Yhteistyössä Chia de Gracia

Hevosen luonnonmukainen ruokinta perustuu luonnosta saataviin kasveihin. Vapaasti luonnossa kulkeva hevonen söisi jopa satoja erilaisia kasvilajeja saaden niistä valtavan määrän erilaisia ja monipuolisia ravintoaineita. Hevosemme eivät kuitenkaan enää laidunna villeinä (Kaneli kyllä kovasti haluaisi) ja maistele erilaisia luonnosta löytyviä kasveja vapaasti oman halunsa ja tarpeidensa mukaisesti, vaan nykyään hevosen ruokinta perustuu pitkälti viljeltyyn heinään sekä väkirehuihin, jotka lähes poikkeuksetta tarvitsevat rinnalleen erilaisia vitamiineja ja hivenaineita elimistön välttämättömien tarpeiden täydentämiseksi.


Nykyhevosen ruokavalio on paljon yksipuolisempi kuin villien edeltäjiensä. Kuivatussa heinässä ravintoarvot ovat ihan toista luokkaa kuin nurmi- tai luonnonlaitumella. Jos laidun on kasvilajistoltaan monimuotoinen, hevoset valitsevat eri kasveja eri puolilta laidunta erilaisiin tarpeisiin. Vaikka hevosilla on yhä harvemmin tarjolla aitoa luonnonlaidunta (ja Suomen laidunkausi on muutenkin lyhyt), voidaan luonnonlaitumen tarjoamaa monipuolisuutta ainakin osittain korvata lisäämällä ruokintaan erilaisia yrttejä ja kasveja. Yrtit ja kasvit monipuolistavat hevosen ruokintaa, lisäävät syljeneritystä ja tukevat ruoansulatusta. Esimerkiksi Kanelista huomaa ponin olevan elementissään kesäisin meidän kotona luonnonlaitumella: poni käyttää päivästä suuren osan liikkumiseen ja erilaisten kasvien maisteluun (sekä nokosiin ja löhöilyyn), ei heinän tolkuttomaan ahmimiseen. Laidunkauden ulkopuolella syötämme ponille mielellämme yrttejä, jotta ruokavalio pysyisi luonnollisena ja monipuolisena vaikuttaen ponin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. 


Hevosen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää huolehtia, että ruokinnan perusasiat ovat kunnossa, ennen kuin lähdetään ratkaisemaan jotakin ongelmaa tai puutosta yrttien avulla. Yrtit on tarkoitettu monipuolistamaan hevosen ravitsemusta ja tukemaan sekä aktivoimaan elimistön omaa luonnollista toimintaa, ei korvaamaan muita ruokinnan kulmakiviä tai toimimaan lääkkeinä. Esimerkiksi Kanelin ruokinta on laskettu Hopti -ruokintaohjelmalla ja tämän jälkeen fiksailtu uomiinsa. Laadukas karkearehu, sopivat rehumäärät niin karkea- kuin väkirehun osalta sekä järkevät annostelumäärät kivennäisen, hivenaineiden ja lisäravinteiden suhteen ovat keskeistä ruokinnan onnistumiselle ja sitä kautta hevosen terveydelle, hyvinvoinnille sekä suorituskyvylle.

Kaneli on syönyt viime syksystä asti Chia de Gracian Tummy Saver- yrttisekoitusta sekä chian siemeniä. Lisää käyttökokemuksia Kanelin masun pelastaneista tuotteista pääset lukemaan tästä postauksesta. Chia de Gracia on täysin suomalainen perheyritys ja kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa. Hevosten (ja koirien) hyvinvoinnin ja laadukkaiden tuotteiden lisäksi Chia de Gracia panostaa myös ympäristöön: yrtit on pakattu uudelleen suljettaviin täydennysrahupusseihin muovisten purkkien ja ämpäreiden sijaan. Peukku tälle!Koodilla ”kaneli” saat Chia de Gracian verkkokaupasta -10% alennuksen kaikista hevosten ja koirien yrteistä 7.1.2020 asti ♥ Kanelin Instagramista löytyy myös arvonta, josta voit voittaa 3kg Chia de Gracian chian siemeniä, jotka sopivat niin hevoselle kuin koiralle ♥