Tilasimme Kanelille madonmunatutkimuksen, jotta voimme selvittää, onko madotukselle tarvetta. Olemme olleet Ypäjäläisen eläinlaboratorio Ellabin asiakkaita siitä asti, kun Kaneli saapui meille ja palvelu pelasi nytkin loistavasti: tilattuamme madonmunatutkimuksen saimme oitis sähköpostiin viestin, jossa kerrottiin, että näytteenlähetyslaatikko on jo postissa matkalla meille. Pian keltamustaraidallinen pahviboksi tipahtikin postilaatikkoon. Laatikko sisälsi lähetteen, johon tuli kirjata ponin tiedot sekä omistajan tiedot sekä valmiiksi maksetun postimaksun näytteen lähetystä varten.


Tällaisessa paketissa kakkanäytteet lähtevät tutkittaviksi matojen varalta.2016 – Kanelin saapuessa meille jo ponin ulkoisesta olemuksesta saattoi päätellä,
että sillä oli loisia: karva vatsan alla oli kiillotonta ja takkuista, vaikka oli kesäkuu.Seuraavaksi pääsimmekin ottamaan näytettä, eli keräämään tuoreesta lantakasasta kolmesta kohdasta yhteensä n. desin näytettä. Näyte suljettiin puhtaaseen muovipussiin, suljettiin tiiviisti ja pussin päälle kirjoitettiin ponin nimi. Tärkeää oli suunnitella lannankeräys siten, että lähete olisi jo seuraavana päivänä perillä laboratoriossa. Muutoin näyte ehtisi alkaa vanhentua, eikä luotettavaa tulosta saataisi.

Nyt parhaillaan odottelemme madonmunatestin tulosta. Kanelin saapuessa meille kesällä 2016 sitä ei oltu madotettu koskaan, eli voitte arvata, mitä madonmunatestin tulos silloin näytti! Tuolloin eläinlääkäri kirjoitti Kanelille reseptiin fenbendatsolia (Axilur) sekä moksitdektiiniä (Equest), ja tuo tymäkkä annos matolääkkeitä on pitänyt Kanelin sisäloiset tehokkaasti poissa. Säännöllisen madonmunanäytteenoton ansiosta meidän onkin ollut helppo seurata ponin tilannetta ja madottaa se loishäätösuositusten mukaisesti (=ainoastaan tarvittaessa). Edeltävä lantanäyte otettiin syyskuussa laidunkauden päätyttyä, ja tuolloin Kanelin lannassa oli madon munia ~100 kpl/g, joten päätimme ohjeen mukaan odottaa ja ottaa uuden näytteen kevättalvella. Todennäköistä on, että pääsemme kuitenkin jo nyt tai viimeistään ennen laidunkautta madottamaan ponin.

Kanelin elimistössä on siis tälläkin hetkellä matosia ja näin pitääkin olla. Madottomia poneja ei ole olemassakaan, sillä ponin suolistossa tulee olla pieni määrä matoja ylläpitämässä vastustuskykyä. Ponit tuleekin madottaa vain tarpeen mukaan: jos ulostenäytteen mukaan ponin lannassa madon munia on alle 200 kpl/g, on poni parempi jättää madottamatta. Turha madottaminen  kehittää madoille resistenssin, eli vastustuskyvyn matolääkkeelle. Tämä tarkoittaa sitä, että matolääke menettää tehonsa, eikä poista matoja elimistöstä enää siinä vaiheessa, kun niitä on haitallisen paljon. 


2016 – Madotettu Kaneli nauttimasta laitumestaan.Mitä matoja ponista sitten voi löytyä?

Suolinkaiset. Voivat kasvaa jopa puolen metrin pituisiksi ja elävät hevosen ohutsuolessa. Aiheuttavat yleisimmin ongelmia varsoille ja nuorille poneille haitaten kasvua. Aiheuttavat lisäksi ähkyä ja suolitukoksia. Näillä madoilla tavataan vastustuskykyä useille matolääkkeille.

Isot sukkulamadot. Ovat melko harvinaisia Suomessa, mutta voivat aiheuttaa verisuonitukoksia ja vakavaa ähkyä. Nämä madot ovat tiettävästi herkkiä kaikille matolääkkeille.

Pienet sukkulamadot. Yleisin aikuisten ponien matotyyppi, joka leviää varsinkin  ja laidunkaudella. Voi aiheuttaa voimakkaita kipukohtauksia suolistoon tai jopa hengenvaarallisen ripulin. Näillä madoilla tavataan vastustuskykyä useille matolääkkeille. Suurin osa pienten sukkulamatojen aiheuttamista tartunnoista on kuitenkin oireettomia.

Heisimadot. Suurina määrinä heisimadot voivat aiheuttaa ähkyoireita. Heisimatoihin tehoavat praziquantelia sisältävät lääkkeet. Heisimadot eivät välttämättä näy matonäytteessä, joten ponit voi madottaa kerran vuodessa (syksyllä laidunkauden jälkeen) heisimatoja vastaan ilman näytteenottoa.

2016 – Kaneli emänsä kanssa laiduntamassa.

Nyt odottelemme madonmunatestin tuloksia,
lisää aiheesta on tulossa pian tänne blogin puolelle!