Hevosen säännöllinen hammashoito on yhtä tärkeää kuin säännöllinen kavioiden hoito, sillä terveet hampaat ovat hevosen hyvinvoinnin perusta. Hyvät hampaat mahdollistavat hevoselle luonnossa riittävän energiansaannin, jotta se pystyy pakenemaan saalistajia. Koska kesyhevonen on riippuvainen ihmisen ruokinnasta, rajoittuu sen ruokailuaika usein  noin kolmeen ruokintakertaan päivässä, kun sen villit esi-isät taaskin laidunsivat suurimman osan vuorokaudesta. Kesyhevosen hampaat kaipaavat siis säännöllistä hammashuoltoa, sillä jatkuva heinänsyönti ja tätä kautta hampaiden tasainen kuluminen pureskelun kautta ei ole mahdollista.

Nuorilla hevosilla hampaiden vaihtuminen ja kasvusta johtuvat suussa tapahtuvat muutokset tekevät usein tarvetta tiheälle suun tutkimukselle ja suositusten mukaan alle 4,5-vuotiaan hevosen suu tulisi tutkia puolen vuoden välein.  Kanelin hammashuolto aloitettiin ponin saapuessa meille 9kk iässä, ja onneksemme ponin leukojen rakenne sekä purenta ovat aina olleet hyvät. Olemme halunneet panostaa alusta saakka hyvään hammashuoltoon Kanelin kohdalla ja eläinlääkäri tai hevoshammasteknikko  ovatkin käyneet suositusten mukaisesti hoitamassa ponin purentakaluston kuntoon puolen vuoden välein. Tähän saakka Kanelin hammashuolto on koostunut ainoastaan hammaspiikkien ja -ramppien poistamisesta, muuta korjattavaa suussa ei onneksi ole ollut.
Toissapäivänä kuitenkin olimme tilanneet eläinlääkärin raspauksen lisäksi poistamaan Kanelilta sudenhampaat. Sudenhampaat ovat hevosen etummaiset poskihampaat, jotka evoluution myötä ovat kehittyneet pienen pieniksi, eikä niillä ole merkitystä ravinnon jauhamisen kannalta. Sudenhammas onkin nykyään ylimääräinen hammas hevosen suussa ja voi olla hyvin kivulias kuolaimen osuessa siihen. Sudenhampaat suositellaan poistamaan 1-3-vuotiaana, sillä tuolloin ne eivät ole uurtuneet vielä niin syvälle. Olemmekin olleet kesän hieman hädissämme sudenhampaiden poiston suhteen, sillä onhan Kaneli jo kolmevuotias.

Eläinlääkärin saapuessa Kaneli odotti valmiina käytävällä. Eläinlääkäri oli meille uusi ja ensimmäistä kertaa hoitamassa Kanelia. Käynti alkoi Kanelin taustatietojen kartoituksella, kuten eläinlääkärikäynnit yleensäkin. Alkuhaastattelujen jälkeen Kaneli sai rauhoittavan pistoksena kaulaan ja alkoi oitis koisia käytävällä. Suunnitelmana oli poistaa ensiksi sudenhampaat ja tämän jälkeen suorittaa raspaus. Suureksi yllätykseksi molemmat vielä kuukausi sitten suussa pilkistelleet, pienen pienet sudenhampaat olivat pudonneet itsestään ponin suusta. Eläinlääkäri sanoi, että näin voi toisinaan tapahtua. Hampaita jouduttiin kuitenkin hieman raspaamaan, sillä piikkejä oli alkanut jo muodostua. 
Yllättävää oli myöskin, että Kanelin hampaiden vaihtuminen ei ole vielä alkanut. Yleensä nuoren hevosen hampaiden vaihtuminen tapahtuu 2,5-5 vuoden iässä, jolloin omistajan on tärkeä huolehtia, että maitohampaat irtoavat hevosen suusta normaalisti eivätkä jää ns. ratsastamaan puhkeavalla rautahampaalla. Kaikenkaikkiaan nuoren hevosen suusta irtoaa 24 maitohammasta, joiden tilalle puhkeaa 36-44 rautahammasta! Myöhään tapahtuvasta hampaiden vaihtumisesta ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan, ja koska ponit kehittyvät hevosia hitaammin, ei Kanelin tilanteessa ole mitään poikkeavaa. Nyt täytyy vain jatkaa suun tilanteen tarkkailua.

Eläinlääkärin käynnit ovat oiva tilaisuus päästä seuraamaan hevosen terveydenhoitoa ja oppia uutta. Varsinkin oman varsan kautta eläinlääkäreiltä on oppinut paljon uutta, jota ei aikuisten hevosen kanssa harrastaessa ole tullut ajatelleeksi. Kanelilla on onneksemme käynyt aivan ihania eläinlääkäreitä, jotka ovat selvästi olleet kiinnostuneita pienen asiakkaan hyvinvoinnista ja vastailleet kärsivällisesti omistajien kysymyksiin ponin terveydenhoidosta.