Vuodenvaihteessa asetimme Kanelille tavoitteita ratsuna kehittymisen suhteen ja tässä vaiheessa vuotta (3kk tavoitteen asettamisesta) ajattelimme tehdä pienen katsauksen siitä, missä nyt ollaan menossa. Kaneli palasi vuodenvaihteessa hiekanpoistosta ja nivelten piikityksistä johtuneelta lomalta ja koska poni kääntyi jo kuusivuotiaaksi, halusimme viimeinkin asettaa ratsastuksellisia tavoitteita ponille. Kanelin kanssa olemme halunneet edetä hitaasti, sillä ponit (ja alkuperäisrodut) saavuttavat täysikasvuisuuden vasta noin seitsemän-kahdeksan vuoden iässä. Koska Kaneli siis kasvaa elämästään ensimmäiset 7-8 vuotta, on sen koulutuksessa päätetty tinkiä nopeatempoisesta etenemisestä kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Neljä- viisivuotiaana Kanelin kanssa onkin pääasiassa maastoiltu sekä tutustuttu kentällä työskentelyyn helppojen kouluratsastusliikkeiden ja pikkuesteiden muodossa.
Kanelin ravi on ottanut ison kehitysaskeleen alkuvuoden aikana.
Maltillisesti ratsastettujen ensimmäisten “ratsuvuosien” aikana Kaneli on kasvanut aivan valtavasti! Kaneli on “kasvanut ulos” kahdesta satulasta (nykyinen Wintec kestäkööt toivottavasti muokattavuutensa ansiosta pitkään) ja poni ei tunnu lainkaan pieneltä 165cm/50kg omistajan viikoittaisilla läpiratsastuksillakaan (onhan ratsastjalla pitkä selkä ja poni matala, mutta Kanelin runko on oikein jämäkkä). Kaneli onkin ratsuna varsin kelpo pikkuotus ja huomaa kyllä, että maastoiluun on panostettu: maastossa ponin ratsastettavuus on loistava ja Kanelia voisi sanoa erittäin maastovarmaksi. Kentällä sen sijaan on vielä työnsarkaa edessä: kentällä Kaneli kyllästyy helposti ja yrittää helposti mennä sieltä, mistä aita on matalin (vaihtelevista tehtävistä ja tsempeistä huolimatta). Tämän vuoden ratsastukselliset tavoitteet Kanelin kanssa ovat viimeinkin ihan oikeasti ratsuna (ei puskaponina) kehittymisessä ja nyt 3kk kohdalla uskallamme jo hieman hehkuttaa, poni nimittäin kehittyy huimaa vauhtia!
Poni alkaa myös useammin löytyä pohkeiden välistä ja hyvästä tasapainosta.
Kanelia ratsastetaan tällä hetkellä 5x/vko (pohjien parantuessa 1-2x ratsastusta/vko korvataan kärryttelyllä) ja ratsastukset pyritään jakamaan maastoilun ja sileällä treenaamisen suhteen tasaisesti (joillakin viikoilla maastoillaan enemmän ja joillakin viikoilla ratsastetaan enemmän kentällä ja joinakin viikkoina vapaata saattaa olla enemmän). Pääsääntöisesti kahtena päivänä viikossa ponin ratsastaa omistaja ja kahtena päivänä viikossa ponin vuokraajat harjoittelevat Kanellin kanssa kanssa siten, että yksi kerroista on ratsastustunti/valmennus. Viikon viidennen ratsastuksen hoitaa kansallisella tasolla kenttäratsastuksessa kilpaileva @veeras.eventing, joka hyppäsi mukaan Kanelin taustajoukkoihin tammikuussa. Tämä järjestely on selvästikin oikein hyvä Kanelille, sillä niin ponin taidot kuin into kentällä työskentelyyn ovat ottaneet ison harppauksen alkuvuoden aikana. 
Ja mikä tärkeintä, Kanelin työmotivaatio on saatu kohenemaan!
Nappulat sileällä työskentelyn suhteen alkavat selvästi olla kivasti kohdillaan. Kaneli lähtee töihin aina mielellään ja alkuvuodesta vaivannut kaikenlainen turha möngertäminen on vähentynyt. Näkyvimmin ponin kehityksen huomaa käynnin ja ravin parantumisesta, Kanelin askel molemmissa askellajeissa on pidentynyt ja ajoittain ponin takajalat jaksavat työskennellä oikein mukavasti. Myös laukannostot kentällä sujuvat hyvin ja Kaneli innokkaasti tarjoileekin laukkaa aina, kun sen mielestä olisi otollinen hetki lisätä vauhtia :’D Oikea laukka pyörii kentällä jo tosi kivasti, ottaen huomioon, että alkutilanteessa pelkkä pitkän sivun laukkaaminen tuotti harmaita hiuksia. Oikeassa laukassa poni päästelee jo oikein mukavasti kenttää ympäri sekä isot ympyrät onnistuvat myös hienosti ponin omalla tasolla. Vasen laukka sen sijaan on ottanut pientä takapakkia, Kaneli nimittäin on viimeaikoina tarjonnut vaikeampaan suuntaan vastalaukkaa – syynä lienee vastikään hieronnassa löytynyt jumi vasemman lavan puolelta, nyt siis jumppaillaan ahkerasti, jotta saadaan paikat auki ja vasen laukka taas rullaamaan. Pieni vastoinkäyminen ei kuitenkaan haittaa, johan tässä menisikin muuten liian hyvin.
Kyllähän tällä kelpaa jo ratsastaa!
Askellajien parantumisen lisäksi myös ponin yleinen ratsastettavuus on parantunut. Ajoittain ponin saa ratsastettua jo mukavasti pohkeiden väliin, mikä helpottaa hommaa huomattavasti, sillä ulkopohkeen vastustaminen ja lapa edellä kulkeminen ovat Kanelin bravuureita silloin, kun se yrittää mennä siltä, mistä aita on matalin. Kaneli jaksaa myös työskennellä pidempiä aikoja kantaen itsensä mukavasti. Poni on muutenkin kevyt ja kiva ratsastaa ja mikä parasta – se on selvästi alkanut motivoitua kentällä työskentelyyn (toisinaan motivaatiota pitää hieman kaivaa esiin, mutta homma ei enää ole pakkopullaa). Ponin työmotivaation vaaliminen onkin ollut avainsana siinä, että hommat ovat lähteneet sujumaan hyvin ja Kaneli suorastaan elää kehuilla (tässäpä syy, miksi omistajan suu on auki lähes jokaisessa koskaan otetussa kuvassa) ja rapsutuksilla. Innokasta ponia on kiva ratsastaa ja on ollut kiva huomata, että Kanelin ollessa epävarma tai epämukavuusalueellaan se ei enää heitä ”hanskoja tiskiin” vaan yrittää tarmokkaasti tehdä, kuten ratsastaja pyytää.
Oikea laukka sujuu jo mukavasti ja Kaneli tykkää esitellä taitojaan.
Vuoden ensimmäinen neljännes on sujunut ratsastuksellisesti paremmin kuin hyvin! Kanelin liikunta on selvästi hyvässä balanssissa maastoilun, sileällä työskentelyn ja vapaiden suhteen.  Kaneli liikkuu mielellään ja sen terveys ja varusteet ovat viimeisen päälle kunnossa, joten toivotaan, että kehitys jatkuu vauhdikkaasti eteenpäin jatkossakin. Kunhan kenttä ja maastoreitit sulavat, olisi tarkoitus aloittaa myös esteharjoitukset sekä jatkaa kärryttelyä. Ja tietysti toivotaan, että tänä vuonna päästäisiin niihin kisoihinkin!
Tällä hetkellä suurin haaste on oikean laukan tarjoaminen vasempaan kierrokseen. Probleema johtunee kasvusta (kaikki muu poissuljettu) ja pintajumeista, ja häviää jumppailulla ja harjoittelulla.
P.s. Kuvissa ratsastaa toinen ponin omistajista, joka on hieman pitkä, mutta lyhytjalkainen ja sopivan painoinen. Kanelin paino- ja pituusrajoista voi lukea lisää tästä postauksesta.