Kuukauden alussa tilasimme käyttäjätunnukset Hevostietokeskuksen Hopti-ruokintalaskuriin, sillä halusimme laskea Kanelille tarkat ravintoainesuositukset. Kahden viikon mittainen jakso Hoptiin maksoi 25 euroa, mikä oli mielestämme varsin kohtuullinen hinta ottaen huomioon, että laskelmat säilyvät Hoptissa kahden vuoden ajan. Ensi kerralla ruokintasuunnitelmia tehdessä ei siis tarvitse tehdä kokonaan uusia laskelmia, vaan vanhat laskelmat voi kätevästi avata Hoptista. Mitään erillistä kirjaa emme hankkineet ruokinnan suunnittelun tueksi (vaikka monet suosittelivatkin Ruokinnalla tuloksiin -teoksen hankintaa) vaan pärjäsimme oikein hyvin Hoptin ohjeilla. 

Kanelin ruokintalaskelman teko olikin ajankohtaista, sillä ponin muutettua syksyllä kesälaitumilta takaisin tallille vaihtui myös laidunruoho uuteen säilöheinään. Tallin omistaja oli ottanut heinästä jo rehuanalyysin ja heinä oli iloksemme varsin hyvää, ottaen huomioon, että heinävuosi oli varsin kehno tänä vuonna. Valmiin heinäanalyysin ansiosta pääsimme oitis syöttämään tulokset Hoptiin ja aloittamaan Kanelin ruokinnan suunnittelun.

 Ennen Hoptin käyttöönottoa täytyi kuitenkin tehdä hieman esivalmisteluja:
  • Ponin perustiedot, eli ikä, rotu, sukupuoli ja terveydentila sekä pitopaikka (talli /pihatto) täytyi määritellä. Kaneli on 3-vuotias risteytyponi ori, terve kuin pukki ja asustaa tallissa. Erityishuomiona kirjasimme ylös sen, että poni on vielä kasvava, joten joitakin ravintoaineita se tarvitsee enemmän kuin täysikasvuiset lajitoverinsa. 
  • Ponin paino piti mitata/laskea ja lihavuuskunto määritellä. Kanelin aikuispaino tulee olemaan n.350kg ja ponin tämänhetkinen lihavuuskunto on normaali.
  • Ponin käyttömuoto ja työskentelyn raskaus täytyi myös määritellä. Vaihtoehtoina olivat siitoshevonen, varsa (0-3v) ja urheiluhevonen, joten määrittelimme Kanelin kevyessä työssä olevaksi urheiluhevoseksi, sillä tätä suositeltiin Hoptin ohjeissa kasvan nuoren määritelmäksi
  • Ponin rehunkäyttökyky tuli arvioida. Vaihtoehtoina rehunkäyttökykyyn ovat hyvä, normaali, heikko. Ponina Kanelin rehunkäyttökyky on (erittäin) hyvä.
 Laskuria käyttäessä kannattaa huomioida seuraavat seikat:
  • Ruuat syötetään laskuriin kilogrammoina, jouduimme esimerkiksi punnitsemaan, paljonko 3,5dl Racing Smartia painaa. Mittayksiköiden desi, litra, gramma ja kilo osaaminen kannattaa olla hanskassa, jotta muuntaminen onnistuu.
  • Laskurin käyttöön menee aikaa! Kanelin ruokinnan hienosäätämiseen käytettiin monta päivää, jotta ponille saataisiin mahdollisimman luonnonmukainen ja tarkoituksenmukainen ruokavalio.
  • Laskurin valikoimista löytyy yli tuhat rehua, ei siis kannata tyytyä ensimmäiseen tai ”ihan hyvään” rehuun, vaan kokeilla rauhassa erilaisia vaihtoehtoja. Meilläkin oli ennen käytössä ihan hyvä Black Horse Classic +, mutta Hoptin avulla huomasimme, että Racing Smart sopii paremmin Kanelille.
  • Heinäanalyysi ei välttämättä kerro kaikkia heinän sisältämiä vitamiineja ja hivenaineita, eli ei hätää, jos laskurin tulos jää joidenkin näiden kohdalla ”vajaaksi”: poni saa tarvittavia ravintoaineita myös heinästä!

Mikä muuttui Kanelin ruokinnassa

Kanelin ruokinta ei kokenut ruokintalaskurin käyttöönoton myötä suuria muutoksia. Ruokavalion kulmakivi, heinä, säilyi määrältään entisenlaisena. Laskurin mukaan heinäannosta olisi vara laskea hieman, mutta on huomioitava,  että Kaneli on kasvava poni, jolle lisäenergia tulee tarpeeseen. Lisäksi tarhakaveri Kalle popsii hyvin todennäköisesti osan Kanelin heinistä ja auttaa pitämään ponin sopivassa lihavuuskunnossa. Lisäksi karkearehu on ponin tärkein ravinnonlähde, joten mikäli Kaneli alkaisi pulskistua, karsisimme mieluummin väkirehuannosta. Hoptin avulla saimme kuitenkin vahvistuksen jo aloittamallemme projektille, eli Black Horsen Classic + korvattiin Racing Smartilla ja annoskokoa nostettiin. Racing Smart sisältää hyvin kivennäisiä ja vitamiineja, mutta ruokavalioon lisättiin tämän lisäksi Racing Mineral Plus (hyvin pienellä annoksella).

Tiivistelmä ruokinnan muutoksista
Heinää 7kg  ei muutosta
Black Horse Classic + 2,5dl aamuin illoin   Racing Smart 3,5dl aamuin illoin
Racing Mineral Plus uusi!

Tiivistelmä Hoptin laskelmasta:

Energia (ME)
Kaneli saa heinästä lähes kaiken tarvitsemansa energian. Energiaa poni saa tarkoituksellisesti hieman yli suositusten, sillä nuori poni tarvitsee extraenergiaa kasvamiseen.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

Sulava raakavalkuainen (Srv) 
Tämä ylittyy hieman, sillä heinä ja väkirehu sisältävät molemmat valkuaista. Pieni ylitys ei onneksi haittaa, sen sijaan suositusten alle jääminen olisi haitallista.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

Magnesium (Mg)

Magnesiumia Kaneli saa melko hyvin. Tarvittaessa Kanelin ruokintaa voidaan täydentää magnesiumlisällä, mutta toistaiseksi ponin magnesiuminsaanti vaikuttaa sen terveydentilan perusteella riittävältä. Magnesium vaikuttaa esimerkiksi ponin lihasten ja entsyymien toimintaan.

Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

Suola/Natrium (Na)

Suolan puute voi heikentää ponin suorituskykyä ja aiheuttaa väsymystä. Kaneli saa riittävästä natriuminsaannista huolehdimme  lisäämällä ruokintaan natriumpitoisen kivennäisen. Lisäksi ponilla on tarjolla suolakivi.

Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

Rauta (Fe)
Rautaa Kaneli saa iloksemme juuri oikean verran, aivan 100% täydellisesti ruokintasuosituksen mukaan. Rautaa poni tarvitsee hapen kuljettamiseen elimistössä sekä soluhengitykseen.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒
Kupari (Cu)
Kanelin kuparinsaanti on laskelman mukaan hyvällä tasolla, joten tähänkään ei tarvi tehdä muutoksia. Kupari vaikuttaa esimerkiksi hemoglobiiniin ja energia-aineenvaihdunnan toimintaan.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒
A-vitamiini
A-vitamiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista, ja se vaikuttaa muun muassa ponin vastustuskykyyn, näköaistiin ja lisääntymiskykyyn. A-vitamiinia Kaneli saa hieman yli suositusten, mutta pienestä ylityksestä ei ole haittaa.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒


D-vitamiini
D-vitamiini vaikuttaa ponin luuston kehitykseen ja luun kestävyyteen, ja Kanelilla D-vitamiinin saanti onkin hyvällä tasolla.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

E-vitamiini 
E-vitamiini vaikuttaa ponin lihaksistoon ja hemoglobiiniin. E-vitamiinia Kaneli saa yli suositusten, mutta ”yliannostuksesta” ei onneksi ole haittaa.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

B1-vitamiini
B1-vitamiinia tarvitaan hiilihydraateista saadun energian käyttämiseen. B1-vitamiinin puutosoireita ponilla ovat huono palautuminen  rasituksesta sekä sen myötä lihasten kipeytyminen. B1-vitaminin saanti on Kanelilla hyvin hanskassa.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

B2-vitamiini
B2 -vitamiinin tehtävä on solujen energia-aineenvaihdunnassa. Riittävä B2-vitamiinin saanti on hyväksi ponin karvapeitteelle, kavioille ja lihaksille. B2-vitamiinia Kaneli saa oikein hyvin. 
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

Sinkki (Zn)

Sinkkiä Kaneli saa laskelman mukaan vain 60% suosituksista. Liian heikko sinkin saanti voisi aiheuttaa kasvun hidastumista, karvapeitteen ja kavioiden haurastumista sekä ruokahalun heikentymistä.

Saantisuositusten täyttyminen: 🖒

Kalsium ja Fosfori (Ca ja P)
Kalsiumin ja fosforin tulee olla ruokinnassa oikeassa suhteessa, 1,2-1,8:1 välillä. Tämä tuotti meille eniten päänvaivaa, sillä kivennäisten lisääminen Kanelin ruokavalioon aihettaa helposti CA/P -suhteen nousua.  Kalsium ja fosfori vaikuttavat esimerkiksi luustoon ja lihaksistoon, joten niiden puutos aiheuttaa esimerkiksi luuston haurastumista ja pahimmassa tapauksessa murtumia. Hoptin avulla saimme CA/P suhteen hyvälle tasolle, vaikkakin sekä kalsiumia että fosforia voisi toki antaa vielä enemmän.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖒
Mangaani (Mn) 

Mangaania on normaalirehuissa sopivasti, joten tämän puutetta esiinyy Hopti-laskurin mukaan harvoin. Kanelin kohdalla sattuu tietysti se poikkeus, eli ponin mangaaninsaanti on puutteellista. Mangaani vaikuttaa mm. nivelruston muodostukseen sekä energia-aineenvaihduntaan. Kanelilla vähäinen mangaaninsaanti ei ole ilmennyt mitenkään.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖓

Lysiini (Lys)
Lysiini on välttämätön aminohappo. Kanelilla lysiinin saanti jää laskelman mukaan vajaaksi, mutta onneksi heinä sisältää sitä jonkin verran. Lysiinin puutos voi aiheuttaa esimerkiksi kasvuhäiriöitä, joista Kaneli ei onneksi kärsi.
Saantisuositusten täyttyminen: 🖓

Kalium (K)
Kalium puuttui heinäanalyysistä, joten sitä emme saaneet laskelmiin mukaan. Kuitenkin pääsääntöisesti ponit saavat riittävästi kaliumia heinästä, joten tuudittaudumme siihen, että meidänkin heinässä on kaliumit kohdillaan.
Saantisuositusten täyttyminen: 🤷

Tämän postaukset kuvat Kanelista on ottanut Sofia Kuusela @hskphotography <3 
Oletteko käyttäneet Hoptia teidän ponien (ja hevosten) ruokintalaskelmien tekemiseen?
Mitä piditte laskurin käytöstä?
Yllättivätkö tulokset?