Kanelilla on käytössään kahdet suitset sekä kahdet kuolaimet. Kaneli on tottunut kuolaimiin pienestä pitäen, sillä jo ennen ajo-opetuksen aloittamista totutimme ponin kuolaimiin sekä niiden aiheuttamaan paineeseen. Yhtälailla ponia on maastakäsitelty pienestä pitäen myös kuolaimetta, pelkällä riimulla ja sen aiheuttamaa painetta hyödyntäen.


Miksi sitten käytämme aina ratsastaessa ja ajaessa kuolainta, emmekä esimerkiksi kuolaimettomia suitsia? Emme näe ponille sopivassa ja oikein käytetyssä kuolaimessa mitään pahaa. Kaneli on todella herkkä poni, jota ratsastetaan ja ajetaan pääasiassa istuin-, pohje- tai ääniavuin ohjasapujen ollessa apuna esimerkiksi myötäämässä ja asettamassa. Ponia ei tarvitse ottaa ”suusta kiinni” tai riuhtoa ohjista, vaan ponia on helppo ratsastaa vakaalla ja pehmeällä kädellä.
Kanelin hampaita hoitanut hevosten hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri on todennut Kanelilla olevan korkea kitalaki – toisin kuin pikkuponeilla yleensä. Tämä helpottaa kuolainvalinnassa, sillä kuolaimet eivät vastaa kitalakeen esimerkiksi pidättäessä. Ratsastaessa Kanelilla on käytössä kolmipalaoliivi. Kuolainrenkaiden malli ehkäisee kuolainta nipistämästä ponin suupieliä ja kaksinivelinen kuolain estää pähkinänsärkijäefektin, jonka yksinivelinen kuolain saattaa aiheuttaa. Ajaessa ponilla puolestaan on käytössä kolmipala pyörivillä renkailla, joka myöskään ei paina kitalakeen. Molemmat kuolaimet ovat myös ”nopeita” eli poni saa ohjeet sekä palautteen toiminnastaan ilman viiveettä. Kaneli on molempiin kuolaimiinsa ilmeisen tyytyväinen: se haukkaa kuolaimet iloisesti suuhunsa ennen lenkille lähtöä, toimii pienillä avuilla ja sen suu on terve ja haavaton.

Koska emme ole koskaan ratsastaneet (tai ajaneet) kuolaimettomilla suitsilla (ellei pelkällä riimulla ratsastusta ja ajamista lasketa), pidämme kuolaimia turvallisempana vaihtoehtona – joskaan mikään kuolain ei pysäytä oikeasti paniikkiin joutunutta, pakenevaa saaliseläintä. Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista hankkia Kanelille kuolaimettomat suitset, sitten, kun poni toimii kuolaimella ja voimme rauhassa perehtyä kuolaimettomalla ratsastamiseen ja ajoon. Tämä olisi varmasti Kanelillekin mieluinen vaihtoehto, sillä esimerkiksi eläinlääkäri Mirjami Miettisen (joka on tutkinut paljon kuolaimen/kuolaimettomuuden vaikutusta hevosen suun terveyteen) mukaan ponin suun terveyden ylläpitämiseksi erilaisia kuolaimia ja kuolaimettomia suitsia tulisi vaihdella säännöllisesti. 
Oikeanlaisen ja ponille sopivan ”hallintalaitteen” lisäksi on tärkeää pitää ponin suun terveydestä huolta. Esimerkiksi Kanelin hampaat huolletaan kahdesti vuodessa, kuten nuorten hevosten kohdalla suositellaan. Hammashuollon yhteydessä olemme saaneet eläinlääkäriltä aina hyvää infoa Kanelin suun kokonaistilanteesta ja joka kerta meille on näytetty vihreää valoa kuolaimen sopivuudesta ja suun hyvinvoinnista. Esimerkiksi tästä pääset lukemaan viimesyksyisen postauksen Kanelin suun tilanteesta ja hammashuollosta.

Tällä hetkellä odottelemme postia, sillä ensi viikolla Kanelille pitäisi saapua uusi turparemmi, joka on muotoiltu anatomisesti siten, että se vähentää painetta suun ja poskihampaiden alueella sekä leuassa – toivottavasti se on Kanelille mieluinen! ❤︎