Kaneli ilmoitettiin juuri lokakuussa järjestettävään ponien match showhun! Match show on hevosten ja ponien epävirallinen näyttely, johon voi osallistua sellaisellakin eläimellä, jolla ei ole osallistumisoikeutta Hippoksen tai rotuyhdistysten järjestämiin näyttelyihin. Esimerkiksi risteytysponit ja suvuttomat hevoset pääsevät näin mukaan näyttelyharrastukseen. Kanelikaan ei kahden eri rodun risteytyksenä ole oikeutettu osallistumaan virallisiin näyttelyihin, mutta olemme käyneet kiertämässä sen kanssa jo useammat mätsärit ja vieläpä ihan kelpo tuloksin. 
Epäviralliset näyttelyt ovatkin erinomaisia harjoituspaikkoja nuorille poneille. Mätsäreitä järjestetään ympäri Suomen eri ratsastusseurojen, ravinuorten, rotujärjestöjen ja tallien toimesta. Mätsärit, joihin ilmoittauduimme, järjestää Pohjois-Suomen islanninhevoskerho Nordur. Nämä mätsärit on tarkoitettu ainoastaan poneille ja mätsäreissä on kaksi luokkaa: pikkuponit ja isot ponit, joista Kaneli 125 senttisenä menee tietysti pikkuponeihin.

Kaneli 9kk ekaa kertaa match showssa! Ponin omatoimisena askellajivalintana olivat jänishypyt ja kahdella jalalla kävely.

Vaikka match show ei olekaan virallinen näyttely, on kohteliasta järjestäjää ja kanssakilpailijoita kohtaan valmistautua huolella. Poni kannattaa pestä hyvissä ajoin ennen näyttelyä (ja ehdottomasti loimittaa piehtaroinnin varalta!) sekä harja, häntä ja vuohiskarvat on hyvä siistiä rotukohtaisesti. Ponit esitetään turvallisuussyistä suitsittuina, ainoastaan yksivuotiaat varsat voi halutessaan esittää pelkällä riimulla. Suitsien lisäksi ohjat, riimunnaru tai liina sekä raippa ovat sallittuja varusteita. Suitsissa on hyvä olla myös turparemmi, sillä silloin ponin pään mittasuhteet näyttävät usein paremmilta. Viimeisen silauksen puunatulle ponille antaa siististi pukeutunut esittäjä, joka on varustautunut kypärällä, ratsastus- tai ajohanskoilla sekä hyvillä jalkineilla.

Kaneli oli ensimmäisissä mätsäreissään alle 1-vuotias, eli sen sai esittää vielä riimussa.

Yleensä match showssa tuomarille esitetään tuomarille ponien rakenne ja liikkeet  joko yksitellen tai pareittain. Käytössä on usein kolmioura, jota kierretään ensin reippaassa käynnissä, jonka jälkeen tuomari pyytää esittämään ravin, joka kannattaa esittää riittävän kovaa juosten. Lopuksi poni asetetaan seisomaan harjaton puoli tuomariin päin niin, että kaikki neljä jalkaa näkyvät sivulta. Esittäjän tulee seisoa ponin edessä ja pyrkiä pitämään poni ryhdikkäänä. Tärkeää on myös muistaa astua sivuun, kun tuomari katsoo hevosta edestäpäin. Kanelin esittäminen aiemmissa mätsäreissä on sujunutt vaihtelevasti. Poni on saattanut olla joko todella villi tai todella laiska, toiset osanottajat ovat kiinnostaneet sitä joko erittäin paljon tai ei lainkaan ja poni on tehnyt itsensä näkyväksi joko olemalla takajaloillaan (onneksi vain vuotiaana!) tai hirnumalla äänekkäästi lähes yhtä soittoa.
Ei hassumpi tulos ensimmäisistä mätsäreistä: varsaluokan 1. ja koko näyttelyn voittaja <3
Tässä postauksessa käytetyt kuvat vauva-Kanelista on ottanut Sara Sandström.
Kannattaa ehdottomasti ilmoittautua mukaan jos jossain lähistöllä järjestetään hevosten ja ponien match show! Mätsäreissä käynti on kivaa vaihtelua arkeen, eikä niin totista puuhaa kuin valmennukset tai muut kilpailut. Palkintona on useimmiten ruusukkeita, pokaaleita ja tavarapalkintoja, mutta luokkavoittajien lisäksi voi jaossa olla myös yllätyspalkintoja. Lisäksi yleensä jokainen osallistuja saa kirjallisen arvostelun tuomarilta eli match showssa käynti on oiva tilaisuus saada ammattilaisen mielipide ponista! 

P.s. Tässä postauksessa puhutaan poneista mätsäreissä. Samat asiat koskevat myös hevosia!