Kohta meilläkin alkaa poninomistajan painajainen, nimittäin satulanmetsästys! Rakenteeltaan Kaneli on (tällä hetkellä) lyhyt- ja leveäselkäinen, matalasäkäinen ja mallia pallokala, joten hyvin istuva ja laadukas satula tuskin kävelee meitä vastaan. Lisähaastetta tuo ponin muuttuva selkä sekä se, että ori ei ole mikään lastenkuljetin, vaan penkkiin pitäisi mahtua pienen aikuisen ahteri.

Olo satulanmetsästyksen suhteen ei kuitenkaan ole ihan toivoton, sillä merkistä ja mallista riippuen 15-15.5″ satuloita tuntuu alustavan taustatutkimuksen perusteella olevan tarjolla mukavasti. Uutta mittatilauspenkkiä emme nelivuotiaalle osta, sillä kallis satula saattaisi jäädä hyvinkin pian epäsopivaksi ja sitten harmittaisi. Sen sijaan Facebookin satulakirppikset ovat jatkuvan syynin alla ja joitain mielenkiintoisia vaihtoehtoja on pistetty jo korvan taakse.

Tavoitteena olisi löytää laadukas, käytetty ja rungollinen yleis- tai estesatula, joka istuisi ponille kuin nenä päähän. Mitään häntäremmillistä poniläpyskää emme halua edes testata, sillä pahimmillaan painoa huonosti jakava satula sekä häntäremmi kipeyttäisivät ponin selän. Stübbenin tai Pessoan vanhat (poni)penkit voisivat olla malliltaan Kanelille sopivia ja riittävän lyhytpaneelisia, mutta näitä aarteita tulee vastaan melko harvoin. Tällainen satula pitäisi myös arvonsa hyvin jälleenmyyntiä tai myöhempää käyttöä varten säilytystä ajatellen. Jos jollakulla on käytössä jommankumman merkin poisatula niin otamme mielellämme käyttökokemuksia vastaan!

Meille uusina satuloina saimme lisäksi vinkkaukset Lippo Roberto Juniorista, joka on siis Pessoan valmistama merkki. Myös Knightsin Robin Hood (tämä kuulemma muistuttaa Pessoan vanhaa ponimallia) vaikuttaa varteenotettavalta satulalta, sillä koossa 15″ paneelien pituus on varsin lyhyt. Lisäsyvyys Knightsin satulan istuimessa ei tosin olisi pahitteeksi ratsastajan mukavuuden kannalta. Kent & Mastersin ponisatula voisi myös passata Kanelin selkään ja olisi istuinkooltaan ja muodostaan miellyttävämpi, joskin satulan hinta uutena kipuaa yli summan, jonka ajattelimme ensisatulaan sijoittaa. Viimeisenä tämänhetkisenä vaihtoehtona myöskin Teknan A-junior voisi olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto, vaikka satula onkin synteettinen ja lateksitoppauksella. Onneksi satulanhankinnalla ei ole (vielä) mitään kiirettä!

Mitä satuloita teidän poneilla on?