Edellisessä postauksessa kerroimmekin jo Kanelin ruokintasuunnitelman päivittämisestä hevostietokeskuksen Hopti-ruokintalaskurin avulla. Halusimme varmistaa, että Kanelin päivittäinen rehuannos vastaa sen yksilöllistä ravinnontarvetta (johon vaikuttaa mm. ponin ikä, rotu ja sukupuoli sekä käyttötarkoitus ja liikunnan määrä), joten tässä postauksessa kerrommekin tarkemmin, mitä Kaneli syö. 

Karkearehu 

Kanelin päivittäisen ruokinnan kulmakiven muodostaa karkearehu. Hyvälaatuinen heinä on monipuolinen ravinnon lähde, josta poni saa energiaa, valkuaisaineita, kivennäisiä ja vitamiineja. Muut Kanelin ruokinnassa käytettävät rehut on valittu täydentämään karkearehussa olevia puutteita, jotka on saatu selville heinäanalyysin avulla (hyväkään heinä ei yksinään täytä hevosen ravintoaineiden tarpeita). Hevonen on sopeutunut syömään kerrallaan pieniä määriä, joten Kanelinkin ruokinta toteutetaan pienin annoksin viidesti päivässä (paisti laidunkaudella, kun ponilla 24/7 uonnonlaidunbuffet tarjolla). Liian harvat ruokintakerrat huonontavat sekä hevosen fyysistä että henkistä hyvinvointia, joten on aivan mahtavaa, että nykyisellä täyshoitotallilla on mahdollisuus viiteen ruokintakertaan päivässä! 

Heinää Kaneli saa 5 kiloa päivässä. 

 

Väkirehut, lisärehut, kivennäiset ja muut eväät


Racing Smart 

Racing Smartia Kaneli on syönyt jo monta vuotta, ja rehu onkin suunniteltu varta vasten poneille ja hevosille, joiden rehunkäyttökyky on hyvä ja väkirehun tarve pieni. Väkirehu on suunniteltu täyttämään ravintoaineiden tarpeet tasapainoisesti pienelläkin annoksella, ja Racing Smartissa on melko korkeat vitamiini-, kivennäis- ja hivenainemäärät. Racing Smart sisältää runsaasti kuitua ja täydentää monipuolisesti heinääRehussa on sekä matala tärkkelyspitoisuus että sokeripitoisuus, joten se sopii oivallisesti Kanelille. 

Racing Smartia Kaneli saa aamuin illoin 3 dl (nyt tosin ollaan vielä matkalla siirtymässä kohti isompaa annoskokoa, sillä kesäkilojen vuoksi annos on ollut pienempi). 

 

Racin Protein 

Ruokintalaskelman mukaan Kanelin lysiininsaanti jäi hieman vajaaksi, joten ainoana muutoksena ruokintaan tuli valkuaislisä. Koska hevonen ei pysty varastoimaan ylimääräisiä aminohappoja elimistöönsä, on hevosen saatava ruokinnasta päivittäin aminohappoja riittävästi ja oikeassa suhteessa proteiinien rakentamista varten.

Valkuaista Kaneli saa 0.5 dl iltaruuan seassa. 

 

Norra Prima kivennäinen 

Heinä ei yksistään riitä täyttämään täysin hevosen kivennäisainetarpeita, joten kivennäis- ja hivenainelisä on hevoselle tarpeen (myös laidunkaudella)Kanelin tallivuokraan sisältyy  Norran Prima -kivennäinen, joka soveltuu erityisen hyvin täydentämään hevosen tarpeita heinä- ja kauraruokinnalla. Norran kivennäinen on monipuolinen, vitamiinipitoinen ja maittava, ja siinä on vain vähän sokeria. Kivennäinen täydentää kalsium- ja fosforipitoisuuksia sekä sisältää runsaasti sinkkiä ja kuparia sekä ponille tärkeitä vitamiineja. 

Kivennäistä Kaneli saa 1 dl iltaruuan seassa.


St. Hippolyt Glucogard 

Kuten ihminen, myös hevonen tarvitsee insuliinia veren sokeri- ja tärkkelyspitoisuuden hallinnassa. Koska Kaneli on ollut hieman pullukka ja laihtuminen on reippaasta liikunnasta huolimatta ollut tiukassa, halusimme hankkia sille Glucogardia boostaamaan aineenvaihduntaa. Liiallinen verensokerin ja insuliinien vaihtelu pitkällä aikavälillä vaikuttaa insuliinin tehon heikkenemiseen, joka voi aiheuttaa esimerkiksi kaviokuumeenToimiakseen optimaalisesti sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunta tarvitsee B-vitamiinejatiettyjä hivenaineita (kuten magnesiumia, sinkkiä, mangaania ja kromia),  E-vitamiinia ja seleeniä. Insuliinin sokeriaineenvaihduntaa säätelevää vaikutusta tukevat erityisesti yrtit sekä oluthiiva. Nämä kaikki ainesosat löytyvät Glucogardista, joka edesauttaa ponin insuliiniherkkyyden ylläpitoa ja pitää verensokerin tasaisena. Tarkoituksenamme on syöttää Kanelille Glucogard -kuuri nyt syksyn aikana ja kesällä otamme tuotteen varmasti laidunkauden ajaksi tukemaan ponin aineenvaihduntaa ja insuliinitasapainoa. 

Glucogardia Kaneli saa 0.5 dl iltaruuan seassa. 

Chia de Gradia Tummy Saver 

Tummy Saver sisältää chian siemeniä, ruusunmarjaa, voikukanjuurta, lakritsinjuurta, bentoniittisavea, voikukanlehtiä, artisokanlehteä, vadelmanlehtiä ja islanninjäkälää, jotka yhdessä edesauttavat ponin suoliston toimintaa, ylläpitävät suoliston hyvää bakteerikantaa, ylläpitävät maksan toimintaa, muodostavat suoliston pinnalle suojaavan kalvon sekä hellivät limakalvoja ja rauhoittavat vatsaa. Tummy Saver onkin meidän ehdoton suosikkiyrttisekoitus pitämään huolta Kaneli vatsasta syksyisin ja talvisin. 

Tummy Saveria Kaneli saa 0.3 dl iltaruuan seassa. 

 


Chian siemen 

Ravintorikas chia on todellista terveysruokaa, joka sisältää runsaasti omega-rasvahappoja, antioksidantteja, aminohappoja, hyvälaatuista proteiinia, tärkeitä vitamiineja sekä kivennäisaineita, mutta ei lainkaan sokeria ja vain vähän tärkkelystäChiassa on valtavasti geeliytyvää ravintokuitua, joka tukee suoliston ja vatsan hyvinvointia. Chian erinomainen rasvahappopitoisuus tekee hyvää hevosen iholle ja saa karvan kiiltämään, kun taas omega-rasvahapot ovat tärkeitä nivelten hyvinvoinnille. Chia tukee myös elimistön aineenvaihduntaa, tasaa verensokeria ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä suolistossa. Geeliytymisen ansiosta chia toimii myös oivana hiekanpoistajana. 

Chian siemeniä Kaneli saa 0.5 dl iltaruuan seassa turvotettuna. 

 


Green Stallion 

Kaneli on melko huono juomaan vettä (varsinkin kylmällä säällä), vaikka sillä on käytössään automaattikuppi ja iso, raikasvetinen saavi. Huolehdimmekin Kanelin riittävästä vedensaannista ympärivuotisesti päivittäisellä lisäjuotolla. Aina liikunnan jälkeen (tai vapaapäivinä iltaisin) juotammekin Kanelille Green Stallionilla ja Mashilla maustettua vettä. Green Stallion on maistuva elektrolyytti, joka sisältää aminohappoja ja hivenaineita.  

Graan Stallionia Kaneli saa liikunnan jälkeen 1 mitallisen sekoitettuna ämpärilliseen juomavettä. 

 

Racing Mash 

Lisäjuoton yhteydessä Kaneli saa myös mashia, joka turvotetaan lämpimässä vedessä ennen tarjoilua. Racing Mas sisältää paljon ruoansulatukselle välttämättömiä kuituja, lesettä ja pellavaa, jotka edistävät suoliston liikettä ja rehu sopii siten myös ähkyherkille hevosille (Kaneli ei ole ähkyherkkä, mutta vatsan toimivuus ja ennaltaehkäisy). 

Racing Mashia Kaneli saa liikunnan jälkeen 1 dl sekoitettuna ämpärilliseen juomavettä. 

 

Mitä teidän ponit syö?