Kanelin ratsutukseen on odotettava vielä joitain kuukausia, mutta varustehankintojen suhteen emme jaksaneet odottaa. Posti toikin Kanelille mustat Freejump Soft’Up Lite – jalustimet, joita on hehkutettu somessa viimeaikoina (=jo muutama vuosi) oikein olan takaa.  Freejumpit täytyi siis saada Kanelillekin, vaikka jalustiminen kolminumeroinen hinta kirpaisi ”tavallisiin” parinkympin jalkkareihin verrattuna. Mikä Freejumpeista sitten tekee suolaisen hinnan arvoiset?


Freejump on uuden sukupolven jalustinmalli, jossa mainospuheiden mukaan yhdistyvät mukavuus ja turvallisuus. Jalustimen luvataan tukevan jalkaa ja ohjaavan pohjetta oikeaan asentoon. Lisäksi jalustinta kehutaan todella pitäväksi. Tämäpä loistavaa, mikäli Kaneli päättää ryhtyä rodeoratsuksi. Ratsastamaan oppii kuitenkin vain ratsastamalla, emmekä usko jalustimen tekevän ihmeitä. Syy ostoon olikin turvallisuus: nuoren ponin kanssa riski tapaturmiin (myös sisäänratsastuksen ja ratsutuksen jälkeen) on suurempi kuin kokeneella ponilla ratsastaessa, joten mielestämme turvavarusteisiin satsaaminen on järkevää.  Freejump-jalustin vapauttaa jalan pudotessa, eli vaaraa takertua jalustimeen ja jäädä roikkumaan villiintyneen Kanelin jalkoihin ei ole. Putoamisia ponin kyydiltä tulee varmasti tapahtumaan, joten pienellä satsauksella jalustimiin vältämme ratsastajan riskin raahautua ponin perässä.

Koska Kanelin ratsastajan on oltava pienikokoinen, päädyimme Soft’Up Lite -malliin, joka on hieman pienikokoisempi ja edullisempi kuin merkin muut mallit. Jalustimeen mahtuu maksimissaan koon 39 kenkä, eikä ainakaan jalustimen aiempaa versiota suunniteltu yli 60kg ratsastajille. Jalustimen mallia hankalampaa oli päättää jalustimen väri. Freejumpeja on saatavilla useissa väreissä, mutta koska emme vielä tiedä, minkä värisen satulan poni löytää, mustat jalustimet tuntuivat ainoalta oikealta ratkaisulta. Mustat jalustimet sopivat sekä mustaan että ruskeaan satulaan ja lisäksi kaikenväriset huovat ja korvahuput tulevat sopimaan mustiin jalustimiin. Varusteurheilijoiksi kun tässä näköjään ruvetaan. Freejump-jalustimiin kuuluvia jalustinhihnoja emme uskaltaneet vielä tilata satulaansopivuussyistä. Lisäksi Freejumpeja voi käyttää perinteistenkin jalustinhihnojen kanssa, joten satulan(värin) vaihtuessa ei tarvitse heti rientää ostamaan 150€ Freejump-jalustinhihnoja, vaan tavishihnoilla pärjää (ainakin aluksi).

Kuva: Reeta Ylitalo

Varustepesuhulluina meidän on myös intoiltava siitä, että Freejumpit saa perinteisiä jalustimia helpommin irti jalustinremmeistä: ne on helppo pestä ja laittaa talteen ratsastuksen jälkeen, eikä niitä tarvitse jättää satulaa vasten naarmuttamaan ja likaamaan satulaa (näköjään Freejumpeille on erillinen satulassasäilytyspussikin, mutta sitä emme ainakaan vielä tilanneet). Mustiin jalustimiin on myös hankala kyllästyä, joten toivottavasti ne kestävät Kanelin kanssa pidempään. Nyt odotellaan, että poni on kypsä jalustimien käyttöönottoa varten!

Millaisia kokemuksia teillä on kyseisistä jalustimista?