Varustepostauksia pyydetään todella usein, mutta koska Kanelin varustetilanteessa ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia, ajattelimme tehdä “Pihistä vai panosta” -tyylisen postauksen, jossa samalla kerromme omia ajatuksia niin ratsastajan kuin ratsunkin varusteista. Tähän postaukseen valitsimme tietoisesti tuotteita, joiden olemme huomanneet olevan suosiossa, ”vertailu” on siis tehty merkkituotteiden välillä ja markkinoiden halvimmat vaihtoehdot on jätetty tämän postauksen ulkopuolelle.


Suosimme itse laadukkaita ja kestäviä merkkivarusteita niin ponilla kuin itsellämmekin, sillä ne kestävät käytössä useita vuosia (ja mikäli ne käyvät epäsopiviksi, ne voi myydä eteenpäin). Kanelilla onkin melko vähän tavaraa, mutta ainakaan kaapin pohjalla ei pyöri ylimääräisiä tarvikkeita. Useimmiten pyörimme tallilla itse kuomissa ja verkkareissa, mutta ratsastaessa oikeanlaiset varusteet helpottavat työskentelyä ja lisäävät turvallisuutta.  


 

Panostamme itse mieluusti kypärään järjen sallimissa rajoissa. Meille kypärävalinnassa tärkeää on hyvä hinta-laatu-suhde, eli se, että kypärä suojaa odottamattomissa tälleissä, eikä kypärän hajoaminen aiheuta itkua. Yleensä kypärähankintamme sijoittuvat 150-350€ välille. Ehdoton suosikkimerkkimme kypärissä on CharleOwen, ja esimerkiksi Wellington kypäriä on takana jo useampia. Tällä hetkellä olemme hieman irrotelleet ja kaapeista löytyvät SP8 ja YRSparkly. Luotamme CO:n taattuun laatuun ja turvallisuuteen, emmekä ole kovin heppoisesti vaihtamassa merkkiä. Olemme aloittaneet ratsastuksen ennekuin turvaliivit ehtivät kunnolla tulla markkinoille. Ensimmäinen turvaliivi hankittiin 2000-luvun alussa, eikä esimerkiksi palaliiveistä oltu tuolloin kuultukaan. Monenlaisella tönkköturvaliivillä on tullut siis ratsastettua, joten nyt, kun emme enää kasva, olemme molemmat halunneet panostaa turvaliiviin. Meiltä molemmilta löytyy Tipperaryn turvaliivit (Phoenix sekä Eventer Pro) ja pakko sanoa, että turvaliivit ovat maineensa veroisia: niitä ei edes huomaa päällä. Turvaliiviin panostaminen on myös taloudellisesti järkevää, sillä se on pitkäikäinen varuste: toisin kuin kypärä, turvaliivi ei hajoa satulasta suistuessa. Ratsastushousujen (ja leggingsien) suhteen olemme sekä pihistelijöitä että panostajia, merkistä riippuen. Esimerkiksi B Vertigon housut ovat hieman edullisempia, mutta erittäin miellyttäviä jalassa – sekä kestäviä! Ratsastushousuissa suosimme B Vertigon lisäksi Kingslandia ja Ps of Swedeniä, vaikka olisihan se joskus kiva repäistä ja ostaa paljon kehutut Equilinet! Saappaiden suhteen olemme nykyään panostajia. Kasvuiässä nahkasaappaisiin panostaminen ei ollut järkevää, joten ratsastimme milloin missäkin ale-saappaissa ja –jodhpureissaSijoittamalla saappaisiin “hieman enemmän” saappaiden käyttöikää saa pidemmäksi, sillä nahka on usein parempaa ja vetoketjut kestävämpiä (pro tip: vetoketjun hajotessa kannattaa käydä suutarilla, eikä ostaa uusia saappaita). Pidämme saappaistamme huolta ratsastussaappaita varten suunnitelluilla nahanhoitotuotteilla, emmekä käytä saappaita tallitöissä. Huonolla säällä jalasta saattavat löytyä myöskin kuomat tai kumpparit 😀 Panostamme mieluummin hyviin pitkäikäisiin varusteisiin ja suitset ovat yksi niistä. Suitset pesemme jokaisen käyttökerran jälkeen (huolto lsiää varusteiden ikää) sekä rasvaamme tarpeen mukaan. Meille tärkeää Kanelin suitsissa on hyvä istuvuus: geenejä sieltä täältä perineelle ponille sopivien suitsien löytäminen ei olekaan ollut aina helppoa, varsinkaan, kun poni on pariin otteeseen kasvanut “ulos” suitsistaan. Kanelilta löytyy tällä hetkellä Dyonin Fancy Flashit sekä Waldhausenin X-Linet. Olemme ihmisiä, joilta on aikoinaan löytynyt useita kymmeniä satulahuopia. Kanelin ostaessamme otimme järjen käteen, ja ponin kanssa ollaan pärjätty hyvin muutamalla hyvin istuvalla huovalla (sekä yhdellä valkoisella kisahuovalla). Tärkeää siis on, että huovat ovat kestäviä ja pestäviä. Kanelilta löytyykin arkikäytöstä vain Ps of Swedenin huopia, sillä ne paitsi hylkivät likaa, myös kuivuvat nopeasti. Eikä kauniista ulkonäöstä ole haittaa. Olemme pärjänneet samoilla suojilla lähes kolme vuotta, vaikka ne ovat olleet käytössä kutakuinkin joka kerta, kun Kanelia on liikutettu. Suosittelemmekin vahvasti suojiin panostamista. Laadukkaat suojat suojaavat paremmin ja ovat myös kestävämpiä. Kypärän lailla suojien tuleekin kulua käytössä (eihän niistä ole muuten apua), joten mukavampi satsata suojiin kerralla enemmän ja ostella uusia suojia harvemmin. Haluamme panostaa jalustimiin sen verran, että ne ovat turvalliset. Markkinoilla on nykyään aivan upeita jalustimia, mutta olemme päätyneet Kanelin kohdalla pelkistettyihin Freejump Liteihin. Tämä siitä syystä, että jalustimessa on hyvä hinta-laatu suhde, eikä jalustimen mahdollisessa tapaturmaisessa hajoamisessa ala itkettää. Kanelin Freejumpit ovat olleet kestävät ja turvalliset: ratsastajan jalka on vapautunut asianmukaisesti aina pudotessa. 

 


Loppuun vielä hyödyllisiä vinkkejä, joilla säästät kukkaroa hevostarvikekaupoilla: 


1. Kierrätä 

Tämä on mielestämme ihan paras vinkkiKirppistely on paitsi ekologista, myös lompakkoa säästävää. Olemme tehneet esimerkiksi Facebookin hevostarvikekirppiksiltä monta hyvää löytöä sekä myyneet omia epäsopivia varusteita eteenpäin.  


2. Osta alennusmyynneistä ja tapahtumista 

Ratsastushousuihin, saappaisiin ja kypärään saa upotettua nopeastikin useamman satasen, joten ei ole yhdentekevää, mistä varusteita ostaaParhaat löydöt tekee yleensä erilaisista hevostapahtumista (esim. hevosmessut ja HIHS), joissa on paljon myyjiä ja erikoistarjouksiaNettikaupoissa tuntuu myös olevan usein erilaisia alekampanjoita meneillään, joten ainakin suuremmat hankinnat kannattaa tähdätä alennusmyyntijen yhteyteen. 


3. Vertaile hintoja ja säästä ennen kuin ostat 

Netin avulla hintojen vertailu on nopeaa ja kätevää. Hankintoja suunnittelemalla ja hintoja vertailemalla ehtii usein “siinä sivussa” pistämään rahaa jemmaan jotain tiettyä hankintaa varten – näin summa on kasassa ennen varsinaista ostohetkeä. Säästäminen on taloudellisesti fiksu vaihtoehto (pätee muuhunkin kuin heppajuttuihin), joka helpottaa taloudenhallintaa.

Mitä pidit hieman erilaisesta postauksesta?