Olemme kouluttaneet Kanelin kokonaan itse, ilman kenenkään apua. Kesäkuussa 2016 meille emänsä kanssa saapuneesta, vieroittamattomasta, käsittelemättömästä ja ihmisiä pelkäävästä pikkuvarsasta kuoriutui nopeasti rohkea ja sosiaalinen poninalku, jota on ollut ilo kouluttaa. Kaneli on ensimmäinen hevonen, jonka olemme kouluttaneet täysin itse, ja sen koulutuksessa olemme hyödyntäneet aiemmin hankkimaamme tietoa ja osaamista. Vuosi sitten kirjoitimme postauksen, jossa kerroimme ajatuksiamme nuoren ponin kouluttamisesta, pääset lukemaan sen tästä.

Saamme usein kysymyksiä Kanelin kouluttamiseen liittyen. Olemme harrastaneet hevosia koko ikämme niin ratsu- kuin ravipuolella ja kiinnostus nuoria hevosia ja niiden kouluttamista kohtaan on syntynyt jo 2000-luvun alussa. Vielä tuolloin tallityttökulttuuri oli varsin erilaista kuin nykyään, ja ehkäpä sen vuoksi kannatamme molemmat perinteisiä, hyviä hevosmiestaitoja, eli taitoa ymmärtää hevosen lajityypillistä käyttäytymistä, kehonkieltä ja sielunmaisemaa sekä taitoa hyödyntää tätä tietoa hevosen kanssa toimiessa ja hevosta kouluttaessa.


Jokainen, joka ruokkii, hoitaa, käsittelee, ratsastaa tai ajaa hevosta, kouluttaa sitä – joko tietoisesti tai tiedostamattaan. Hevonen on rauhaa ja turvallisia rutiineja rakastava eläin, jolla on pitkäkestoinen muisti ja halu tavoittella palkitsevaksi kokemiaan asioita, eli jokaisen hevosharrastajan olisi hyvä olla perillä hevosen koulutuksen perusperiaatteista.

Kaikki hevosten kanssa harrastavat käyttävät vahvisteita koko ajan. Vahvisteet jaetaan kahteen alaluokkaan: positiivinen- ja negatiivinen vahviste. Tässä vaiheessa täytyy muistaa, että postiviinen ei ole yhtä kuin hyvä ja negatiivinen ei ole yhtä kuin huono, vaan termit tulevat matematiikasta. Positiivinen vahvistaminen tarkoittaa sitä, että koulutustilanteessa annat hevoselle jotain (kehu, rapsutus, nami). Negatiivinen vahvistaminen puolestaan tarkoittaa, että koulutustilanteessa poistat hevoselta jotain (annat pohkeita -> hevonen siirtyy raviin -> poistat pohkeen tuoman paineen).

Sana ”positiivinen vahvistaminen” on ollut viimeaikoina paljon esillä sosiaalisessa mediassa. Jotkut vannovat positiivisen vahvisteen nimeen, toiset taas pitävät sitä silkkana namihömppänä. Sanaan ”negatiivinen vahvistaminen” ei törmää niin usein, vaikka tämä on kulttuurissamme vallitseva pääasiallinen tapa kouluttaa hevosia. Sanat positiivinen ja negatiivinen tuovat ihmisten mieleen helposti hyvän ja pahan, oikean ja väärän – voiko negatiivinen vahvistaminen siis olla oikein hevosta kohtaan? Tässä kohtaa unohtuu, että termit tulevat matematiikasta, eivät arvomaailmasta. Hevosen rankaiseminen ei kuulu kumpaankaan koulutustapaan. 


Kanelia olemme kouluttaneet hyvin perinteisesti, paineen ja myötäämisen avulla, sekä kiittämällä ääneen tai rapsuttaen. Käytämme siis sekä negatiivista että positiivista vahvistetta tilanteen mukaan. 

Koulutustilanteissa (eli aina ponin kanssa toimiessa) kiinnitämme huomion ensiksi siihen, että tilanne on ponille reilu, se on rauhallisessa mielentilassa ja että se varmasti ymmärtää, mitä siltä pyydämme. Vastattuaan pyyntöön poni saa oitis palkinnon (paineen poisto, kehu). Emme kuitenkaan koe, että esimerkiksi ajo-opetuksessa tai ratsastuksessa on kannattavaa lähteä namittamaan ponia, vaan ponin halu ihmisen kanssa toimimiseen tulee löytyä muualta kuin omistajan taskusta. Kaneli on onneksi fiksu ja motivoitunut poni, joka oppii uudet asiat nopeasti.

Toinen seikka, mihin kiinnitämme erityistä huomiota, on turvallisuus. Oikea mielentila ja ponille reilut tehtävät edesauttavat turvallisuutta, mutta myös oikeanlaisilla turvavarusteilla ja ennakoinnilla on iso merkitys. Riskien tiedostaminen ja niihin varautuminen voi estää isojen katastrofien synnyn. Käytämme esimerkiksi aina ratsastaessa ja ajaessa kypärää (ja lähes aina turvaliiviä) ja tämän lisäksi Kanelilla on aina tilanteeseen sopiva varustus (kuolaimet, sekki, potkuremmi yms tarpeen mukaan), jotta turvallisuus on helpompi ylläpitää yllättävässäkin tilanteessa.

Uskomme, että toimimalla johdonmukaisesti ja reilusti Kanelia kohtaan sekä kehumalla runsaasti, olemme  saaneet siitä hyvän ystävän, joka tulee portille vastaan ja tekee mielellään erilaisia asioita ihmisen kanssa ❤︎*Huom. tämä postaus perustuu ainoastaan meidän näkemyksiin ja kokemuksiin Kanelin kanssa, tapoja toimia oikein on yhtä monta kuin hevosia ja ihmisiä*