Liikenneturvan tilastojen mukaan vuonna 2020 tapahtui 3586 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa kuoli 221 ja loukkaantui 4 388 ihmistä. Tilastokeskuksen mukaan hirveen törmättiin autolla viime vuonna 1527 kertaa, joista kaksi onnettomuutta johti kuolemaan ja 81 onnettomuutta loukkaantumiseen. Keskikokoinen hevonen on samaa kokoluokkaa kuin hirvi, joten vuodesta toiseen emme voi kuin ihmetellä, miksi hevonen liikenteessä (joko kulkupelinä tai kuljetettavana) aiheuttaa joissakin kanssaliikkujissa vaaratilanteisiin johtavaa liikenneraivoa. 
Tällä viikolla törmäsimme Facebookissa julkaisuun, joka sai jälleen ajattelemaan aihetta. Yli 10 000 jakoa saanut kuva verisestä trailerista ja kertomuksesta siitä, kuinka raivokkaasti hevoskuljetuksen takapuskurissa roikkunut äänimerkkiä soittanut henkilöauton kuski pillastutti hevosen huudattaen torvea vieläpä koko ohituksen ajan, oli kirvoittanut myös runsaasti kommentteja – valitettavasti laidasta laitaan. 
Hevosen ja muun liikenteen välinen kohtaaminen on merkittävä turvallisuuskysymys, sillä monet tielläliikkujat eivät tiedä, kuinka kohdata ja ohittaa hevonen tai hevoskuljetus turvallisesti. Kärkkäimmät hevosia liikenteen seassa kritisoijat ihmettelevät netin kommenttikentissä usein myös sitä, miksi arvaamattomalla saaliseläimellä pitää väkisin mennä liikenteen sekaan. Syitä tähän on tietysti monia: pääsy ratsastus- tai ajoreitille saattaa edellyttää hetken liikenteen reunassa kulkemista hevosen kanssa tai hevosta saatetaan kuljettaa hevoskuljetusautolla vaikkapa kilpailuihin tai eläinlääkäriin. Torven tööttääminen tai hevosen kohdalla kiihdyttäminen saattaa ärsyyntyneestä autoilijasta tuntua hyvältä protestilta, mutta mitä sitten, kun ratsastaja tai ohjastaja putoaa ja jää raahautumaan pillastuneen hevosen mukana? Tai hevoskuljetus kaatuu? Hevosen lisäksi myös ihmiset ovat tällaisissa tilanteissa vakavassa vaarassa. 
Hevosella liikenteessä 
Tavallisesti rauhallisesti käyttäytyvä ja “liikennevarmaksi” koulutettu hevonen on pohjimmiltaan saaliseläin, joka kuitenkin voi säikähtäessään käyttäytyä arvaamattomasti. Maastossa ja maantien reunassa liikkuvat hevoset ovat useimmiten tottuneet autoihin ja muuhun liikenteeseen, mutta yllättäen ohi mennessä kiihdyttävä tai äänimerkkiä käyttävä ajoneuvo voi vauhkoonnuttaa hevosen. Hyvänä neuvona onkin ohittaa hevonen rauhallisesti vauhtia hiljentäen ja reilulla turvavälillä – ennen ja jälkeen ohituksen. Usein katsekontaktin ottaminen ratsastajaan tai ohjastajaan rauhoittaa tilannetta ja helpottaa kommunikointia. Myös ratsastajan tai ohjastajan eleitä kannattaa seurata, sillä esimerkiksi pystyyn nostettu käsi pyytää autoilijaa pysähtymään: usein tämän pyynnön takana viesti siitä, että hevonen on säikähtänyt tai mutkan takaa on tulossa lisää ratsukoita. Pysähtymismerkki kannattaa ottaa tosissaan, esimerkiksi kymmenisen vuotta sitten olimme itse ylittämässä kapeahkoa, mutta pitkää ja korkeaa siltaa ratsain kahdella hevosella siten, että kokeneempi hevonen kulki edellä rohkaisten viisivuotiasta ensikertalaista ylittämään kavioiden alla kopisevaa siltaa. Eiköhän perään ajanut henkilöauto, joka ei pysähtymismerkistä välittänyt vaan ajoi ensin päättäväisesti nuoremman hevosen potkuetäisyydelle, ohitti kapealla sillalla huudellen törkeyksiä ja tämän jälkeen kaasutti matkoihinsa. Onneksi hevoset olivat fiksuja eikä mitään sattunut, mutta tämän naiskuskin käytös on vaivannut pitkään. 
Hevosen kanssa liikenteen seassa turvallisesti liikkuminen on jokaisen ratsastajan tai ajajan ensimmäinen prioriteetti, joten useimmiten hevosen kanssa liikkuvat ovat perehtyneet hyvin turvallisuustekijöihin, sääntöihin ja lakeihin koskien hevosia liikenteessä. Onnettomuuksia pyritään ennakoimaan suojavarusteilla, kuten kypärällä ja turvaliivillä sekä hevosella voidaan käyttää tarvittaessa erilaisia apuohjia yllättävien tilanteiden varalta. Hämärän ja pimeän aikaan hevosella on lisäksi oltava valaisin, joka valaisee valkoista tai keltaista valoa eteenpäin ja punaista valoa taaksepäin ja usein tiellä liikkuva ratsukko/valjakko on usein vuorattu heijastimilla. Hevosella kuljetaan tiellä oikeassa reunassa eikä hevosella mennä teille, jotka ovat kiellettyjä. Näistäkin säännöistä voidaan hätätapauksissa poiketa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä se vaaranna tai haittaa muita tielläliikkujia. 
Hevonen matkustajana 
Sen lisäksi, että hevosilla kuljetaan, myös hevosia kuljetetaan. Hevosilla liikutaan ratsain tai ajaen pääsiassa maastossa ja pienillä hiekkateillä. Valtateillä hevoset ovat liikenteessä puolestaan matkustajina. Hevosia kuljetetaan ravi- ja ratsastuskilpailuihin sekä harjoituksiin, näyttelyihin, eläinlääkärille ja siittoloihin. Hevoskuljetusajoneuvo ei ole liikenteessä harvinaisuus, sillä esimerkiksi ravikilpailuja järjestetään 363 päivänä vuodessa – eli joka päivä jouluaattoa ja joulupäivää lukuunottamatta! 
Hevoskuljetusten hidastelu tientukkona aiheuttaa nopeammissa autoilijoissa helposti närää, mutta lain mukaan auton ja hevostrailerin yhdistelmän tai kuorma-autoksi rekisteröidyn hevoskuljetusauton suurin sallittu nopeus on 80 km/h. Jos hevosta kuljetetaan pakettiautoksi rekisteröidyssä ajoneuvossa, ei sille ole ajoneuvokohtaista rajoitusta, mutta tässäkin tapauksessa hevosen turvallisen kuljettamisen näkökulmasta alhaisempi nopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa toimia yllättävissä tilanteissa. 
Vaikka nykypäivän trailerit ja hevoskuljetusautot ovat tukevia, on kyyti kuitenkin liikkuva ja varsin meluista (been there done that). Hevosen täytyy pysyä hyvässä tasapainossa kuljetuksen ajan, sillä horjahtaessaan tai kaatuessaan se voi loukkaantua – tämän vuoksi hevosta kuljettaessa äkkijarrutukset, nopeat kiihdytykset ja kovilla vauhdilla kaarteisiin ajo aiheuttaisi suuren riskin. Hevoskuljetuksen perässä ajettaessa onkin muistettava riittävä turvaväli sekä hevoskuljetusta ohitettaessa ohittajan on ennen ohitukseen ryhtymistä huolehdittava, että ohitukselle on riittävästi tilaa, jottei hevoskuljetusauto ei joudu jarruttamaan ohitustilanteessa. Kunnollinen turvaväli kannattaa pitää myös siksi, että esimerkiksi raskaan ajokaluston aiheuttama melu voi säikähdyttää hevoset kuljetuskopin sisällä. Vaikka siis tuntuisi, että hevoskuljetus etenee verkkaisesti, hevoskuljetus ei tee tätä kiusallaan, vaan ajaa hevosille sopivassa tahdissa parhaansa mukaan sekä noudattaa hevoskuljetukselle asetettuja nopeusrajoituksia. 
Tätä tekstiä tuskin koskaan päätyy lukemaan kukaan ei-hevosihminen, mutta me lajin harrastajat voimme omalla toiminnallamme pyrkiä vaikuttamaan siihen, kuinka hevonen liikenteessä kohdataan. Tervehditään, kiitetään ja hymyillään fiksuille vastaantulijoille, pyritään pitämään tiet siisteinä (potkitaan ne läjät vaikka ojaan, jos vain mahdollista), ratsastetaan ja ajetaan vain sallituilla alueilla ja ennen kaikkea: levitetään provosoitumatta faktatietoa siitä, kuinka hevonen tulisi liikenteessä kohdata.
Lisää juttua aiheesta:
Lähteet: