Meiltä kysytään usein, miksi Kanelilla ajetaan, vaikka se ei ole ravi- tai valjakkoponi. Risteytysponina Kanelilta puuttuvat ravikilpailuoikeudet (emmekä ole itse kiinnostuneita raviurheilusta) ja valjakkoajo siintää ainakin toistaiseksi vain haaveissa. Pelkän ajo- tai ratsuponin uran sijaan Kanelille ollaankin kaavailtu jonkinlaista monitoimiponin ammattia, eli uraa tavoitteellisena harrasteponin ratsupuolella (esteponina, mikäli Kanelilta kysyttäisiin) sekä hyvänmielen ajoponina.
Kuva: Noora Leppikangas
Kun ostimme Kanelin pikkuvarsana, selvää oli, ettei se pienestä koostaan huolimatta jää pihan perälle koristeeksi, vaan sen kanssa tullaan harjoittelemaan kaikenlaista. Pääsimmekin harrastamaan Kanelin kanssa monipuolisesti jo varsa-aikana, sillä opetimme Kanelin ajolle sen ollessa vajaa kaksivuotias. Ratsujen ajolle opettaminen ei ole mikään itsestäänselvyys, mutta ajo-opetuksesta on hyötyä myöhempää ratsukoulutusta varten. Ajo-opetuksen myötä Kaneli olikin helppo sisäänratsastettava, sillä ponilla oli jo valmiiksi hallussa helpot peruskäskyt ja se oli tottunut joka suunnasta tuleviin ääniin ja liikkeisiin. Ajamalla hankittu hyvä peruskunto auttoi myös siinä vaiheessa kun ratsuharjoitukset alkoivat. Ajaminen kehittääkin ponin lihasryhmiä eri tavalla kuin pelkkä ratsastus ja ratsastuksen ohella ponin lihakset saavatkin ajoharjoituksista monipuolisia, lihaksia vahvistavia harjoitteita.
Ajaminen tuo miellyttävää vaihtelua Kanelin elämään, sillä kukapa jaksaisi aina kierää uraa kentällä tai maneesissa. Varsana aloitettu ajaminen on edesauttanut Kanelin maastovarmuutta, sillä kärryjen kanssa ei ole voinut jäädä pyörimään aidatulle alueelle. Ajaen ponin kanssa on päästy myös harjoittelemaan raviradalle ja muiden ponien kanssa maastoon, mikä puolestaan on totuttanut Kanelia muiden seassa liikkumiseen. Nyt Kanelin ollessa ”jo” viisivuotias, voimme nauttia (yleensä) hyvin toimivasta ja varmasta ponista.
Kuva: Noora Leppikangas
Tärkeimpänä asiana nuoren ponin treenissä (oli se sitten ajo tai ratsastus) pidämme sitä, että ponin kanssa töitä tehdään ilolla ja harjoitukset lopetetaan aina hyvillä mielin onnistumiseen. Kuten olemme jo aikaisemmin täälläkin kertoneet, Kaneli nauttii maastoilusta todella paljon. Siksi onkin loistavaa, että sillä on maastossakin mahdollisuus vaihtelevaan treeniin sekä ratsain että ajaen. Vaihtelevuus tuo harjoitteluun monipuolisesti mukavaa tekemistä, mikä lisää varsinkin nokkelan Kanelin mielekkyyttä lähteä harjoituksiin, sillä ikinä ei tiedä, mitä kivaa nyt on luvassa. Kanelin liikutusrytmiin sisältyykin vuoroin ratsastusta, ajoa,  ohjasajoa, juoksutusta, irtojuoksutusta ja irtohypytystä. Lisäksi ponin kanssa käydään taluttaen lenkillä, harjoitellaan maastakäsin asioita sekä kesäisin käydään uimassa. 
Kuva: Noora Leppikangas

Mitä kaikkea harrastatte teidän ponien (ja hevosten) kanssa?