Ratsastuspiireissä on puhuttu viimeaikoina paljon siitä, ratsastavatko liian painavat ihmiset liian pienillä hevosilla ja minkä verran kiloja hevoset oikeastaan jaksavat kantaa. Monet ovat jopa sitä mieltä, että ylipainoisilla ei ole asiaa hevosen selkään. Ponipuolella myös ratsastajan pituus on paljon puhuttava asia, mikä tekee ratsukosta sopusuhtaisen?

Tutkimusten mukaan hevonen voi ongelmitta kantaa korkeintaan 15-20 prosenttia omasta painostaan. Kaneli painaa tällä hetkellä reilut 300 kiloa (poni on punnittu viime kesänä klinikalla hevosvaa’alla ja vuoden aikana poni on kasvanut roimasti). Ratsastajan maksimipaino 300 kiloiselle ponille on 15% laskukaavalla 45 kiloa ja 20% laskukaavalla 60 kiloa. Koska Kaneli on vielä kasvava nuori, sen selkä ei ole vielä täysin luutunut eikä lihaksisto kehittynyt kunnolla, olemme päätyneet asettamaan ponin painorajaksi 50 kiloa. ”Liian alhaisesta” painorajasta saamme toisinaan ihmetteleviä kommenttia, sillä muilla vastaavankokoisilla (125cm) poneilla painoraja on usein 60 kilon hujakoilla. Kaneli on jyvevärunkoinen, mutta sen jalat ovat melkoisen sirot, joten tuskin tulemme nostamaan ponin painorajaa Kanelin kasvaessa ja kehittyessä, sillä haluamme välttää jalkojen turhaa kuormitusta.

Painon lisäksi ratsastajan pituudella ja vartalon mittasuhteilla on merkitystä. Laiha, pitkäraajainen ratsastaja ja tanakka, lyhytraajainen ratsastaja voivat olla samanpainoisia. Emme siis ole asettaneet Kanelille mitään varsinaista pituusrajaa, vaan tämä katsotaan tapauskohtaisesti. Liian pitkäjalkainen ratsastaja istuu helposti satulan takakaarella painaen ratsun ristiselkää, tai lyhentää jalustinta siten, että painopiste ei ole kohdallaan ja istunta on epävakaa. Onneksi Kanelilla on pitkä satulansija ja tappijalkainen omistaja mahtuu huoletta istumaan ponin 15,5″ satulaan ja käyttämään pohjetta oikealla kohtaa, vaikka yläkroppa onkin aavistuksen pitkä. Pitkästä yläkropasta tosin ei 20 vuoden ratsastuskokemuksella ja hyvällä kehonhallinnalla ole ollut haittaa ratsukon kummallekaan osapuolelle, vaan Kanelin pierupukkirodeoista ja keulimisista selvitään ilman tasapainon järkkymistä.


Ratsastajan kilojen ja senttien lisäksi ratsun kantokykyyn vaikuttaa myös ratsastajan taso. Ratsastus perustuu siihen, että ratsastaja mukautuu hevosen liikkeisiin ja on selässä mahdollisimman vähäeleinen. Isompi ratsastaja, joka on kokenut ja hallitsee kehonsa sekä apunsa on ponille paljon parempi vaihtoehto kuin kevyempi, mutta selässä heiluva  ratsastaja. Tiedät itsekin, että huonosti istuva kevyt ja heiluva reppu on ikävämpi kantaa, kuin hyvin istuva ja painon tasaisesti jakava painava rinkka. Ratsukon yhteensopivuutta tarkastellessa ei siis pidä tuijottaa pelkkää vaa’an ja mittanauhan lukemaa, vaan myös ratsastajan kehonhallintaan on kiinnitettävä huomiota.

Meille Kanelin hyvinvointi on pääasia, emmekä anna sitä sellaisen ihmisen ratsastettavaksi, jonka taitotaso verrattuna painoon ei ole ponille hyväksi. On täysi mahdottomuus löytää tarpeeksi lyhyttä, 40 kiloa painavaa 13-vuotiasta, joka oikeasti osaisi opettaa omapäiselle ponille ratsastuksen salat, valmentautua ja kisata tavoitteellisesti. Tällä hetkellä Kaneli liikkuukin viikossa ratsain pari kertaa omistajansa kanssa tavoitteena kehittyä eteenpäin sekä pitää ponin sisäinen peto aisoissa. Lisäksi Kanelin ponikokoiset vuokraajat ratsastavat ponilla kahdesti viikossa ❤︎ Viisivuotias Kaneli ei ole (tässä vaiheessa) lastenponi, vaan se vaatii oikeasti jokapäiväisessä elämässä tarkat rajat ja johdonmukaisen käsittelyn, tai alkaa ponimainen testaaminen ja rajojen koettelu.

Millaisia pituus- ja painorajoituksia teidän poneilla on ja miten tähän on päädytty?