan kuin suora vyö, sillä satulavyö hakee luonnostaan kainalon syvintä kohtaa, vetäen pallomahaisella ratsulla satulaa eteenpäin kohti säkää. Kaarevat satulavyöt on muotoiltu siten, että taaksepäin vatsan alta kaartuvat vyön solkipäät pitävät satulaa ja vastinhihnojen linjaa kauempana takana.
Mattesin sivuilta poimittu satulavyöesite.
Koska Kanelin satula ei antanut minkäänlaista viitettä epäsopivuudesta, päätimme skeptisyydestä huolimatta ennen (järjettömältä vaikuttavaan) satularumbaan ryhtymistä testata mutkavyötä. Koska mistään verkkokaupasta ei löytynyt 100cm pituista mutkavyötä yleissatulaan, päädyimme tilaamaan Suitsisopin kautta Kanelille Mattes Crescent -satulavyön ponin omien mittojen ja meidän väritoiveiden mukaan (värivaihtoehtoina oli mm. ihanaa hattarapinkkiä lampaankarvaa, mutta päädyimme neutraaliin vyöhön luonnonvalkealla lampaankarvalla ja ruskealla kankaalla). Suitsisopin asiakaspalvelu oli todella nopeaa, ystävällistä ja ammattitaitoista – voimme ehdottomasti suositella liikettä! Vyötä jouduttiin odottamaan kuutisen viikkoa, sillä se valmistettiin Mattesin tehtaalla Puolassa. Hintaa vyölle tuli ~160€, eli melkoisesti enemmän, kuin Hööksin suoralle nahkavyölle.
Tällaisen luonnoksen saimme Kanelille tilatusta vyöstä. 
Muotoilunsa ansiosta Mattes Crescent -vyö sopii (mutkavöiden tapaan) erityisesti pyöreävatsaisille (tämä ei tarkoita lihavaa!), edestä kapeille ratsuille, joille tulee “pullonkaulaefekti” kainaloon ja kyynärpään taakse. Hyvän muotoilun lisäksi lampaankarvapehmuste ulottuminen vähentää painekohtien muodostumista sekä hankaumien aiheutumista ja netin tuotearvosteluja lukiessa ilmeisen moni hevonen on pitänyt pehmeästä ja leveästä vyöstä, sillä esimerkiksi joillakin hevosilla luimiminen satuloidessa oli loppunut tämän vyön myötä. Toivoimmekin siis kovasti, että tässä olisi ratkaisu satulapulmaan ja, että Kaneli pitäisi tästä vyöstä erityisesti! 
Vyö saapui luvatussa kuudessa viikossa ja oli pitkän odottamisen arvoinen, sillä vyö oli taattua Mattesin laatua. Aluksi vyö (ja satula) sovitettiin valjakkoajoharjoitusten päätteeksi. Tästä seuraavana päivänä toinen vuokraajista ratsasti Kanelin maastossa kaikissa askellajeissa ja vastoin skeptisiä odotuksia, VYÖ RATKAISI ONGELMAN! Ennen ilosanoman julkaisemista blogissa tai Instagramissa vyötä oli tietysti testattava vielä enemmänkin, joten viime perjantaina Veeran tullessa opettamaan Kanelille esteratsastuksen saloja, otettiin uusi Mattes tietty käyttöön. Satulan valuminen vanhalla vyöllä korostui tietysti niin esteillä kuin vasemmassa laukassa (joka on Kanelille vaikeampi suunta), mutta uuden mutkavyön kanssa perjantain esteharjoitukset ratsastettiin paikallaan pysyvällä satulalla. Mattes Crescent on ollut Kanelilla käytössä nyt viikon ja kannatti todellakin satsata satulavyöhön! Uskaltanemme siis hyvillä mielin suositella Mattes Crescent -satulavyötä vastaavanlaisiin ongelmiin (huom. satulavyö ei pelasta, jos satula on epäsopiva), vaikka vyössä on yksi huono puoli: kurakeleillä lampaankarvan puhtaanapito tulee varmasti olemaan haastavaa. Onneksi ostimme aimo satsin lampaankarvanpesunestettä!
P.s. Tämä postaus ei ole yhteistyö, mutta halusimme kirjoittaa (taas) varustepostauksen, sillä niitä toivotaan paljon ja moni on jo kysellyt meiltä tästä satulavyöstä. 
Postauksia aiheeseen liittyen: