Kevään myötä Kanelin vanhat kuolaimet jäivät liian nafteiksi, joten ei siis auttanut kun lähteä uuden kuolaimen etsintään. Aiemmin Kanelilla on ollut käytössään tavalliset, ohuehkot (14mm) kolmipalanivelet sekä -oliivit pienillä renkailla, jotka molemmat ovat sopineet ponille hyvin. Markkinoilla on kuitenkin paljon anatomisia, ”hevosystävällisempiä” kuolaimia, joten päädyimme satsaamaan Kanelin mukavuuteen ja tilasimme ponille muutaman erilaisen anatomisen kuolaimen. Nyt odottelemmekin malttamattomina postia ja toivomme, että Kanelille löytyy vielä edellisiä kuolaimia mieluisampi kuolain. 
Tasaisin väliajoin meiltä kysytään, miksi käytämme Kanelilla kuolaimia emmekä siirry kuolaimettomuuteen. Syy tähän on, että emme näe ponille sopivassa ja oikein käytetyssä kuolaimessa mitään pahaa. Kanelin hampaita hoitanut hevosten hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri (sekä myös muut ponia hoitaneet eläinlääkärit) on todennut Kanelilla olevan korkea kitalaki – toisin kuin pikkuponeilla yleensä. Tämä helpottaa kuolainvalinnassa, sillä kuolaimet eivät vastaa kitalakeen esimerkiksi pidättäessä. Kanelin suussa on myös eläinlääkärin mukaan ”hyvin tilaa” kuolaimelle (kaikkien hevosten kohdalla näin ei ole, jolloin kuolaimettomuus on parempi vaihtoehto). Tässä kohtaa täytyy kuitenkin muistaa, että todellisuudessa hevosen suussa ei ole anatomista tilaa kuolaimelle, ja kuolaimen asettuessa paikallensa hevosen hammaslomaan se vie samalla tilaa kieleltä painaen kieltä kuolaimen ja hammasloman väliin – tämän vuoksi päädyimme vaihtamaan 14mm paksuisen kuolaimen vielä ohuempaan 10mm kuolaimeen ponin mukavuutta ajatellen. 
Kaneli on tottunut kuolaimiin pienestä pitäen, sillä jo ennen ajo-opetuksen aloittamista totutimme ponin kuolaimiin sekä niiden aiheuttamaan paineeseen. Yhtälailla ponia on maastakäsitelty pienestä pitäen myös kuolaimetta, pelkällä riimulla ja sen aiheuttamaa painetta hyödyntäen. Kanelia ratsastetaan ja ajetaan pääasiassa istuin-, pohje- tai ääniavuin ohjasapujen ollessa apuna esimerkiksi myötäämässä ja asettamassa. Ponia ei tarvitse ottaa ”suusta kiinni” tai riuhtoa ohjista, vaan ponia on helppo ratsastaa vakaalla ja pehmeällä kädellä. 
Kommunikaatio sekä kuolaimen että kuolaimettomien suitsien (sekä riimun ja narun) välityksellä perustuu negatiiviseen vahvistamiseen eli paineeseen ja paineen poistamiseen. Kun hevonen reagoi paineeseen ratsastajan pyytämällä tavalla, ratsastaja myötää eli lopettaa paineen hevosen suuhun löysäämällä ohjia. Usein kuolaimettomuutta perustellaan sillä, että se on hevosystävällisempää, mutta unohdetaan, että kuolaimet/kuolaimettomat suitset ovat yhtä pehmeät kuin ratsastajan käsi. Kuolaimettomat suitset perustuvat yhtälailla paineen käyttöön, joten kovilla ohjasotteilla myös nämä vehkeet saadaan tuottamaan hevoselle kipua. Yhtälailla epäsopivien kuolainten tavoin kuolaimettomalla puolella näkyy myös väärin asennettuja tai epäsopivia kuolaimettomia suitsia. 
Hevosen hyvinvoinnin kannalta onkin tärkeää osata valita kuolain (tai kuolaimeton), joka on mahdollisimman sopiva hevoselle yksilöllisesti sekä säädetty niin, että se ei aiheuta hevoselle epämukavuutta tai kipua. Esimerkiksi eläinlääkäriä voi pyytää raspauksen yhteydessä arvioimaan, millainen kuolain hevoselle olisi anatomisesti sopivin. ”Hallintalaitteen” sopivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti, koska hevosen ikääntyessä hevosen suun (tai pään) anatomiset mittasuhteet muuttuvat (kuten Kanelille on käynyt), joten aiemmin täydellisesti sopinut kuolain voi muuttua epäsopivaksi. 
Koska emme ole koskaan ratsastaneet (tai ajaneet) kuolaimettomilla suitsilla (ellei pelkällä riimulla ratsastusta ja ajamista lasketa), pidämme kuolaimia turvallisempana vaihtoehtona – joskaan mikään kuolain ei pysäytä oikeasti paniikkiin joutunutta, pakenevaa saaliseläintä. Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista hankkia Kanelille kuolaimettomat suitset, sitten, kun poni toimii kuolaimella ja voimme rauhassa perehtyä kuolaimettomalla ratsastamiseen ja ajoon. Tämä olisi varmasti Kanelillekin mieluinen vaihtoehto, sillä esimerkiksi eläinlääkäri Mirjami Miettisen (joka on tutkinut paljon kuolaimen/kuolaimettomuuden vaikutusta hevosen suun terveyteen) mukaan hevosen suun terveyden ylläpitämiseksi erilaisia turparemmejä, kuolaimia ja kuolaimettomia suitsia tulisi vaihdella säännöllisesti. 
Kuolain tai kuolaimettomuus ei siis itsessään ole hyvä tai paha, mutta kuolaimen tai kuolaimettomien suitsien sopivuudella ja oikeanlaisella käytöllä on suuri merkitys hevosen suun terveydelle ja tätä kautta hevosen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Nykyään erilaisista varusteista ja niiden sopivuudesta on saatavilla hyvin tutkimustietoa ja lisäksi markkinoilta löytyy paljon hevoslähtöisesti muotoiltuja tuotteita. Jokaisen hevosen kohdalla tulisikin pohtia yksilöllisesti, millaiset varusteet ovat sille tarpeen, sopivia ja hevosystävällisiä. Oikeanlaisen ja hevoselle sopivan kuolaimen tai kuolaimettomien suitsien lisäksi on tärkeää pitää hevosen suun terveydestä huolta. Esimerkiksi Kanelin hampaat huolletaan kahdesti vuodessa, kuten nuorten hevosten kohdalla suositellaan. Hammashuollon yhteydessä olemme saaneet eläinlääkäriltä aina hyvää infoa Kanelin suun kokonaistilanteesta ja joka kerta meille on näytetty vihreää valoa kuolaimen sopivuudesta ja suun hyvinvoinnista.