Ennen kuin hankimme Kanelin, emme olleet vastanneet yhdenkään hevosen tai ponin ruokinnan suunnittelusta, vaan ohjeet ruokintaan laativat entisten hoito-, vuokra- ja ylläpitohevostemme omistajat. Pitkän hevosharrastuksen aikana tutuiksi olivat kuitenkin tulleet ruokinnan perusteet ja se, että ponin ruokinnan suunnittelu voi olla erittäin monimutkaista, sillä vaihtoehtoja löytyy kaurasta erilaisiin väki- ja täydennysrehuihin, mysleihin, kivennäisiin, vitamiineihin, öljyihin ja jauheisiin… Vaihtoehtoja ponin ruokintaan tuntuu löytyvän loputtomiin ja toinen toistaan houkuttelevampia tuotekuvauksia saa lukea ruokasäkkien ja purnukoiden etiketeistä.

Kuitenkin ponit ovat yleisesti varsin hyviä rehunkäyttäjiä, eli ne tulevat toimeen pienellä määrällä ravintoa ja saavat siitä riittävästi energiaa, kivennäisiä ja vitamiineja. Lihavuus ja kaviokuume ovat poneilla yleisiä elintasosairauksia, jotka kehittyvät usein hiljalleen liiallisen ruokinnan ja liian vähäisen liikunnan tuloksena. Olemme pyrkineetkin pitämään Kanelin ruokinnan mahdollisimman luonnonmukaisena ja yksinkertaisena, sillä emme halua altistaa Kanelia metaboliselle oireyhtymälle, kaviokuumeelle tai ähkylle. Tähän saakka nyrkkisääntönä Kanelin ruokinnassa onkin ollut syksystä kevääseen kasvavan ponin tarpeisiin annosteltu hyvälaatuinen heinä, kivennäisiä ja vitamiineja sisältävä väkirehu sekä raikas vesi ja suolakivi. Kesäaikana ponin asuessa meillä kotona on laidun kattanut Kanelin ravinnontarpeen ja tämän lisäksi kivennäisten ja vitamiinien saantia on tuettu väkirehuilla. Koska Kaneli on 125-senttisenä huomattavasti esimerkiksi shetlanninponia isompi, sporttisempi ja vähemmän alkukantainen rakenteeltaan, olemme päätyneet siihen ratkaisuun, että riittävän liikunnan ohella ja hyvässä lihavuuskunnossa (eli riittävän hoikkana poikana) pysyessään poni saa jatkaa laidunelämää kesäisin sekä syödä talvella heinän lisäksi väkirehua.

Jokaisen ponin ruokinnan suunnittelu on yksilökohtaista ja tässä on huomioitava esimerkiksi ponin ikä,  koko, sukupuoli, rehunkäyttökyky ja käyttötarkoitus. Kasvavat varsat, nuoret ponit sekä aktiivisessa ratsastus- tai ravikäytössä olevat ponit tarvitsevat heinän lisäksi myös väkirehuja. Kaneli kääntyy vuodenvaihteessa nelivuotiaaksi ja sen aikuispaino tulee arvioiden mukaan olemaan jossain 350kg tienoilla. Orina Kanelin aineenvaihdunta on hieman tammojen ja ruunien aineenvaihduntaa nopeampi, minkä vuoksi riski lihomiseen ja sen myötä sairastumiseen on hieman pienempi. Tällä hetkellä Kaneli on varsin kevyellä liikunnalla, sillä se kasvaa vielä, mutta ensi vuoden puolella liikunnan määrää ja kuormittavuutta aletaan hiljalleen lisätä. Ponina Kanelilla on luontaisesti jonkin verran taipumusta lihomiseen ja tarkoitus onkin pitää Kaneli sporttisena ja saada siihen enemmän lihasta.

Vaikka Kanelin ruokinta on tähän saakka näyttänyt olevan hyvässä balanssissa, halusimme kartuttaa omaa tietämystämme ruokinnasta sekä varmistaa Kanelin ruokinnan sopivuuden. Tilasimme Hevostietokeskuksesta kahden viikon jakson Hopti-ruokintasuunnitelmaohjelmaan, jolla voidaan laatia jokaiselle ponille optimaaliset ja yksilölliset, ruokintasuositusten mukaiset ruokintasuunnitelmat. Hopti laskee ponin ravintoaineiden tarpeen iän, painon, rehunkäyttökyvyn ja käyttötarkoituksen mukaan. Ohjelmalla onkin helppo tarkistaa, onko ponin tämänhetkinen ruokinta suositusten mukaista ja saako se riittävästi ravintoaineita. Ohjelma myös laskee myös ruokinnan kustannukset ja mikä parasta, ohjelma sisältää rehut ja niiden ravintoarvot jo valmiiksi, eli itse ei tarvitse näppäillä numeroita (ainoastaan oman heinän ravintoarvot täytyi syöttää rehuanalyysin pohjalta)!

Hoptin käyttö oli helppoa ja hauskaa (uskokaa tai älkää) ja Kanelin ruokinta näytti olevan pääosin kunnossa. Laskelmia tehdessämme saimme vahvistuksen jo aloittamallemme projektille, eli  Black Horsen Classic + kannattaa korvata Racing Smartilla ja annoskokoa saa nostaa vielä reilusti. Lisäksi Hoptin mukaan kumpikaan väkirehuista ei yksinään täytä ponin kivennäisen tarvetta, eli se on lisättävä ruokavalioon jatkossa erillisenä. Heinän määrä tulee jatkossakin olemaan samaa luokkaa, sillä vaikka heinäannosta olisi laskurin mukaan varaa pienentää hieman, on huomioitava, että Kanelin tarhakaveri Kalle popsii hyvin todennäköisesti osan Kanelin heinistä. Karkearehu on kuitenkin ponin tärkein ravinnonlähde, joten pienennämme jatkossa mielummin väkirehuannosta, mikäli tarvetta sellaiseen ilmenee.

Ruokintalaskuri osoittautui varsin hyväksi keinoksi tarkastaa ponin ruokintaa ja hienosäätää sitä entistä paremmaksi. Koska muutokset ponin ruokinnassa on tehtävä hiljalleen ja entiset ruuat syötävä loppuun (vanha ruoka ja uusi ruoka miksataan, jotta ponin maha tottuu uuteen rehuun), on uusi ruokavalio käytössä vasta joidenkin viikkojen kuluttua. Tarkoituksena onkin tehdä syvällisempi jatkopostaus Kanelin ruokinnasta, kunhan uutta ruokavaliota on ehditty testata hitusen.