Aloitimme Kanelin ajo-opetuksen marraskuussa 2016 Kanelin ollessa noin 1.5 -vuotias. Olimme ostaneet ponin vasta edellisenä kesänä ja aiemmassa kodissa sitä ei oltu käsitelty juuri lainkaan. Kaneli oli siis ikäisiään jäljessä, vaikka saikin heti meille tullessaan  tehokkaan pikaperehdytyksen ponin tavoille. Kanelinhan piti tulla meille kesäksi vain ajo-opetukseen, mutta koska ponilla ei selvästikään ollut kokemusta ihmisen kanssa työskentelystä päätimme aloittaa kaiken alusta (ja myös ostaa ponin omaksemme). Ennen varsinaista ajo-opetuksen aloitusta huolehdimme, että perusasiat olivat hallussa: Kaneli osasi seistä paikallaan, antoi tehdä hoitotoimenpiteet kiltisti, hyväksyi suitset kuolaimineen sekä silat yllensä mukisematta ja toimi taluttaessa niin kuin varsan kuuluukin toimia (pieniltä riemuhepuleilta ei tuolloin vielä voinut välttyä). Tässä vaiheessa poni oli meille jo sen verran tuttu, että olimme havainneet sen rakastavan vauhdikasta menoa, olevan todella motivoitunut ja nopea oppimaan uutta sekä olevan äärimmäisen rohkea varsa.

Ajo-opetuksen ensimmäinen vaihe oli ohjasajo. Ennen oman ponin ostoa olimme saaneet olla mukana avustamassa nuorten ravivarsojen opetuksessa, joten tiesimme kuinka edetä ja mitä odottaa. Toteutimme ohjasajoon opetuksen kokonaan kahdestaan, vaikka aluksi suunnittelimmekin pyytävämme kolmatta henkilöä avuksi. Kaneli oli jo tottunut varsin hyvin sekä oikealla että vasemmalla puolella kulkevaan taluttajaan sekä siihen, että joku (=omistajat) saattaa kiertää pepun takaa, joten päädyimme siihen tulokseen, että opetus voidaan tehdä kahden omistajan voimin. 

Ensimmäinen ohjasajokerta sujuikin kuin rasvattu: toinen omistajista varmisti taluttaen, että poni pysyy hyppysissä, mikäli jotain odottamatonta tapahtuu toisen omistajan ohjasajaessa ponia kuin vanhaa tekijää. Kaneli oppi käskyt liikkua eteen sekä pysähtyä todella nopeaa ja muutaman taluttajan kanssa ohjasajetun harjoituskerran jälkeen ponia pystyi ohjasajamaan jo täysin itsenäisesti. 

Joulukuu 2016 – Ensimmäisiä ohjasajokertoja Kanelilla.

Joulukuu 2016 – Muutaman ohjasajokerran jälkeen uskalsimme lähteä jo
tutustumaan maastopolkuihin. Huomatkaa miten pieni Kaneli vielä oli!

Kärryt Kaneli sai peräänsä vasta puolen vuoden kuluttua ajo-opetuksen aloittamisesta. Syynä tähän oli se, että halusimme antaa ponin kasvaa rauhassa ja aloittaa kärryttelyt vasta lumien sulettua. Ajo-opetusta varten ostimme Kanelille Desperado B-ponin hiittikärryt sillä ajattelimme, että Kaneli luultavasti pistää ranttaliksi ja rikkoo ne ensimmäisillä ajokerroilla (olimme väärässä, nämä kärryt ovat meillä edelleenkin täysin naarmuttomina). Ennen kärryjen kiinnitystä aisoihin testasimme mitä Kaneli tuumaa kärryn renkaiden äänestä siten, että toinen meistä talutti ponia ja toinen veti kärryjä pienen pätkän ponin takana. Kaneli kummeksui ääntä aluksi hieman, muttei sinkoillut tai hermostunut missään vaiheessa. 

Ensimmäinen ajo sujui tuttuun kaavaan: toinen omistajista hyppäsi rattaille toisen taluttaessa kaiken varalta. Kaneli käyttäytyi itselleen tyypillisesti: se oli reipas ja aktiivinen, mutta kuunteli koko ajan ohjastajan neuvoja. Yksi säikähdyskin ensimmäisellä ajokerralla tuli kärryn renkaan osuessa kentällä olevaan viimeiseen lumikokkareeseen. Onneksi poni oli fiksu ja ymmärsi parin laukkaloikan jälkeen säikähtäneensä turhasta. 

Toukokuu 2017 – MiniKaneli ekaa kertaa kärryt perässä.

Toukokuu 2017 – Nopeasti oppivaa Kanelia uskalsi 
pian alkaa valjastaa ulkona, ponivain nautti auringosta.

Ehdimme ajaa Kanelilla muutaman kerran vuokratallin kentällä kunnes kesä koitti ja Kaneli muutti meille kotilaitumelle lomailemaan. Laiduntamisen ohessa ajoimme ponilla pari kertaa viikossa kevyen 2-4km maastolenkin pääosin käyntiä ja kevyttä hölkkää. Kaksivuotias Kaneli oli aina aivan superinnoissaan päästessään lenkille maastoon. Itsekin olimme todella tyytyväisiä ajo-opetuksen tulokseen – Kanelista oli tullut itsevarma ja rohkea maastoilija, jonka mielestä työnteko ja ihmisen kanssa oleminen on mukavaa. 

Kesä 2017 – Näissä maisemissa kelpaa ajella! <3


Mihin kiinnitimme erityistä huomiota Kanelin ajo-opetuksessa:
  • Turvallisuus
  • Perusteet hallinnassa
  • Rauhallisuus
  • Toistot
  • Sopivan lyhyet harjoitukset
  • Nuorta ponia ei saa väsyttää
  • Lopetus onnistumiseen
  • Sekä ponilla että omistajilla tuli olla aina hyvä mieli