Varasimme Kanelille marraskuussa ajan klinikalle. Mitään akuuttia hätää ei ollut, mutta poni alkoi olla hampaiden raspauksen tarpeessa. Kaneli on ollut eläinlääkärikäyntien suhteen oikea onnenpoika: vuosittaisten rutiinitoimenpiteiden ja –tarkastuksen lisäksi klinikalla ollaan käyty ainoastaan yksi ruunausreissu toissa kesänä ja tätä seurasi pieni ähkynpoikanen, josta onneksi selvittiin eläinlääkärin kotikäynnillä. 
Päätimmekin nyt hieman irrotella ja varata Kanelille hammashuollon yhteyteen laajat röntgentutkimukset, jotta saisimme kattavampaa lisätietoa ponin terveydentilasta. Kanelihan on ulkoisesti täysin perusterve poni vailla minkäänlaista kremppaa, mutta toisaalta esimerkiksi ratsastaessa toisinaan poni isolla P:llä (esim. kentällä laukkaaminen on täyttä kakkaa), joten mielestämme oli senkin vuoksi fiksua tsekata poni laajemmin kaiken varalta – onhan kyseessä nuori poni, jota ei ole koskaan kuvattu. 
Klinikan pihaan juuri saapuneena.
Hevosten röntgentutkimuksella pyritään saamaan lisätietoa luustosta, rangasta ja nivelistä sekä luustoon kiinnittyvistä rakenteista. Hevosen röntgenkuvauksella voidaan selvittää jalkojen, selän ja kaularangan terveydentilaa, mutta myös mahdollisia suoliston hiekkakertymiä sekä pään ja hampaiden luustoa. Kanelista halusimme ottaa röntgenkuvat jaloista sekä selästä, jotta voisimme paikantaa mahdollisia ongelmia laajasti. 
Klinikka-aika oli tänään aamulla. Kaneli lastautui hyvin traileriin ja matkusti tuttuun tapaan kiltisti lyhyen klinikkamatkan. Mikkelin hevosklinikka oli niin omistajalle kuin ponille uusi paikka (eläinlääkäri oli ponille onneksi ennakkoon tuttu käytyään viime keväänä raspaamassa ja rokottamassa ponin kotitallilla), mutta Kaneli käyttäytyi fiksusti, käveli suoraan sisään klinikalle ja asettui tutkimuspaikalle nököttämään omistajan kainaloon, vaikka ihmeteltävää riitti. 
Heti alettiin nukkumaan.
Ensiksi Kanelille tehtiin kliininen tutkimus: eläinlääkäri katsoi ponin jalat ja selän palpoimalla eli tunnustelemalla ponin niveliä, lihaksistoa ja jänteitä huomatakseen mahdolliset lämmöt, turvottelut tai kipukohdat. Seuraavaksi Kanelille suoritettiin elämänsä ensimmäinen taivutuskoe, eli sen jalat taivutettiin ja ponia ravautettiin kovalla pohjalla, jotta eläinlääkäri pääsi näkemään liikkeet. Taivutuskokeessa Kaneli käveli oikein mallikkaasti, mutta kovalla pohjalla ravaaminen oli ponin mielestä ehdoton ei, joten ravin esittäminen ei onnistunut odotetulla tavalla (Kaneli muuttui yllättäen perässä vedettäväksi). 
Seuraavaksi otettiin röntgenkuvat. Kaneli sai rauhoittavaa ja alkoi pian torkkua kuvauspaikalla. Röntgentutkimuksen ajaksi omistaja joutui toiseen huoneeseen odottelemaan (koska röntgensäteily), ja kylläpä jännitti odottaa kuvien tuloksia! Röntgenkuvat olivat nähtävillä oitis, ja tulokset toivat mielenrauhaa, vaikka pieniä löydöksiä olikin. Kanelin oikea takanen ottaa luonnostaan hieman kiertävää liikettä, ja röntgenkuvat toivat selitystä tähän. Oikean takajalan kavion (jonka problematiikkaa on jo jonkin aikaa hoidettu vuolulla) varvasakseli taittuu taakse, ja kavioluun pohja on vaakatasossa (kavioluun kantaosa saisi olla varvasosaa ylempänä). Vaivaa hoidetaan jatkossakin vuolulla. Lisäksi oikean takajalan kintereen pikkuluissa oli kirjavuutta ja lievää lyyttisyyttä, ja onkin mahdollista, että kintereeseen voi jossain vaiheessa kehittyä kinnerpattimuutosta. Takapolvissa havaittiin myös lievää täyttymistä, joten päädyttiin siihen, että Kanelin oikea kinner sekä molemmat takapolvet piikitetään hyaluronaatti + kortisoni –injektiolla. Muutoin jalat olivat onneksi priimakunnossa, eivätkä nykyisetkään löydökset vaikuta ponin käyttöön. Jalkojen lisäksi myös ponin selkä ja selän okahaarakkeet kuvattiin, eikä kuvissa ollut mitään normaalista poikkeavaa. Hyvä Kaneli! 
Tältä näyttää Kanelin jalan sisällä.
Jalkojen ja selän kuvaamisen lisäksi ponista otettiin vielä hiekkaröntgen, sillä Kaneli käyttäytyi viikonloppuna erikoisesti ratsastaessa (haluton liikkumaan, potki vatsan alle). Hiekkakertymä muodostuu tyypillisesti paksusuoleen vatsaontelon ala-etuosaan, ja sielläpä Kanelillakin möllötti 11x9cm hiekkakertymä. Ensiavuksi hiekanpoistoon Kaneli sai nenä-maha-letkun kautta psylliumia + magnesiumia ja kotona hiekanpoistoa jatketaan psylliumilla 14 vuorokautta. Toivottavasti psyllium maistuu ponilla ja hiekka tulee hyvin ulos, eikä palaa (toimenpiteitä hiekan syömisen estämiseksi on luvassa). 
Lisää jalkoja sekä hiekkakuva. Vatsassa näkyvä valkoinen kolmio on itse hiekka.
Viimeiseksi Kanelin hampaat raspattiin ponin nuokkuessa edelleen rauhoituksen alaisena. Kanelin hampaat on huollettu tähän saakka kahdesti vuodessa, kuten alle 5-vuotiaiden hevosten hampaat yleensäkin. Kanelin suu oli oikein terve, eikä siinä ollut jälkeäkään esimerkiksi kuolainten käytöstä. Muutoinkin ponin hampaat olivat jälleen erittäin hyvässä kunnossa, ja hammashuolto koostuikin pienten piikkien poistamisesta. Eläinlääkäri antoi luvan siirtyä Kanelin kanssa harvempaan raspausväliin (kerran vuodessa), suun terveys on siis edelleenkin kohdillaan. 
Raspaus.
Klinikkakäynti oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut (Kaneli saa hyvästä käytöksestä 10 pistettä). Pienet löydökset eivät tulleet yllätyksenä, sillä jokaisesta hevosesta varmati löytyy jotain, kunhan vain tutkitaan. Nyt on helppo kiinnittää Kanelin ”erityistarpeisiin” huomiota, eli jalkoja tullaan piikittämään varmasti jatkossakin ja kaviota tiedetään vuolla oikeaan malliin. Ja tiedämmepä nyt senkin, että Kanelille voi jatkossa syöttää syksyisin psyllium-kuurin, kaiken varalta.
Jatkohoitona seuraavat kaksi viikkoa Kaneli saa jalkojen piikityksen ja psyllium-kuurin vuoksi liikkua rennosti kävellen, minkä jälkeen palataan rauhallisessa tahdissa takaisin normaaliin liikuntaan. Tämän päivän Kaneli on viettänyt kokonaan karsinassa, ja huomenna päästään poistamaan siteet pois kintereestä. Onneksi poni pääsee jo huomenna takaisin tarhaan, sillä edellisellä kerralla karsinalepo aiheutti ponille ähkyn. Toivotaan siis, että poni tokenee klinikkakäynnistään nopeasti.
Loppuun vielä se kiinnostava osuus, eli paljonko lysti maksoi:
Klinikkamaksu 20€
Lääkkeet 11€
Tarvikkeet, laboratorio ja käsittelymaksu 57€
Ontumatutkimus (=palpointi ja taivutus) 40€
Röntgen, 20€/kuva (Kanelista otettiin 20 kuvaa)
Nivel-/jännetuppi-injektio 35€
Suun tutkimus + sähköraspaus 35€
Letkutus 17€