Kesällä Kanelin ratsutuksen alkaessa jouduimme päivittämään ratsastajan varustekaapin saappaiden ja turvaliivin osalta ja Instagramin puolella saimme useita pyyntöjä kertoa tuotteista käyttökokemuksia.
Nyt luvassa on siis hieman erilainen postaus, jossa esittelemme Tipperary Eventer Pro -turvaliivin
sekä Mountain Horse Sovereign -ratsastussaappaat.
Toivottavasti postauksesta on hyötyä kyseisiä varusteita harkitseville!

Kun ostimme Kanelin reilu kolme vuotta sitten, tarkoitti se sitä, että oman varsan myötä säännölliselle ratsastusharrastukselle ei tule jäämään aikaa. Emme osanneet myöskään lainkaan odottaa, kuinka suureksi (tai pieneksi) Kaneli kasvaa, joten päädyimme molemmat omistajat myymään suurimman osan ratsastusvarusteistamme. Yllätykseksemme Kanelista pulpahti vanttera 125 senttinen poninalku, joten totesimme, että meistä omistajista lyhyempi pystyy hoitamaan ponin ratsastuksen mainiosti. 50 kiloisena, 165 senttisenä, lyhytjalkaisena ja pitkäselkäisenä ollaan kuitenkin yhä ponimitoissa, eikä Kaneli tunnu  ratsastajan mielestä edes erityisen pieneltä (eikä ratsastaja Kanelista liian isolta), vaan ratsu-ura on päässyt mukavasti ja turvallisesti käyntiin. Totuushan on, että pientä ponikokoista täysi-ikäistä on hankala löytää, joten homman voi hoitaa hyvin itsekin – myöskään eläinlääkäri, kengittäjä, hieroja tai ratsastuksenopettaja eivät ole nähneet asialle mitään estettä. Emme siis huolestu kommenteista, joiden mukaan aikuisen ei ole lupa  ratsastaa ponilla.

Huom. turvaliivi on kuvassa auki.

Koska meidän omistajien hevosharrastus on alkanut 1990-2000 -luvun taitteessa, olemme vielä sitä sukupolvea, joka on posottanut metsikössä kaikilla kaviokkailla koulutustasoon katsomatta ilman kunnon turvavarusteita: jalkineina olivat kumpparit ja turvaliivistä ei ollut tietoakaan, putoillessa kolisseet samettikypärät olivat sentään päässä laihaksi lohduksi. Jossain vaiheessa jodhpurit ja turvaliivi astuivat kuvioihin ja iän karttuessa ja ymmärryksen lisääntyessä aloimme kiinnittää huomiota oikeanlaisiin turvavarusteisiin. Nuorilla hevosilla sekä maastoillessa ja hypätessä turvaliivi on ollut käytössä aina, joten palatessa takaisin satulaan halu hankkia kypärän lisäksi muutakin suojaa kasvoi.
Kanelin ensimmäiset ratsastukset hoidettiin epäasianmukaisesti kumppareissa ja lenkkareissa ratsastustauosta johtuneen ratsastusjalkineiden puuttumisen ja uusien saappaiden valinnanvaikeuden vuoksi. Pitkän pähkäilyn jälkeen saapasvalinnaksi päätyi Mountain Horsen Sovereign -saappaat, jotka mätsäävät väritykseltään täydellisesti Kanelin pilkkuihin. Saappaat ovat laadukasta nahkaa, istuvat jalkaan täydellisesti ja ovat kauniit koristenauhan ja kahden ruskean sävyn ansiosta (saapasta on saatavilla myös mustana ja tummanruskeana). Hintaa saappailla oli 350€, eli niiltä voi odottaa jo hieman pidempää käyttöikää.

Saappaat ovat olleet nyt kolmisen kuukautta pari-kolme kertaa viikossa ja ovat edelleenkin kuin uudet. Nahka on pehmeää, mutta napakkaa, joten saappaat ovat muotoutuneet täydellisesti ratsastajan jalkaan istuviksi. Saappaiden mukana tulleet puhallettavat saapastuet ja saapaskassi pitävät saappaat kunnossa ja suojattuina silloin, kun ne eivät ole käytössä. Vaikka saappaat eivät ole kalleimmasta päästä, on niistä pidetty huolta puhdistamalla ne huolellisesti jokaisen ratsastuksen jälkeen, jotta ne kestäisivät pitkään kauniina. Voimme ehdottomasti suositella saappaiden merkkiä ja mallia!

Toinen must -hankinta Kanelin ratsutuksen alkuun oli tietysti turvaliivi. Edellinen turvaliivi oli Racesafe -merkkiä, koossa lasten XL, mutta liivi oli aavistuksen liian tönkkö ja pitkä. Koska ratsastaja halusi kevyen ja huomaamattoman liivin, joka kuitenkin olisi samalla kaunis, päätyi valinnaksi Tipperary Eventer Pro tummansinisenä ja koossa 32 (=lasten M). Kyseisestä liivistä kaikilla tuntuu olevan pelkkää hyvää sanottavaa, joten turvaliivin valinnassa ei ollut samanlaista vaikeutta kuin saapasostoksilla. Tipperary Eventer Pro on muutoin samanlainen kuin Tipperary Eventer, mutta lisänä Pro -versiossa on pikalukolliset säätönarut sekä kyljissä lisäsuojana panssarisiivekkeet. Liivin hinta on 395€, mutta mukavuutensa ja suojaavuutensa ansiosta se on ehdottomasti hintansa arvoinen.
Turvaliivi on päällä niin huomaamaton, että se on nykyään käytössä aina ponin selässä tai kärryillä ollessa, vaikka alun perin ajatuksena oli käyttää liiviä vain sisäänratsastuksessa ja ratsutuksessa vauhdikkammassa menossa. Liivi on ollut käytössä niin helteellä kuin syyssateella ja hengittävyytensä ja hyvien säätömahdollisuuksiensa ansiosta se on helppo pukea niin T-paidan päälle kuin syystakin alle. Liivi on osoittautunut oikein käytännölliseksi ja hyvälaatuiseksi sijoitukseksi, joka tulee varmasti olemaan käytössä monia vuosia. Jälleen yksi suositus lisää Tipperarylle.
Millaisia kokemuksia teillä on Mountain Horsen saappaista tai Tipperaryn turvaliivistä?