Instagramissa meiltä kysytään usein, onko Kaneli ravi- vai valjakkoponi. Vastauksena tähän polttavaan kysymykseen on, ettei Kaneli ole kumpaakaan (risteytysponina Kanelilta puuttuvat ravikilpailuoikeudet ja valjakkoajo siintää ainakin toistaiseksi vain haaveissa). Kärry-uran sijaan Kanelille ollaankin kaavailtu jonkinlaista tavoitteellisen harrasteponin uraa ratsupuolella (esteponina, mikäli Kanelilta kysyttäisiin), joten miksi ihmeessä ajamme ponilla? 
Kun ostimme Kanelin pikkuvarsana, selvää oli, ettei se jää pihan perälle koristeeksi, vaan sen kanssa tullaan harjoittelemaan kaikenlaista. Mielestämme varsojen kanssa on palkitsevaa puuhastella, sillä ne ovat nopeita oppimaan eikä Kanelikaan ole tässä suhteessa poikkeus. Varsa-ajan tekemisillä on suuri vaikutus siihen, millaiselle pohjalle myöhempää koulutusta voidaan lähteä rakentamaan, joten jo ennen ajo-opetusta käsittelimme Kanelia mahdollisimman paljon. 

Ajo-opetuksen myötä ratsun koulutus voidaankin aloittaa normaalia aikaisemmin, sillä esimerkiksi Kanelin ratsutamme vasta nelivuotiaana. 1,5-vuotiaana ajo-opetettu Kaneli on tähänastisen elämänsä aikana päässyt liikkumaan monipuolisesti uusissa ja erilaisissa ulkoilumaastoissa, kun taas ilman ajo-opetusta poni olisi liikkunut ainoastaan tarhaamalla ja juoksuttaen. Nyt kolmivuotiaana Kaneli onkin täysin maastovarma, sekä osaa pysähtymis- ja liikkeellelähtökäskyt, hyväksyy ohjastuntuman ja on tottunut jos jonkinlaisten varusteiden käyttöön. Esimerkiksi ajaessa ponin kyljillä roikkuvat ohjat vaihtuvat myöhemmin ratsastajan pohkeisiin. Kaneli osaa myös käyttäytyä asiallisesti eikä se sekoa ajolenkillä vastaantulevista hevosista. Ajo-opetuksen myötä Kaneli hyväksyykin tulevaisuudessa ratsastajan varmasti muitta mutkitta ja sillä on jo valmiiksi hallussa helpot peruskäskyt. Ajamalla hankittu hyvä peruskunto edesauttaa myös siinä vaiheessa kun ratsun ura alkaa.

Ponin ajo-opetus aloitetaan yleensä ponin ollessa noin kaksivuotias, toisinaan hieman aiemmin ja joskus lähempänä kolmea ikävuotta. Ratsujen ajolle opettaminen ei ole mikään itsestäänselvyys, mutta ajo-opetuksesta on hyötyä myöhempää ratsukoulutusta varten. Ajaminen tuo miellyttävää vaihtelua ratsun elämään, sillä kukapa jaksaisi aina kierää uraa kentällä tai maneesissa. Lisäksi ajaminen kehittää ponin lihasryhmiä, kuten esimerkiksi takaosaa, eri tavalla kuin pelkkä ratsastus. Ratsu tarvitsee takaosaansa ponnistamiseen ja itsensä kokoamiseen, joten takapään lihaksissa täytyy olla paljon voimaa.  Ratsastuksen ohella ponin lihakset saavat ajoharjoituksista monipuolisempia harjoitteita, mitkä vahvistavat lihaksia.
Tämän postauksen kuvat on ottanut Sofia Kuusela @hskphotography <3
Tärkeimpänä asiana nuoren ponin treenissä (oli se sitten ajo tai ratsastus) pidämme sitä, että ponin tulee lähteä töihin ilolla ja harjoitukset lopetetaan aina hyvillä mielin onnistumiseen. Vaihtelevuus tuo harjoitteluun monipuolisesti mukavaa tekemistä, mikä lisää varsinkin nokkelan Kanelin mielekkyyttä lähteä harjoituksiin, sillä ikinä ei tiedä, mitä kivaa nyt on kuvassa. Kanelin liikutusrytmiin sisältyy vuoroin ajoa, ohjasajoa, juoksutusta, irtojuoksutusta ja irtohypytystä. Lisäksi ponin kanssa käydään taluttaen lenkillä, harjoitellaan maastakäsin asioita sekä kesäisin käydään uimassa. Ratsukoulutuksen alettua ponin harrastusrytmi tulee toivon mukaan pysymään yhtä rikkaana. 

Kuten olemme jo aikaisemmin täälläkin kertoneet, Kaneli selvästi nauttii ajolenkeistä. Siksi onkin loistavaa, että sillä on aikuisenakin mahdollisuus vaihtelevaan treeniin. Lisäksi me omistajat olemme liian pitkiä Kanelilla säännölliseen ratsasteluun, eli on kiva, että pääsemme itsekin esimerkiksi maastoilemaan ponilla (ja vieläpä kahdestaan koppakärryillä, jee!).