Viime keväänä, jo hyvissä ajoin ennen Kanelin ratsutuksen aloittamista, tilasimme ponille Freejump Soft’Up Lite -jalustimet. Jalustinvalinta herätti uskomattoman paljon kysymyksiä siitä, onko nuorelle (ei-kisaavalle) pikkuponille järkevää (saati soveliasta) ostaa jalustimia, joiden hinta on kolminumeroinen ja mitä erikoista kyseisissä jalustimissa edes on. Ajattelimme nyt tehdä Freejumpeista uuden postauksen, jossa kerromme, mitä olemme tykänneet jalustimista käytössä ja ovatko ne olleet hintansa arvoiset.

Freejump on uuden sukupolven jalustinmalli, jossa yhdistyy mukavuus ja turvallisuus. Jalustimen luvataan tukevan jalkaa ja ohjaavan pohjetta oikeaan asentoon. Lisäksi jalustinta kehutaan todella pitäväksi. Tämän suhteen olimme aluksi todella skeptisiä, eikö ratsastamaan opi vain ratsastamalla? Jalustin ei varsinaisesti teekään ihmeitä, mutta on ”perusjalustinta” tukevampi ja pitävämpi sekä selkeästi ohjaa jalkaa oikeaan asentoon – kätevää!

Syy Freejumpien ostoon Kanelille oli turvallisuus. Nuoren ponin kanssa riski tapaturmiin on suurempi kuin kokeneella ponilla ratsastaessa, joten mielestämme turvallisiin varusteisiin satsaaminen on järkevää.  Freejump-jalustin vapauttaa jalan pudotessa, eli vaaraa takertua jalustimeen ja jäädä roikkumaan villiintyneen Kanelin jalkoihin ei ole. Putoamisia ponin kyydiltä ratsu-uran alkuvaiheilla on ollut noin viisi miljoonaa kertaa vähemmän kuin uskalsimme toivoakaan, mutta kyllä turvallinen jalustin on huojentanut kummasti mieltä silloin, kun Kaneli on päättänyt esitellä spiderhyppyjään.

Koska Kanelin ratsastajan on oltava pienikokoinen, päädyimme jalustinostoksilla Soft’Up Lite -jalustimeen, joka on hieman sirompi ja edullisempi kuin merkin muut jalustinmallit. Jalustimeen mahtuu maksimissaan koon 39 kenkä, eikä ainakaan jalustimen aiempaa versiota suunniteltu yli 60kg ratsastajille (meillä on uusi, painorajaton versio jalustimista, mutta jalustimia tuskin koskaan tulee käyttämään kukaan yli 50 kiloinen). 50 kiloinen ja 36 (talvella 37) kengänkokoinen aikuinen on voinut ratsastaa jalustimilla tyytyväisenä niin asianmukaisilla saappailla kuin Kuomillakin ja lisäksi siro jalustin näyttää sopusuhtaiselta ponin muuhun varustukseen nähden.

Kanelin Freejumpit ovat väriltään mustat ja valinta osui kyllä nappiin, sillä neutraali ja klassinen väri on helppo yhdistää kaikenvärisiin varusteisiin. Kanelinkin satula on vuoden aikana vaihtunut mustasta ruskeaan, ja jalustimet ovat mätsänneet molempiin penkkeihin loistavasti. Kanelilla oli entisen, mustan Stübbenin satulansa kanssa käytössä myös Freejump Pro Grip jalustinremmit (koko S, olivat muuten sopivat lyhytjalkaiselle aikuisellekin), jotka olivat aivan parhaat. Hihnat ostaessamme meitä peloteltiin niiden naarmuttavan satulan, mutta kyseessä taisi olla pelkkä urbaanilegenda, sillä Kanelin satulan siipeen ei tullut kyseisistä hihnoista naarmuakaan. Toki satulan nahan laatu (ja materiaali) ja huolto saattoivat vaikuttaa asiaan, mutta itse pidimme kyseisistä hihnoista kovasti. Uuden Lippo Rivello Espanza -satulan kanssa meillä ei kyseisiä hihnoja enää ole, mutta olemme iloksemme todenneet, että Freejumpit toimivat ”tavishihnoissa” myös vallan mainiosti.

Mielestämme Freejumpit olivat hyvä hankinta nuorelle ponille. Mitään läheltä piti -tilanteita, joissa jalustin olisi joutunut näyttämään powerinsa, ei ole onneksi syntynyt. Mielestämme turvallisiin varusteisiin panostaminen (ja niiden tosipaikan tullen rikkoutuminen ja sitä kautta mahdollinen vammoilta pelastaminen) on pieni hinta siitä, että ratsastaja (ja poni) pysyvät kunnossa.

Varustepesuhulluina meidän on myös mainittava siitä, että Freejumpit saa perinteisiä jalustimia helpommin irti (tavallisistakin) jalustinremmeistä: ne on helppo pestä ja laittaa talteen ratsastuksen jälkeen, eikä niitä tarvitse jättää satulaa vasten naarmuttamaan ja likaamaan satulaa. Maailman paras keksintö, me irroitetaan ja pestään jalustimet jokaisen käytön jälkeen!