Vajaa kuukausi sitten Kaneli oli tahmea ja haluton liikkumaan, eikä ihme, sillä ponin takapään liike oli epäpuhdas ja oikea takajalka ontui lievästi. Poni siirrettiin oitis 24/7 poikamieslaitumelta karsinalepoon, jossa se vietti kolme vuorokautta lepuuttaen jalkaansa. Ja lepo todellakin auttoi! Kuten epäilimme, vaiva oli rasitusperäinen, sillä Kaneli nimittäin moninkertaisti omatoimisen liikunnan uudelle tallille muuton myötä: ellei poni telminyt laidunkamujen kanssa, se käytti aikansa tammojen perässä juoksenteluun ja niiden vahtimiseen (Kanelihan on omasta mielestään vielä ori).Ensiavuksi jalkavaivaan poni siirrettiin kolmeksi päiväksi täydelliseen karsinalepoon, missä Kaneli malttoi hienosti olla parantelemassa jalkaansa. Kanelilla on uudella tallilla käytössä jättimäinen hevoskarsina, jossa sillä on hyvin tilaa liikkua, touhuta omia juttuja sekä seurata vilkkaan tallin elämää. Lisävirikettä poni sai toipumiseen heinäpallosta, jonka kanssa Kaneli tykkäsi oitis puuhastella ja paukutella pallolla karsinan seiniä.

Karsinalevon päätyttyä jalka oli jo parempi, mutta epäpuhtaus oli edelleen lievää. Eläinlääkärin mukaan vaiva oli niin selkeästi rasitusperäinen, ettei tutkimuksia tässä vaiheessa tarvittaisi. Sen sijaan loppuviikko lepoa ratsastuksesta ja ajosta riittäisi, mikäli vaiva jatkaisi katoamistaan yhtä onnistuneesti. Kaneli viettikin karsinalevosta seuraavan viikon yksityistarhassa, jossa sillä oli tilaa käyskennellä ja ravailla ilman, että houkutus kaverin kanssa painimiseen olisi mahdollinen. Yöksi poni haettiin sisälle, jotta se malttaisi varmasti nukkua, eikä järjestäisi omia toipumista haittaavia yöseikkailuja. Toipumisviikon lopulla Kanelin jalka olikin jo kunnossa, mutta varmuuden vuoksi päätimme pitää vielä toisen viikon lomaa ratsastuksesta ja ajosta, jotta näkisimme varmasti ponin olevan täydessä iskussa sen palatessa treeniin (ja välttääksemme vaivan uusiutumisen).Jo karsinalevon alkaessa aloitimme Kanelin jalkojen kylmäämisen. Alunperin olimme suunnitelleet aloittavamme jalkavaivoja ennaltaehkäisevän, säännöllisen kylmäämisen vasta sitten, kun Kanelin liikunta muuttuu oikeasti raskaaksi. Kuitenkin yhtäkkiä ilmennyt epäpuhtaus sai meidät aikaistamaan jalkojen kylmäyksen aloittamista ja jo ensimmäisenä toipilaspäivänä Kanelin kaappiin ilmestyi kylmäsavipurkki ja Kanelin jalkoihin sen elämän ensimmäiset kylmäsavet. Saven jalkoja kylmäävä vaikutus ja saven sisältämä MSM edesauttoivat Kanelin nopeaa toipumista ja nyt vaivojen kaikottua jatkamme saven käyttöä aina liikunnan jälkeen jalkavaivoja ennaltaehkäisevänä hoitona.Meitä pyydettiin Instagramin puolella kertomaan kokemuksia kylmäsavesta, joten tähän postauksen loppuun voisimme tehdä pienen yhteenvedon tuotteesta.

Mikä ihmeen kylmäsavi?
Kylmäsavi on hevosen jalkoja jäähdyttävä tuote erilaisten rasitusvammojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Kanelille ostimme Mikkelin Hankkijasta Horse Power -merkkistä kylmäsavea. Savi sisältää MSM:ää, joka lievittää tulehdustiloja.

Miten kylmäsavea käytetään?
Kylmäsavi levitetään hevosen jalkaan hoidettavalle alueelle tasaiseksi, melko paksuksi kerrokseksi ja annetaan kuivua. Saven voi levittää joko kuivaan jalkaan, tai kastella jalan ennen saven levitystä (näin savi kylmää pidempään). Saven tulee antaa vaikuttaa riittävän kauan (sama suositusaika kuin vedellä tai kylmäyssuojilla kylmäämiseen), jotta siitä on hyötyä. Lopuksi savi poistetaan joko kuivana harjaamalla tai pesupaikalla huuhtoen. Kuiva savi pölisee ikävästi harjatessa, joten Kanelin kanssa olemme käyneet pesupaikalla huuhtomassa sen pois (mikä on myös nopeampi tapa).

Toimiiko kylmäsavi?

Mielestämme kylmäsavi toimii hyvin ennaltaehkäisevänä jalkojenhoitokeinona ja esimerkiksi Kaneli sai siitä apua rasitusvaivan parantamisessa. Savi on monien eläinlääkäreiden ja ammattilaisten suosittelema keino kylmätä jalat, joten uskallamme luottaa ammattilaisiin. Kanelin jalkojen kylmäysmenetelmää valitessamme päädyimme kylmäsaveen myös siksi, että se on ekologista (vrt. pesupaikalla veden valuttaminen 20min ajan) ja helppokäyttöistä (saven voi jättää jalkoihin vaikka koko yön ajaksi ja harjata/pestä seuraavana päivänä pois).


Kanelin kohdalla olemme olleet oikein tyytyväisiä kylmäsaveen ja jatkamme sen käyttöä aina liikutuksen jälkeen, vaikka ponilla ei mitään jalkavaivoja olekaan. Tärkeintä Kanelin jalkojen hoidossa on tässä vaiheessa vaurioiden ennaltaehkäisy, josta toistaiseksi huolehdimme käyttämällä aina asianmukaisia suojia ja huolehtimalla jalkojen kylmäyksestä.