Tallipaikan vaihto on ponille aina jännittävää, sillä ponin on sopeuduttava uuteen ympäristöön, uusiin tallikavereihin sekä uusiin rutiineihin. Kaneli on muuttanut elämänsä aikana neljä kertaa uuteen paikkaan: ensin kasvattajaltaan meille Tornioon ”kotiin”, sitten edelliseen täysihoitopaikkaan ja viimeisimpänä Torniosta Mikkeliin. Viime lauantaina vuorossa oli Kanelin neljäs muutto, sillä vaihdoimme tallia täällä Mikkelissä. Kaneli lastautui ja matkusti jälleen oikein hienosti, ja ponin koko omaisuus mahtui auton takakonttiin – muutto sujui siis oikein mallikkaasti.
Kaneli on sopeutuvainen tyyppi, ja muuttaminen on ollut sille aina helppoa. Toki tähän vaikuttaa se, että vaikka paikka on vaihtunut, ovat tutut ja turvalliset ihmiset kulkeneet mukana (ja Kanelin muuttaessa kasvattajaltaan meille seurasi Kanelin emä mukana). Perusluonteeltaan Kaneli on todella rohkea ja utelias, ja stressaamisen ja puhinan sijaan se alkaa oitis tutkia uusia paikkoja. Kotiutumiseen Kanelilla on tyypillisesti mennyt noin viikko. Tällöin poni malttaa tarhailla rennosti antaen muiden hevosten puuhata omiaan, syö omat ruokansa rauhallisesti ja hötkyilemättä sekä kulkee kentällä ja maastossa välittämättä sen kummempia ympäristön tapahtumista.
Tuleva viikko tulee kulumaan niin ponin kuin omistajankin osalta uuteen talliympäristöön tutustuessa. Näin hokkikaudella Kaneli saa tarhailla yksin, sillä emme halua ottaa turhia riskejä hevosia tutustuttaessa. Kunhan hokkeja ei enää tarvita, saa Kanelikin tarhakaverin. Kaneli sai onneksi käyttöönsä ihan superison metsätarhan, josta on hyvänäköyhteys tallin muihin hevosiin. Isossa metsätarhassa Kanelilla on tilaa juosta ja paljon aktiviteetteja ja tutkittavaa. Toivottavasti pidempi tarhausaika ja useampi ruokintakerta päivässä on ponille mieleen!

Perillä ollaan, Kaneli tutkailee uutta asuinpaikkaansa uteliaana.

Loppuun listasimme vielä tärkeitä asioita, jotka kannattaa huomioida, mikäli ponilla on muutto edessä:

TERVEYS
Tarkista, että ponisi rokotukset ja madotukset ovat kunnossa, näin vältät vaivojen leviämisen tai tarttumisen omaan poniisi. Älä myöskään siirrä sairastavaa ponia uuteen paikkaan – ole rehellinen. Kaneli varusteineen vaihtoi tallia peseytyneenä (=pöpöt poistettu), sekä tietysti terveen ponin rokotukset ja madotukset olivat automaattisesti kunnossa. Voitiin siis muuttaa hyvillä mielin.

RUOKINTA
Usein täyshoito sisältää tallin puolesta kivennäisen ja heinän, ja mahdollisuuden mukaan totutus uuteen ruokaan kannattaa tehdä hitaasti. Ruokinnassa aiemmin käytettyjä rehuja kannattaa varata jonkin verran mukaan uudelle tallille, jotta ruokinnan muutokset pystytään toteuttamaan askeleittain – äkilliset muutokset voivat aiheuttaa ähkyn. Kanelin väkirehuruokinta pysyy muuton jälkeen samanlaisena kuin aiemmin, ainoastaan kivennäinen vaihtuu, joten Kanelin vatsan tilannetta seuraillaan ekstratarkkaan lähipäivien ajan. Uuteen paikkaan muuttaessa kannattaa myös varmistaa, että poni hoksaa automaattivesikupin käytön, mikäli se on erilainen kuin aiemmilla talleilla, tarvittaessa voi lisäjuottaa ämpäristä. Kaneli saa päivittäin 10 litraa mashvettä, joten juominen on turvattu. Uudella tallilla poni tosin on jo hörppinyt vettä niin automaatista kuin tarhassa sijaitsevasta saavista, hyvä Kaneli!

TALLI & TARHA
Kannattaa pohtia, mihin uusi poni on järkevää tallissa ja tarhassa sijoittaa. Sijoituspaikan tulee olla rauhallinen ja tulokkaalla on hyvä olla näköyhteys tallin vanhoihin asukkeihin. Karsinan ja tarhan täytyy olla turvalliset ja Kanelin kanssa kävimme yhdessä tarhan reunat taluttaen läpi ennen kuin poni päästettiin tutkailemaan aluetta vapaana. Mikäli poni aiotaan tarhata muiden kanssa, kannattaa tutustutettavia eläimiä pitää ensin vierekkäisissä tarhoissa ja laskea yhteen vasta, kun näyttää siltä, etteivät ne ole aggressiivisia toisiaan kohtaan. Samassa tarhassa pidettävän lauman kokoa kannattaa kasvattaa vähitellen. Poneilla on oltava aina mahdollisuus väistää toisiaan ja paeta tarpeen tullen, eli on tärkeää, ettei tarhassa ole liikaa poneja.