Kimosyöpä puhuttaa somessa tasaisin väliajoin. Hieman ylihuolehtivaisina poninomistajina halusimme muutama vuosi sitten tutkia aihetta enemmän, sillä olimme huomanneet, että Kanelin tiikerinkirjava väritys haalenee iän karttuessa ja täplät ikäänkuin kimoutuvat pois. Saamme myös tasaisin väliajoin kysymyksiä tiikerinkirjavan riskistä sairastua kimosyöpään, joten halusimme kirjoittaa aiheesta kattavan postauksen blogiin. Voiko Kaneli siis sairastua kimosyöpään?
Kuva: Krista Rósten @kristarostenphotography
2020. Kuva: Krista Rósten @kristarostenphotography

Mikä ihmeen kimosyöpä?


Kimosyöpä on arkikielinen nimitys hevosen melanoomalle. Melanooma on ihosyöpä, joka saa alkunsa ihon väriainetta (melaniinia) tuottavista soluista. Melanooma on hevosen toiseksi tai kolmanneksi yleisin kasvain ja vähintään 80 % kimoista hevosista sairastuu melanoomaan 12-15 vuoden ikään mennessä. Ei siis ihmekään, että sairaudesta käytetään nimitystä kimosyöpä. Melanooma voi siis tulla myös muille kuin kimoille hevosille, mutta tämä on harvinaista.
Hevosen melanoomakasvain on helposti tunnistettavissa, sillä se on yleensä pyöreä, koholla oleva ja musta kasvain, jolla voi olla kokoa aina nuppineulan päästä useiden kymmenien senttien kokoiseen ”palloon”. Tavallisesti melanoomia esiintyy hevosen peräaukon lähellä, hännän alapuolella, sukupuolielimissä, sylkirauhasten alueella, silmäluomissa tai huulissa ja pitkälle edenneessä melanoomassa kasvaimia voi löytyä myös hevosen sisäelimistä. Melanoomia alkaa ilmestyä yleensä 5 vuoden iässä, ja ne ovat tässä vaiheessa 95% todennäköisyydellä hyvänlaatuisia, mutta ajan myötä noin 30 % tapauksista voi kehittyä pahanlaatuisiksi ja tehdä etäispesäkkeitä. 
Kuva: Sofia Kuusela @hskphotography
2018. Kuva: Sofia Kuusela @hskphotography


Entäs sitten ne Kanelin haalenevat pilkut?


Kaneli on väriltään tiikerinkirjava, eli täplikäs niin peitinkarvaltaan kuin iholtaan. Lisäksi Kaneli omaa tiikerinkirjaville tyypilliseen tapaan raidalliset kaviot ja osittain pigmentittömän, vaaleanpunaisen ihon. Tiikerinkirjavuutta säätelevät LP (leopard complex) ja PATN1 (Pattern1) -geenit, ja lyhyesti tiivistettynä syy tiikerinkirjaville tyypilliseen, asteittaiseen vaalenemiseen johtuu geeneistä. On siis tavanomaista, että tiikerinkirjava hevonen voi muuttua valkoisemmaksi iän myötä. Tämä tiikerinkirjavuuteen liittyvä vaalentuminen on eräänlainen päistäröitymisen muoto, jolla ei ole mitään tekemistä kimoutumisen kanssa. 
Tämän tiedon perusteella on siis erittäin epätodennäköistä, että Kaneli saa melanooman jossain vaiheessa elämäänsä. Tietenkään tämä ei ole mahdotonta, mutta jatkossa voimme hyvillä mielin murehtia muita, ponille todennäköisemmin iskeviä vaivoja ja sairauksia. Esimerkiksi tätä postasta tehdessämme ja hankkiessamme tietoa tiikerinkirjavan värin geneettisistä ominaisuuksista saimme selville, että jotkin hevosten silmäsairaudet ovat yhteydessä tiikerinkirjavuuteen (tiedetäänpähän mitä tarkkaillaan jatkossa). Mielenkiintoista uutta tietoa oli myös se, että Kanelin värinmuunnos, pilkkujen haaleneminen ja väheneminen on siis päistäröitymistä, ei kimoutumista, kuten aluksi luulimme. 
Tämän postauksen tietolähteenä olemme käyttäneet: