Ostaessamme Kanelin vuonna 2016 meille oli selvää, että kun sillä jossain vaiheessa aletaan ratsastaa, emme tulisi koskaan käyttämään häntäremmiä. Tämä herätti aluksi paljon ihmetystä, häntäremmihän suorastaan kuuluu pikkuponeille. Viidessä vuodessa tietämys häntäremmin haitoista on onneksi kasvanut (tästä saamme varmastikin kiittää Instagramissa @project.casper -tiliä), ja koska saamme paljon kysymyksiä siitä, miksi käytämme Kanelilla häntäremmiä ajaessa, mutta emme ratsastaessa, ajattelimme kirjoittaa aiheesta blogipostauksen (tämä teksti on sitten aina kätevä linkata kyselijöille :D).
1990-luvulla alkaneen hevosharrastuksen aikana emme ole tainneet kertaakaan nähdä häntäremmiä ison ponin tai hevosen satulan lisävarusteena. Sen sijaan pikkuponeilla häntäremmi satulassa tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Pikkuponit ovat usein matalasäkäisiä, pyöreitä ja lyhytselkäisiä, eli istuvan satulan löytäminen voi olla hankalaa (eteenkin, jos budjetti on rajallinen eikä ponin satulaan haluta juuri satsata). Häntäremmin tarkoitus on pitää satula paikallaan, eli estää satulan valuminen liian eteen ponin lavoille ja kaulalle. Häntäremmiä siis käytetään korjaamaan pikkuponien epäsopivaa satulaa. Epäsopiva satula on jo itsessään kivulias, estää ponia liikkumasta vapaasti sekä pahimmassa tapauksessa aiheuttaa pysyviä vammoja ponin lihaksistoon – häntäremmi vain pahentaa tilannetta.
Mitä häntäremmi satulassa sitten tekee? 
Satulaan kiinnitettynä häntäremmi estää satulan valumisen eteenpäin, eli oikein (=sopivan napakalle) kiristetty häntäremmi kiskoo satulaa (ja ratsastajaa) jatkuvasti taaksepäin. Voit miettiä, miltä ponista mahtaa tuntua, kun sen häntään tulee ratsastajan ja satulan yhteispainosta kymmenien kilojen veto (ja miltä esteeltä laskeutuminen tuntuu, kun epäsopiva satula ratsastajineen keikkuu hännän varassa). Hevosen hännän ympärillä on paljon pikkulihaksia, joihin häntäremmi aiheuttaa nopeastikin muutoksia. Moni perustelee häntäremmin käyttöä siten, että jättää sen löysälle. Tämä on napakkaakin häntäremmiä haitallisempaa: satula paitsi valuu lavoille ja kaulalle, myös nykäisee jatkuvasti ikävästi. 
Sen lisäksi, että häntäremmi satulassa aiheuttaa ponille epämiellyttävää tunnetta ja kipua, se myös rajoittaa ponin liikkumista. Häntäremmi rajoittaa hevosen lantion liikkumista aiheuttamalla jatkuvaa jännitystä lannelihaksiin. Tämän vuoksi häntäremmiä käyttävä poni ei pysty ratsastettaessa ojentamaan, venyttämään ja pyöristämään selkärankaa ja selän lihaksia, eli liikkuminen “oikein” ja ergonomisesti on mahdotonta. Pitkällä aikavälillä väärin liikkuminen aiheuttaa ponille lihasjumeja ja pahimmillaan kovia kipuja. Häntäremmi siis vaikuttaa käytännössä koko kroppaan. (Lähde: Grönberg, P. (2018).  Hevosen ABC, biomekaniikka. Karivaljakko Oy)
Miksi sitten käytämme häntäremmiä ajaessa? 
Ajovaljastuksessa häntäremmin tehtävä on yhdessä rintaremmin kanssa pitää silat paikallaan ja se on pakollinen varuste ajaessa. Ajaessa häntäremmi ei kisko siloja samalla tavoin eteenpäin kuin satulaa ratsastaja selässään. Häntäremmi ei siis ajaessa hankaloita ponin selänkäyttöä tai kipeytä paikkoja (ellei sitä sitten kiristetä liikaa tai säädetä muutoin väärin). 
Mitä tehdä jos ponin satula valuu eteen? 
  • Selvitä, mistä valuminen johtuu. Onko satula sopiva, mutta poni on lihonut? Onko satula epäsopiva, mutta poni on ollut pitkään samassa lihavuus/lihaskunnossa? Pyri pitämään poni normaalipainossa. 
  • Panosta sopivaan satulaan ja varmista, että satulansovittaja osaa asiansa, eikä väheksy sitä, että pikkuratsu tarvitsee yhtä hyvän satulan kuin isompikin lajitoveri. 
  • Testaa erilaisia satulavöitä tai kiinnitystä eri vastinremmeihin, jo tällä voi olla merkittävä muutos satulan istuvuuteen! Tarvittaessa voit kokeilla satulan alle liukuestettä. 
  • Älä ratsasta epäsopivalla satulalla – ilman satulaa ratsastus on parempi vaihtoehto. Karvasatulaan panostaminen voi olla järkevää, mikäli sopivaa satulaa ei tahdo löytyä ja ilman satulaa meneminen ei ole vaihtoehto.
Postauksia aiheen vierestä: