Kanelin kesäloman jälkeen koimme ei-niin-kivan yllätyksen: satula ei istunut Kanelille enää kuin nenä päähän. Aluksi ajattelimme, että pienen laihdutuskuurin jälkeen satula on ponille taas priima, mutta kesäkilojen karistessa satula kävi vain huonommaksi, eikä tilanteeseen olisi auttanut toppaus, romaani tai geeli. Ei siis auttanut kuin pistää Lippo myyntiin ja aloittaa uuden metsästys.

Meidän vanha satula, Lippo Rivello Espanza 15”


Uudelta satulalta toivoimme ennen kaikkea muokattavuutta, sillä nuoressa ponissa tapahtuu muutoksia tiuhaa tahtia. Toiveena oli, että uusi satula kestäisi Kanelin muutoksissa mukana ainakin muutaman vuoden, minkä jälkeen voisi jo satsata pysyvämpään satulaan, joka kestää useamman vuoden ponin isoimpien muuttumiseen ollessa jo takana. Pikkuponiksi Kanelilla ei ole mikään mahdoton selkä, mutta satula vaati tiettyjä kriteereitä: max 40cm paneeleita, kaarevahkoa runkoa sekä laakeita paneelikulmia ja hyvää selkärangantilaa. 
Ajattelimme itse Kanelin seuraavaksi satulaksi Bates All Purpose Pony -yleissatulaa, joka vastaa speksejä sekä muokattavuudeltaan että ponin asettamista vaatimuksilta, mutta saimme Kanelin valmentajalta vinkin, etteivät uudet Wintecitkään ole hassumpia. Bateseissa ja Winteceissähän on sama runko ja muokattavuus, mutta ainoa ero on, että Bates on nahkaa ja Wintec synteettistä materiaalia. Koska Bates on käytännössä tuplasti Wintecin hintainen, päädyimme nuoren, kasvavan ponin kohdalla siihen, että Wintec olisi järkevämpi vaihtoehto. Tässä vaiheessa Kanelin kanssa on turha hifistellä satulalla, kun tärkeämpää on, että penkki istuu ponille ja päästään sitä kautta opettamaan ponille lisää ratsastuksen saloja. Ja sitä paitsi, onhan huippuratsastaja Isabell Werthkin voittanut olympiakultaa Wintecissä – satula on siis varmasti oikein kelpo harrasteponille ja -ratsastajille. 
Ehdimme tehdä yhdet epäonnistuneet kaupat käytetystä Wintecin ponisatulasta (satula ei ollut uutta mallia, vaikka myyjä näin kertoi – asia on onneksi selvitetty ja satula löysi uuden kodin), mutta onni onnettomuudessa: sovitimme kuitenkin tätä vanhan mallin Wintec 500 Pony Cairia ja saimme selville, että Wintecin runko on kuin tehty Kanelille. Epäonnistuneiden satulakauppojen jälkeen tulimme kuitenkin hieman varovaisiksi, joten totesimme, että parempi tilata kokonaan uusi satula, kuin joutua toisen kerran pettymään. Otimmekin suoraan yhteyttä Wintec & Bates satuloiden myyjään/maahantuojaan, jota kautta pääsimme tilaamaan Kanelille upouuden penkin. Mielessämme oli Wintec 500 Pony HART, mutta koronan vuoksi kyseistä satulaa olisi joutunut odottamaan vuodenvaihteen tienoille asti. Kauppiaalla oli sen sijaan varastossa yksi Wintec Duett 15”, joka tämäkin on rungoltaan täysin sama penkki – värinä vain ei ole klassinen musta tai ruskea, vaan tummanruskean ja konjakinruskean sekoitus. Tämäkös sopii meille! Tämä ei muuten ole maksettu mainos, mutta suosittelemme lämpimästi Metsolan Satula & Varustetta, josta saimme ensiluokkaisen hyvää asiakaspalvelua ja konsultaatiota satulan sovitukseen.

Meidän uusi satula, Wintec Duett 15”

Satulan saavuttua yllätys oli melkoinen. Paketista paljastui AIVAN IHANA ponisatula. Penkki oli kevyt, mutta selkeästi jämäkkä ja kestävä. Eikä lainkaan koppura. Meidän mielikuvat Winteceistä perustuivat niihin ikivanhoihin, koviin nukkapintaisiin muovisatuloihin, joten uutta Winteciä hypistellessämme olimme erittäin tyytyväisiä. Ja mikä tärkeintä, satula sopii ponille. Satulan paneelit ovat ilmatäytteiset, eli ne muotoutuvat ratsastajan painosta ponin selän mukaisiksi (huom. Ilmatäytteiset paneelit eivät poista sitä faktaa, että satulan on oltava sopiva!) ja muokkausmahdollisuuksien ansioista satula kestään toivon mukaan vielä monta vuotta. Vaikka satulan paneeleiden pituus on vain 38cm, mahtuu 15” satulaan hyvin pieni aikuinenkin. Itseasissa Kanelin uusi Wintec on paljon parempi 165cm/50kg omistajalle, kuin Kanelin entinen 15,5” Lippo 40cm paneeleilla. Satula on miellyttävän pehmeä istua ja siinä on syvähkö, erittäin tilava istuin sekä kivasti tilaa reidelle. 

Uusi satula on ollut meillä nyt hieman vajaan kuukauden, ja pakko todeta, että Kaneli on selkeästi liikkunut paremmin ja kentällä työskentelykin on ollut mielekkäämpää. Yleissatula on osoittautunut selkeästi hyväksi valinnaksi: sillä on käyty päästelemässä täysiä laukkaa maastossa, piiperretty sileällä ja hypätty esteitä. Hyvä ostos siis monipuolisen harrastamisen ja ponin hyvinvoinnin kannalta ♥️