Kaupallinen yhteistyö Hessi-Tallin kanssa

Hessi-talli sijaitsee Urjalassa ja järjestää niin ratsastus-, valjakkoajo- kuin vikellystunteja sekä leirejä ja kursseja. Hessi-tallilla toimii varustemyymälä, josta saat kaikenlaiset tarvikkeet niin ratsuille, ratsastajille kuin valjakkoajoonkin. 

Olemme haaveilleet valjakkoajon aloittamisesta Kanelilla aikalailla siitä asti, kun ostimme ponin. Kanelin ajo-opetusta varten ostimme ponille kevyet raviponin hiittikärryt sekä pikalukolliset ravivaljaat, sillä ajattelimme, että kärryt valjaineen pistettäisiin ajo-opetuksessa säpäleiksi ja uudet olisi ostettava pian. Toisin kuintenkin kävi, Desperadot säilyivät priimakuntoisina Kanelin käytössä lähes neljä vuotta, joten ravivermeistä oli hankkiuduttava eroon myymällä ne, jotta voisimme hyvillä mielin ostaa tilalle valjakkovaunut ja valjaat. Tässä postauksessa esitelemme Kanelin uusia valjakkovaljaita ja kerromme hieman valjakkovaljastuksesta.

Kanelin uudet valjakkovaljaat saapuivat Urjalasta, Hessi-Tallin yhteydessä olevasta Hessi-Tarvikkeesta. Valjaat ovat merkiltään Ideal Equestrianit ja moni seuraaja onkin suositellut tätä merkkiä meille Instagramissa. Valjaspakettia avatessa valjaista leijali taivaallinen laadukkaan nahan tuoksu ja valjaita olisi tehnyt mieli jäädä vain hypistelemään loputtomiin.

Valjakkovaljaat koostuvat selustimesta, mahavyöstä (kireä ja löysä), rintaremmistä, häntäremmistä, mäkivyöstä, ohjista ja suitsista. Lisäksi tarvitaan vetoliinat (näistä ei kuvia vielä tässä postauksessa, sillä emme keksineet, miten saisimme ne kuvattua ilman vaunuja) sekä tarvittaessa voidaan käyttää potkuremmiä.

Ennen Kanelin valjaspaketin avaamista emme olleet koskaan aiemmin edes nähneet valjakkovaljaita ja koko valjakkovaljastus on tuntunut melkoiselta salatieteeltä. Nyt, kun omia valjaita on tullut hypisteltyä ja soviteltua Kanelille jo tovi, tuntuu, että homma ei olekaan sen vaikeampaa kuin ravivaljastus. Merkittävämpänä erona ravivaljastukseen verrattuna valjakkovaljastuksessa on sen ergonomisuus. Ravivaljastuksessa aisat on kiinnitetty kiinteästi silaan, jolloin hevonen vetää selällä eikä pysty taipumaan (Lähde: Miisa Wikman/ MW Hevospalvelut (2019), Vetääkö hevonen selällä vai rinnuksella, https://mwhevospalvelut.com/2019/12/27/vetaako-hevonen-selalla-vai-rinnuksella/  luettu 13.4.2021). Valjakkovaljaissa puolestaan veto tapahtuu rintaremmistä lähtevillä vetoliinoilla, jotka kiinnitetään vaunujen vetokarttuun. Valjakkovaljastuksessa aisan tehtävä on kannatella vaunuja, eli aisalla ei vedetä. Vetokarttu mahdollistaa lapojen irtonaisen ja vapaan liikkumisen sekä tasaa vedettävän kuorman painoa hevoselle.

Selustin ja mahavyö
Valjakkoselustin muistuttaa ravivaljaiden silaa, mutta toimintaperiaate on kuitenkin erilainen. Kuten ylempänä kerroimme, ravivaljastuksessa aisat kiinnitetään kiinteästi silaan (aisaremmeillä tai pikalukoilla), jolloin veto on selällä eikä hevonen ei pysty taipumaan välyksen puuttumisen vuoksi. Koska valjakkovaljastuksessa aisat liikkuvat ”vapaasti” aisalenkeissä, välys mahdollistaa hevosen oikeanlaisen taipumisen aisojen välissä. Valjakkovaljastuksessa hevonen kykenee taipumaan selkärangastaan aina niskasta hännäntyveen, koska aisat ”myötäävät” kyljen liikkeen mukana. Sen lisäksi, että välys mahdollistaa hevosen taipumuksen ja ergonomisen liikkumisen, se toimii paineenjakajana ja  iskunvaimentimena. Välyksen suuruutta säädellään vetoliinojen, mäkivyön ja löysän mahavyön avulla.

Rintaremmi

Kanelilla on käytössään Ideal Freestyle anatominen rintaremmi, jota moni suosittelee pienille poneille, sillä anatominen rintaremmi asettuu kaulan ja lavan pieneen väliin paremmin kuin suora. Lisäksi ergonomisesti muotoiltu rintaremmi on suunniteltu maksimoimaan hevosen luonnollisen liikkeen vapaus ja koska valjakkovaljastuksessa hevonen vetää lavoillaan ja rinnuksillaan, on erittäin tärkeää, että rintaremmi istuu hyvin eikä rajoita liikettä.
Mäkivyö ja häntäremmi 
Häntäremmissä kiinni oleva mäkivyö kiinnitetään vaunujen aisalenkkiin ja kiinnityksen kireydellä määritetään, paljonko aisaan tulee välystä. Mäkivyö toimii jarruna, jotta vaunut eivät esimerkiksi alamäessä työnny hevosen jaloille.

Suitset ja ohjat

Suitset ja ohjat kuuluvat oleellisena osana valjakkoajoon. Kanelin uuteen valjaspakettiin sisältyi silmälapulliset valjakkosuitset, joissa on muotoiltu nishahihna. Silmälappujen tarkoitus on auttaa hevosta keskittymään rajaamalla sen näkökenttää. Kanelin kanssa ajamme varmasti pääosin ilman silmälappuja, mutta esimerkiksi tarkkuusajossa tai kouluosuudella silmälaput ovat varmasti hyödylliset. Vaikka muut valjaat ovat mustaa nahkaa, Kanelin uudet ajo-ohjat ovat etiketin mukaisesti ruskeat (ja gripilliset), sillä perinteeseen kuuluu, että mustia ohjia käytetään ainoastaan hautajaisissa.

Nyt siis odotellaan, että saadaan vaunut kasaan ja päästään aloittamaan valjakkoajoharjoitukset!
P.s. Tietomme valjakkoajosta ovat luonnollisesti vielä täysin aloittelijan tasolla (intoa riittää senkin edestä), joten jos joku valjakkoajokonkari huomaa tekstissä asiavirheitä, saa korjata!♥️

Lähde: Miisa Wikman/MW Hevospalvelut (2016), Valjakkovaljastus: video, ohjeet, valjaiden osat, https://mwhevospalvelut.com/2016/03/29/valjakkovaljastus-video-ohjeet-valjaiden-osat/