Ponin omistaminen tuottaa iloa ja uusia mahdollisuuksia hevosharrastukseen. Meille oman ponin hankinta oli pitkäaikainen haave, jonka pääsimme toteuttamaan vasta aikuisina. Ponin omistajana eli ponin ympärivuorokautisena vastuuhenkilönä toimiminen tuo mukanaan omistajuuden ilojen lisäksi vastuuta. Ponin omistaminen vie valtavasti aikaa, vaatii hankkimaan tietoa erilaisista ponin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista ja vaatii toisinaan tekemään vaikeitakin ratkaisuja, vaikka olisitkin harrastanut lajia jo vuosikymmeniä ja poni asuisikin täyshoitotallilla. Ponin omistamiseen kuuluu tiedon ja taidon lisäksi kyky huolehtia ponin tarpeista myös taloudellisesti. Tässä postauksessa esittelemme hieman kuluja, joita ponin omistaminen tuo mukanaan.


Tallivuokra on suurin kuukausittain maksettava kustannus, jonka joudut poninomistajana maksamaan. Tallivuokrat hinnoitellaan tallin puitteiden mukaan: mitä paremmat puitteet, sitä kalliimpi vuokra. Esimerkiksi isojen maneesitallien, pienten yksityistallien ja pihattotallien välillä on satojen eurojen hintaeroja. Hinnasta ei kuitenkaan voi päätellä, onko paikka soveltuvin ponillesi, vaan tärkeämpää on kiinnittää huomiota siihen, millaista hoitoa talli tarjoaa ponille. Tallipaikka kannattaakin valita huolella. Tällä hetkellä meille tärkeimmät kriteerit Kanelin tallipaikan suhteen ovat täyshoito, mahdollisuus tarhata aamusta iltaan kaverin kanssa sekä kenttä ja turvalliset maastot varsa- ja nuoruusajan harjoittelua varten.
Kanelin tallivuokra:
250€ / kk
3000€ / vuosi


Meidän tallivuokra sisältää heinän, mutta rehut ostamme itse.  Kaneli syö heinän lisäksi Racing Smartia noin säkillisen (á 15€) kuukaudessa sekä kivennäistä (á 25€) 1/5 säkillistä kuussa. Lisäksi on huolehdittava, että ponilla on aina tarjolla suolakivi (á 5€) sekä raikasta vettä (sisältyy tallivuokraan). Toisinaan on kiva ostaa ponille myös herkkuja, kuten omenoita, porkkanoita ja heppanameja, joista saa muutaman lisäeuron kuukauden ruokakuluihin. Ruokintakulut ovat yksilöllisiä, sillä kunkin ponin ruokinta määräytyy sen käyttötarkoituksen, liikunnan määrän ja muiden ominaisuuksien mukaan: itse panostamme Kanelin kohdalla laadukkaaseen ja tarkoituksenmukaiseen ruokintaan, jonka tavoite on pitää poni terveenä ja hyvinvoivana.
Kanelin ruuat:
25€ / kk
250€ / vuosi

Kengittäjä käy vuolemassa Kanelin kaviot säännöllisin väliajoin. 6-8 viikon kengitysväli/vuoluväli on poneille tyypillisin, ja Kanelinkin kavioiden vuolut sijoittuvat tuolle välille. Jos Kanelilla olisi tarvetta kenkien käyttöön, olisi kaviohuollon hinta hieman korkeampi. Jotkut ponit täytyy myös rauhoittaa kengitystä varten, mikä myös voi nostaa toimenpiteen hintaa. Kengittäjän valinnassa kiinnitämme huomiota ammattitaitoon ja siihen, kuinka ponia kohdellaan.
Kanelin kavioidenhoito:
40 € / joka toinen kk
240€ / vuosi

Madotus eli sisäloishäätö tehdään ponikohtaisesti tarpeen mukaan pari kertaa vuodessa madonmunatutkimuksen perusteella. Madonmunatutkimuksen hinta on 15€ ja olemme tehneet tutkimuksen Kanelille nelisen kertaa vuodessa. Madotus meidän on tarvinnut tehdä vain kerran, ja se maksanut noin 50€.

Kanelin sisäloishäätö
120 € / vuosi


2,5 -5 vuotiaan ponin tulee raspata kaksi kertaa vuodessa, sillä tässä iässä suussa tapahtuu suuria muutoksia ja totutus kuolaimiin aloitetaan. Raspauksen hinta on eläinlääkärikohtainen, mutta meillä raspaus on ollut 100€ luokkaa sisältäen rauhoituksen. Kanelinkin hampaat on siis hoidettu tähän saakka kahdesti vuodessa, mikä on osoittautunut juuri sopivaksi tahdiksi. Meidän ehdoton suosikkieläinlääkäri Kanelin hammashoidon suhteen on Hirnuvan Hampaan Marika, mutta olemme saaneet erittäin hyvää palvelua myös Tornion kunnaneläinlääkäri Roosa Maliselta.

Kanelin hammashoito:
200€ / vuosi

Kaneli rokotetaan kerran vuodessa rokotussuositusten mukaisesti. Rokotuksen hinta on ollut 50€ luokkaa. Rokottamalla Kanelin vuosittain vältämme ikävät sairastelut ja huolehdimme, ettei Kaneli levitä tauteja. Voimme siis huoletta käydä ponin kanssa erilaisissa paikoissa, joissa on paljon hevosia, sillä tiedämme, että sillä on vastustuskyky kohdillaan.
Kanelin rokotukset:

50€ / vuosi

Ponin vakuuttaminen on jokaisen poninomistajan päätettävissä. Ponin voi vakuuttaa sekä eläinlääkärikulujen että kuoleman varalle ja ottaa vastuuvakuutuksen. Vakuutuksen hinta määräytyy ponin arvon, iän ja omavastuuosuuden sekä vakuutuksen kattavuuden mukaan.  Esimerkiksi Kanelilla on tällä hetkellä suppean eläinlääkäri- ja henkivakuutuksen lisäksi vastuuvakuutus, joka kattaa ponin ulkopuolisille aiheuttamat vahingot. Tässä kohtaa täytyy kuitenkin huomauttaa, että meidän  Kanelille ottamamme OP:n vastuuvakuutus ei kuitenkaan kattanut Kanelin viimekesäistä yöllistä laitumelta karkaamista, naapurin talliin murtautumista (!!!) ja naapurin Albionin satulan jyrsimistä, sillä vakuutusyhtiön mukaan tämä oli vahinko, jota ei voinut ennakoida. Vaikka jouduimme korvaamaan Kanelin seikkailujen tuhot kokonaan omasta pussista, aiomme silti pitää vastuuvakuutuksen, vaikka sen kattavuus tositilanteessa vaikuttaakin olevan melko olematon. Onneksi emme ole vielä tarvinneet vakuutusta eläinlääkärikuluihin!
Kanelin vakuutukset:
150€ / vuosi

Varustehankinnat ovat lisäksi iso poninomistamiseen liittyvä kulu. Ei riitä, että ponille ostetaan muodikkaita satulahuopia pinteleineen ja korvahuppuineen, vaan kaikki varusteet täytyy hankkia sitä mukaa, kun niitä tarvitsee tai hajoilee. Kaneli asettaa nuoren ikänsä puolesta vielä hieman erityistarpeita varustehankinnoille: mitään ei ole valmiina. Kaikki letityskuminauhoista kärryihin on siis jouduttu ostamaan (joskin muutama riimu ja muuta pikkutavaraa oli säilössä entisten ponikavereiden perintönä). Tulevan vuoden isompana ostoksena Kanelille tulee olemaan satula, joskin myös loimia täytynee päivittää viimeistään syksyllä isompiin ja riimutilannekin taitaa kaivata päivitystä.
Kanelin varustehankinnat:
1000€ / vuosi (tähänastisen perusteella)

Pakollisten kuukausittaisten kulujen lisäksi ponia kannattaa hierottaa jumien poistamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Hieronnan ei pitäisi olla ponille luksusta vaan terveyteen vaikuttava rutiinitoimenpide hampaidenhuollon ja kavioidenhuollon tavoin. Kaneli on saanut rellestää varsa-ajan ilman hierontapalveluja, mutta nyt nelivuotiaana lihashuollon tärkeys alkaa korostua liikunnan lisääntymisen ja monipuolistumisen myötä.
Hieronnan hinta:
50€ / joka toinen kk

300€ / vuosi

Kuvat: Sofia Kuusela @hskphotography

Ylläolevien kulujen lisäksi tähän laskelmaan ei ole otettu mukaan kisa- tai valmennuskustannuksia, sillä niitä ei Kanelin kanssa vielä toistaiseksi ole. Myös yllättävät eläinlääkärimenot jäivät puuttumaan, sillä niitäkään ei ole (onneksi) vielä tullut ja ne voivat vaihdella muutamasta satasesta useisiin tuhansiin. Nopealla laskennalla Kanelin vuosittaisiksi kustannuksiksi näyttää tulevan 5160 euroa ilman valmennus- ja kisamaksuja tai yllättäviä eläinlääkärikuluja.