Ylläolevat uutiset ovat saaneet monen hevosharrastajan kalenterin tyhjäksi ja kevään suunnitelmat uusiksi. Kisat, valmennutkset ja jopa ratsastustunnit on peruttu, eikä talleille pääse hengailemaan isoissa porukoissa. Hallitus on linjannut, että Suomi on poikkeustilassa. Koulut ovat siirtyneet etäopiskeluun ja useat työpaikat ovat antaneet työntekijöilleen mahdollisuuden etätyöskentelyyn. Jauheliha ja vessapaperi on hamstrattu kaupoista eikä yli 10 hengen kokoontumisia suositella pidettävän. Koronavirus vaikuttaa koko elämäämme ja tietysti myös hevosharrastukseen. 

Suomen Ratsastajainliitto kehottaa ottamaan viranomaisten määräykset vakavasti kaikessa ratsastukseen liittyvässä toiminnassa nyt koronaviruksen uhatessa. Talleilla kävijöiden määrä tulisi rajoittaa minimiin siten, että vain hevosten omistajat sekä vakituiset hoitajat ja ratsastajat käyvät hoitamassa ja liikuttamassa hevosia. Meidän tallilla on onneksi vain viisi hevosta (Kaneli mukaanlukien) omistajineen ja hoitajineen, joten ohjeistusta on helppo noudattaa. Muutto pienelle tallille tapahtui Kanelin hoidon kannalta kreivin aikaan! 
Ratsastuskouluilla tilanne on toinen, ja toimintaan on jouduttu tekemään isojakin muutoksia pandemian leviävyyden hidastamiseksi. SRL suosittelee pitämään hyvästä käsihygieniasta huolta tallillakin ja muistuttaa, että tallille ei pidä mennä, mikäli on vähänkään flunssan oireita. Pahimmassa tapauksessa sairastutat tallin omistajan tai tallityöntekijän, eivätkä hevoset saa tarvitsemaansa hoitoa. Työterveyshuolto on ohjeistanut tallien henkilökuntaa (sekä kaikkia tallillakävijöitä) hyvällä ohjeistuksella, joka kannattaa lukea. Myös hevosalan toimijat ovat perustaneet valmiusryhmän, jonka tarkoitus on turvata hevosten hyvinvointi, mikäli vakituiset hevostenhoitajat sairastuvat. Hevoslan yrittäjien tukemiseksi voit ostaa lahjakortin hevoshierontaan, valmennukseen tai kausikortin ratsastustunneille, sillä koronaviruksen myötä moni yrittäjä menettää tulonsa. Lahjakortin voit käyttää sitten, kun tilanne rauhoittuu.

Kotona ollessa aika voi tulla pitkäksi ilman kavereiden tapaamista, harrastuksissa käyntiä ja tallilla pyörmistä. Listailimmekin jo Instassa asioita, mitä tehdä tylsyyden iskiessä:
♥ lue kirja (tai useampi – myös e-kirjat ja äänikirjat lasketaan)
♥ lue blogeja (joko oot lukenut tämän blogin kaikki postaukset?)
♥ kuuntele podcastia (ota kuunteluun Hevonen, opettajani Spotifystä!)
♥ aloita uuden sarjan katselu
♥ tee suursiivous, auta kotitöissä
♥ soita isovanhemmille (ja kavereille ja muille tärkeille ihmisille)
♥ panosta instagramtiliisi: opettele kuvanmuokkausta (hyviä ilmaissovelluksia puhelimelle ovat Lightroom ja Snapseed), siisti feed, päivitä kohokohdat, postaile aktiivisemmin ja kiinnitä huomioita mielenkiintoisiin kuvateksteihin.
♥ tee koulutehtävät huolella ja panosta etäopiskeluun (sama pätee etätöihin)
♥ pysy terveenä

Hevoset tarvitsevat päivittäin säännöllistä ruokintaa, hoitoa ja ulkoilua. 
Pidetään siis hevosystävistämme huolta turvaamalla tallinpitäjän ja henkilökunnan mahdollisuus pysyä terveinä