Kirjoitimme vuosi sitten postauksen, jossa käsiteltiin omasta ponista koituvia kuluja. Nyt tallipaikan vaihtumisen ja Kanelin ratsu-uran alkamisen jälkeen päätimme tehdä uudet laskelmat siitä, mitä ponin omistaminen maksaa.


Meille Kanelin hankinta oli pitkäaikainen haave, jonka toteutimme vasta aikuisina, sillä ponin hankintahinta on vain murto-osa kaviokaveriin uppoavista kustannuksista. Ponin omistajana eli Kanelin ympärivuorokautisina vastuuhenkilöinä toimiminen tuo mukanaan omistajuuden ilojen lisäksi vastuuta ja hevosenomistajan huolia. Ponin omistaminen vie valtavasti aikaa, vaatii hankkimaan tietoa erilaisista ponin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista ja vaatii toisinaan tekemään vaikeitakin ratkaisuja, vaikka olisitkin harrastanut lajia jo vuosikymmeniä ja poni asuisikin täyshoitotallilla. Ponin omistamiseen kuuluu tiedon ja taidon lisäksi kyky huolehtia ponin tarpeista myös taloudellisesti. Tässä postauksessa esittelemme hieman kuluja, joita ponin omistaminen tuo mukanaan.Tallivuokra
Tallivuokra on suurin kuukausittain maksettava kustannus, jonka joudut poninomistajana maksamaan. Tallivuokrat hinnoitellaan tallin puitteiden mukaan: mitä paremmat puitteet, sitä kalliimpi vuokra. Esimerkiksi isojen maneesitallien, pienten yksityistallien ja pihattotallien välillä on satojen eurojen hintaeroja. Hinnasta ei kuitenkaan voi päätellä, onko paikka soveltuvin ponillesi, vaan tärkeämpää on kiinnittää huomiota siihen, millaista hoitoa talli tarjoaa ponille. Tallipaikka kannattaakin valita huolella. Tällä hetkellä meille tärkeimmät kriteerit Kanelin tallipaikan suhteen ovat täyshoito, mahdollisuus tarhata aamusta iltaan laumassa sekä maneesi ja turvalliset maastot ratsu-uran alkutaipaleen sujumista varten.
Kanelin tallivuokra:
390€ / kk
4680€ / vuosi

Ruokinta
Meidän tallivuokra sisältää heinän ja kivennäisen, mutta rehut ostamme itse. Kaneli syö heinän lisäksi Racing Smartia noin säkillisen (á 15€) kuukaudessa sekä mashia (á 15€) 1/5 säkillistä kuussa. Lisäksi on huolehdittava, että ponilla on aina tarjolla suolakivi (á 5€) sekä raikasta vettä (sisältyy tallivuokraan). Toisinaan on kiva ostaa ponille myös herkkuja, kuten omenoita, porkkanoita ja heppanameja, joista saa muutaman lisäeuron kuukauden ruokakuluihin. Ruokintakulut ovat yksilöllisiä, sillä kunkin ponin ruokinta määräytyy sen käyttötarkoituksen, liikunnan määrän ja muiden ominaisuuksien mukaan: itse panostamme Kanelin kohdalla laadukkaaseen ja tarkoituksenmukaiseen ruokintaan, jonka tavoite on pitää poni terveenä ja hyvinvoivana.
Kanelin ruuat:
25€ / kk
250€ / vuosi

Eläinlääkärikulut
Kanelineläinlääkärikulut ovat onneksemme olleet todella suppeat tähän asti. Kallein eläinlääkärin suorittama toimenpide oli kesäkuinen ruunaus, joka suoritettiin Oulun Hevosklinikalla. Hintaa operaatiolle tuli matkoineen n.1000€. Yllättäviltä eläinlääkärimenoilta ei vältytty Kanelin potiessa orastavaa ähkyä ruunauksen jälkeen – onneksi nopea reagointi ponin oireisiin pienensi eläinlääkärilaskua (180€) ja esti ähkyn pahenemisen.
Kanelin eläinlääkärikulut:
1180€/vuosi

Kavioiden huolto
Kengittäjä käy vuolemassa Kanelin kaviot säännöllisin väliajoin. 6-8 viikon kengitysväli/vuoluväli on poneille tyypillisin, ja Kanelinkin kavioiden vuolut sijoittuvat tuolle välille. Jos Kanelilla olisi tarvetta kenkien käyttöön, olisi kaviohuollon hinta hieman korkeampi. Jotkut ponit täytyy myös rauhoittaa kengitystä varten, mikä myös voi nostaa toimenpiteen hintaa. Kengittäjän valinnassa kiinnitämme huomiota ammattitaitoon ja siihen, kuinka ponia kohdellaan.
Kanelin kavioiden huolto:
30 € / joka toinen kk
180€ / vuosi

Loishäätö
Madotus eli sisäloishäätö tehdään ponikohtaisesti tarpeen mukaan pari kertaa vuodessa madonmunatutkimuksen perusteella. Madonmunatutkimuksen hinta on 15€ ja olemme tehneet tutkimuksen Kanelille nelisen kertaa vuodessa. Madotus on maksanut tarpeen mukaan noin 50€.
Kanelin sisäloishäätö
65 € / vuosi


Hammashuolto
2,5 -5 vuotiaan ponin tulee raspata kaksi kertaa vuodessa, sillä tässä iässä suussa tapahtuu suuria muutoksia ja totutus kuolaimiin aloitetaan. Raspauksen hinta on eläinlääkärikohtainen, mutta meillä raspaus on ollut 100€ luokkaa sisältäen rauhoituksen. Kanelinkin hampaat on siis hoidettu tähän saakka kahdesti vuodessa, mikä on osoittautunut juuri sopivaksi tahdiksi. Meidän ehdoton suosikkieläinlääkäri Kanelin hammashoidon suhteen on Hirnuvan Hampaan Marika, mutta olemme saaneet erittäin hyvää palvelua myös Tornion kunnaneläinlääkäreiltä sekä Oulun Hevosklinikalta. Alkuvuodesta 2020 Kaneli pääsee tutustumaan hammahuoltoon täällä uudessa kotikaupungissaan Mikkelissä.
Kanelin hammashoito:
200€ / vuosi

Rokotukset
Kaneli rokotetaan kerran vuodessa rokotussuositusten mukaisesti. Rokotuksen hinta on ollut 50€ luokkaa. Rokottamalla Kanelin vuosittain vältämme ikävät sairastelut ja huolehdimme, ettei Kaneli levitä tauteja. Voimme siis huoletta käydä ponin kanssa erilaisissa paikoissa, joissa on paljon hevosia, sillä tiedämme, että sillä on vastustuskyky kohdillaan.
Kanelin rokotukset:
50€ / vuosi

Varustehankinnat
Varustehankinnat ovat muiden juoksevien kulujen ihella iso poninomistamiseen liittyvä kulu. Ei riitä, että ponille ostetaan muodikkaita satulahuopia pinteleineen ja korvahuppuineen, vaan kaikki varusteet täytyy hankkia sitä mukaa, kun niitä tarvitsee tai hajoilee. Kaneli asettaa nuoren ikänsä puolesta vielä hieman erityistarpeita varustehankinnoille: mitään ei ole valmiina. Kaikki letityskuminauhoista kärryihin ja ämpäreistä satulaan on siis jouduttu ostamaan (joskin muutama riimu ja muuta pikkutavaraa oli säilössä entisten ponikavereiden perintönä). Tämän vuoden isoin hankinta ponille oli Lippo Rivello Espanza -estesatula 990€, mutta lisäksi ponille on jouduttu ostamaan kaikki ratsastukseen liittyvät vermeet sekä tietysti yleispäteviä hoitotarvikkeita ja pikkutavaraa, unohtamatta omistajien omia talli- ja ratsastusvaateostoksia (joita ei tähän laskelmaan lisätä)…
Kanelin varustehankinnat:
2000€ / vuosi (tähän on laskettu satula mahavöineen ja jalustintarpeineen, satulahuovat, ohjat, riimut, hoitotarvikkeet ym. siltä osin, mikä on jäänyt muistiin, todellisuudessa varusteisiin on saattanut mennä jokunen euro enemmän)

Ratsastustunnit, valmennukset ja kisat
Kanelin ratsastustunti-, valmennus- tai kisakustannuksia ei vielä merkittävästi ole ollut, sillä ponilla on takanaan vasta yhden käden sormilla laskettava määrä ratsastustunteja sekä yhdet pikkukisat. Arviolta tähän huviin on kulunut noin 100€, mikä tuskin ensi vuonna tulee olemaan samaa luokkaa.
Kanelin ratsastustunnit, valmennukset ja kisat:
100€/vuosi


Nopealla laskennalla Kanelin vuosittaisiksi kustannuksiksi näyttää tulevan 8705 euroa ilman laskelmista unohtuneita kuluja. Oletteko uskaltaneet laskea, paljonko käytätte rahaa vuodessa hevosharrastukseen?